Madeiran karnevaalit

15.-26.2.2023 juhlitaan Madeiran suurinta kansanjuhlaa – nimittäin karnevaaleja! Vain muutamissa paikoissa maailmassa pääset kokemaan samanlaista karnevaalitunnelmaa kuin Madeiralla – voit melkein kuvitella olevasi Rio De Janeiron kaduilla! Kansa juhlii upeissa karnevaalijunissa ja erilaisissa esityksissä, ja ihmiset ovat pukeutuneet asuihin, kasvomaaleihin ja naamioihin. Pakkaa oma karnevaalipukusi ja heittäyty viikkoon täynnä musiikkia, hyvää ruokaa, värejä ja tanssia!

Tunnetuimmat paraatit

Madeiralaiset ovat aina olleet tosissaan mitä karnevaaleihin tulee, ja kyseisenä viikkona tuntuukin että Rio de Janeiro olisi saapunut kaupunkiin. Kadut täyttyvät tuhansista ihmisistä, väreistä ja iloisista samba-tanssijoista. Madeiran karnevaalit järjestetään joka vuosi: 40 päivää pääsiäisen jälkeen ja ne päättyvät aina tiistaina. Aikoinaan Rua da Carreira, Funchalin vanhin katu, toimi juhlapaikkana, mutta matkailun alkaessa kukoistaa  juhlat levittäytyivät kohti Avenida Arragian katua. Nykyään karnevaaleissa on erilaisia teemoja, ja paraatit ovat juhlien päänähtävyys niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Viikon aikana on muutamia paraateja, joita et halua jättää välistä! Muutamia tunnetuimpia ovat esimerkiksi Festa dos Compadres, the Children's Carnival, the Great Allegorical Parade ja Trapalhão.

A festa dos compadres

Kyseinen paraati alkaa jo karnevaaleja edeltävänä viikonloppuna, ja kestää koko viikon – kyseessä on perinne yli 50 vuoden takaa. Paraati järjestetään Santanan saarella, joka sijaitsee Madeiran pohjoisrannikolla, ja täällä juhlatunnelma todella on käsin kosketeltavaa!

Paraati on tunnettu omaperäisyydestään, ja oleellisena osana ovat esimerkiksi suuret hahmot, jotka valtaavat aiemmin hiljaisina olleet kadut. Paraatissa ovat läsnä myös hauskanpito, nauru ja värit, kun maskeeratut miehet ja naiset leikittelevät sosiaalisten ja poliittisten kysymysten varjolla. Mukana on myös paraatijuna, jossa pääset nauttimaan musiikista, ruoasta ja juomasta – ehkä haluat kokeilla myös jälkiruokaa nimeltä ''sonhos'' tai ''malassadas'', jotka ovat kuin eräänlaisia munkkeja.

The Childrens Carneval

Perjantaisin eri koulut ympäri saarta järjestävät oman paraatinsa Funchalissa. Sadat lapset opettajineen tulevat juhlimaan suosikkiasuissaan ja suuntaavat kohti Avenida Arriagan katua. 

Karnevaalit
Värikkäitä asuja ja samba-tanssijoita Madeiralla

The Great Allegorical Parade

Lauantai-iltana on aika The Great Allegorical Parade -paraatin, joka on Madeiran karnevaaliviikon suurin nähtävyys. Kaikki värit, tanssi ja iloisuus todella tarttuvat, ja pääset nopeasti mukaan tunnelmaan. Paraatissa on myös useita autoja, joilla kaikilla on oma nimensä ja lippunsa. Asut, koreografiat ja teemat vaihtuvat vuosittain, ja valmistelut alkavat jo kuukausia aiemmin! 

Trapalhão

Trapalhãon paraati perustuu improvisaatioon ja huumoriin, ja paraatissa otetaan usein myös kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin satiirin kautta. Tähän paraatiin voivat osallistua kaikkia – tarvitset vain asun ja hyvää mieltä. Paras asu voittaa myös palkinnon!