Kreikkalainen kahvi

Mikään ei voita raikastavaa ja hyvää frappéa kuumana lomapäivänä Kreikassa. Kermainen ja jääkylma juoma tarjoillaan korkeasta lasista pillin kera ja se nautitaan mieluiten aurinkotuolissa rannalla aaltojen kuohuessa korvissa. Mikäli haluat kokeilla muita kreikkalaisia kahviherkkuja, tilaa freddo cappuccino tai freddo espresso! Frappé valmistetaan pikakahvista, kun taas freddo on espresso -pohjainen kahvijuoma. 


Frappé – makeana vai ilman sokeria?

Frappé on Kreikan raikas vastine jääkahville, jota sinun tulee kokeilla Kreikan matkallasi. Se tarjoillaan useimmiten suuresta lasista pillin kera  – täydellinen juoma mukaan otettavaksi joko rannalle tai rantapromenadille. Voit istahtaa mihin tahansa kahvilaan tai tavernaan – Kreikassa frappéa saa joka paikasta! Frappén sanotaan olevan yhdessä vahvan ja tumman kreikkalaisen kahvin kanssa maan kansalliskahveja, ja ompahan frappélla myös oma päivä! Kansallista Frappé -päivää juhlitaan 7. lokakuuta. 

Tilatessasi frappén sinulta todennäköisesti kysytään, haluatko kahvisi glykós (makea), métrios (medium) vai skétos (ilman sokeria). Aito frappé valmistetaan pikakahvista, joka sekoitetaan kylmään veteen ja toiveiden mukaisesti myös maitoon. Mahdollisimman raikas juoma tästä saadaan lisäämällä vielä muutama jääpala.

Valmista oma frappési

Kokeile valmistaa frappé kotona! Parhaan tuloksen saat erityisellä juomansekoittajalla, mutta voit käyttää myös maidonvaahdotinta.

Ainesosat

4-6 cl jääkylmää vettä
Teelusikallinen pikakahvia
Sokeria oman maun mukaisesti
Maitoa oman maun mukaisesti

Tee näin

Sekoita jääkylmää vettä, pikakahvia ja haluamasi määrän sokeria noin 15 sekunnin ajan, tai kunnes juoma on suhteellisen paksua ja vaahtomaista. Täytä korkea lasi jääpaloilla ja jääkylmällä vedellä. Mikäli pidät kahvista maidolla, lisää myös tätä frappén sekaan. Tarjoile korkeassa lasissa pillin kera. Nauti!


Freddo espresso & freddo cappuccino 

Toinen kreikkalainen kahviherkku on freddo, joka nautitaan kuten espresso tai cappuccino. Freddo espresso on Kreikan raikas versio italialaisesta kahvista. Kuumana ja pienestä kupista tarjoilemisen sijaan ovat kreikkalaiset muokanneet juoman oman makunsa mukaisesti – raikkaana ja hyvänä! Juoma valmistetaan oikeasta espressokahvista frappén sijaan. 

Freddo espresso syntyi rakkaudesta jääkylmään kahviin  – koostuen tuplaespressosta sekoitettuna jäiden kanssa. Tilatessasi freddo espresson voit päättää, haluatko juoman makeana vai ilman sokeria.

Kaikista kreikkalaisista kahveista on freddo cappuccino trendikkäin! Voit tilata raikkaan juoman useimmista kahviloista ja baareista Kreikassa.

Freddo cappuccino on valmistettu samaan tapaan, kuin freddo espresso. Erona toimii freddo cappucinoon lisättävä maito. Kuten tilatessasi frappéa ja freddo espressoa, voit itse päättää kuinka makeana juoman nautit.

Valmista oma freddo espresso

Mikäli haluat kokeilla raikasta freddo espressoa kotona, tarvitset espressokeittimen ja hyvän tehosekoittimen. 

Ainesosat

2 kuppia espressoa
Jäitä
Sokeria oman maun mukaisesti

Tee näin

Aloita valmistamalla tuplaespresso. Sekoita tämän jälkeen Börja med att göra en dubbel espresso. Därefter mixar du 3-4 isbitar tillsammans med den dubbla espresson. Tillsätt så mycket socker som du vill. Mixa i ca 3-5 sekunder. Fyll ett lågt glas, till exempel ett whiskyglas, med is och häll på drycken. Njut!

Valmista oma freddo cappuccino

Ainesosat

2 espressoshottia
Jäätä
Sokeria oman maun mukaan
Vähärasvaista maitoa

Tee näin

Aloita valmistamalla tuplaespresso. Sekoita 3-4 jääapalan kanssa ja lisää sokeria sen verran, että juomasta tulee kermaista. Laita juoma jäiden kanssa korkeaan lasiin ja viimeistele herkku vaahdotetulla maidolla seoksen päälle. Tarjoile pillin kera.


Kreikkalainen pannukahvi

Mustaa kahvia kreikkalaiseen tapaan, kuten Turkissa ja monissa Arabimaissa, valmistetaan erityisellä pannulla. Se on valmistettu useimmiten messingistä tai kuparista ja siinä on pieni nokka ja pitkä kahva. Kreikkalaista kahvia varten tarvitset todella hienoksi jauhettua kahvia, vanhan perinteen mukaan tämä jauhettiin myllykivellä. Nykyisin helpoten pystyt ostaa kahvia lomasi aikana etsimällä myymälöistä papagalosia. Osta mukaasi myös koristeellinen pannu ja valmista tätä aitoa kreikkalaista juomaa myös kotona!

Ainesosat (neljä kuppia)

Noin 1,5 rkl hienoksi jauhettua kahvia
3 dl vettä
Muutama tlk sokeria

Tee näin

Aloita lämmittämällä vettä ja sokeria pannussa, älä päästä nestettä kiehumaan asti. Kun neste alkaa lämmetä, kaada hienoksi jauhettu kahvi ja sekoita, kunnes seos on kiehuvaa. Heti kahvin alkaessa nousta, ota se pois kuumalta levyltä. Laita pannu takaisin levylle ja toista pari kertaa. Näin saat valmista kahvia. Tarjoile pienistä kupeista.