Kreikkalaiset oliivit

Kreikan ylpeys - kreikkalaiset oliivit

Oliiveja rakastaville on loma Kreikassa kuin maanpäällinen taivas. Lähes joka puolella on nähtävillä suuria oliivipuita ja -lehtoja. Oliivit ovatkin Kreikan kansallistuote, suurimmat näistä Kalamata -ja Halkidikioliivit. Nauti mahdollisimman paljon oliiveja paikan päällä, hulauta vähän enemmän öljyä lautaselle ja osta näitä herkkuja tuliaisiksi kotiin.

Oliiviöljyä Kreikasta

Juokseva kulta - kreikkalainen oliiviöljy!

Suurin osa Kreikan oliiveista päätyy oliiviöljyn tuotantoon. Sametinpehmeä öljy käy lähes kaiken kanssa – kreikkalainen oliiviöljy onkin yksi kulmakivistä paikallisten ravintoloiden annoksissa. Ennen varsinaista ateriaa eteesi tuodaan usein leipää ja lautanen öljyä varten, jotta voit aloittaa näiden kahden herkun lyömättömällä yhdistelmällä. Paikallisista kasviksista valmistetut salaatit kruunataan reilulla määrällä oliiviöljyä. Käyttötarkoituksia on monia, mutta me rakastamme oliiviöljyä eniten sen puhtaassa muodossa. Peloponnesoksella, Kreetalla ja Lesboksella tuotettu oliiviöljy on kaikista voimakkainta. Suurin osa kreikassa tuotetusta oliiviöljystä on peräisin Peloponnesoksen Koronaikista.

Tiesitkö, että kreikkalaiset käyttävät maailman eniten oliiviöljyä? Vuosittain maan asukkaat käyttävät öljyä noin 25 litraa. Kreikka on myös yksi maailman suurimmista extra neitsyt -oliiviöljyn tuottajamaista.

Kreikan parhaat oliivit

Happamia, makeita, hedelmäisiä tai suolaisia – kreikkalaisia oliiveja löytyy joka lähtöön. Opi tuntemaan kaikista suosituimmat oliivit!

Kalamataoliivi ja Kalamono-oliivi

Kalamono-oliivit sekoitetaan usein Kalamataoliivien kanssa. Ne ovat hyvin samankaltaisia, mutta Kalamataoliiveiksi voidaan kutsua vain Kalamatan alueelta peräisin olevia oliiveja. Kalamono- ja Kalamataoliivit ovat tummanliloja, melkein mustia ja ne muistuttavat muodoltaan manteleita. Yhdessä ne ovat kaikista tunnetuimmat oliivilajit Kreikassa. 

Miltä nämä maistuvat? Kalamonon tai Kalamatan tunnistat hedelmäisestä ja suolaisesta mauasta. Oliivit käsitellään varoen korjausvaiheessa. Jotta puut eivät vahingoittuisi, kerätään oliivit usein käsin, joka vie aikaa. Oliivien hellä kohtelu tuntuu jokaisessa puremassa.

Vihreä Halkidikioliivi

Kreikassa vihreät ja suuret oliivit ovat todennäköisimmin Halkidikioliiveja. Näiden täyteläinen hedelmäliha on hieman hapanta maultaan. Oliivit ovat peräisin Halkidikin alueelta, johon myös nimi viittaa. Oliiveja kerätään syyskuusta lokakuuhun.

Kreikkalaiset oliivit
Tapenade kreikkalaiseen tapaan

Valmista itse kreikkalaista oliivitapenadea

Oliivitapenade on ihana kreikkalainen herkku, jota tarjotaan usein leivän kera. Tämän reseptin avulla valmistat helposti klassikkoa myös kotona!

Tarvitset näitä: 

  • Oliiviöjyä
  • Oliiveja
  • Valkosipuli
  • Anjovis

Tee näin:

Hienonna anjovis haarukalla. Tee samoin myös oliiveille, jotka voivat olla joko samaa tai sekoitus useampaa eri lajiketta. Tarkkaile makua ja lisää tarvittaessa lisää anjovista tai oliiveja. Purista sekaan valkosipulia ja sekoita oliiviöljyn kera. Tarjoa oliivitapenade rapean leivän kera!