Fetajuusto

Kreikan valkoinen kulta - fetajuusto

Fetajuusto, Kreikan valkoinen kulta, on suolaisella, hieman happamalla maullaan ja pehmeällä koostumuksellaan yhdessä oliiviöljyn ja oliivien kanssa kreikkalaisen keittiön kulmakiviä. Fetajuustoa käytetään osana monia kreikkalaisia reseptejä ja se sopii lähes kaikkeen. Täällä opit lisää rakastetusta juustosta, ja olemme myös koonneet yhteen muutamia suosikkireseptejämme.

Fetajuusto

Fetajuusto = Kreikka

Fetajuustoa voidaan pitää melkein synonyymina Kreikalle, ja sillä on vankka historia jo vuodelta 700 e.Kr. Odysseuksen eepoksen mukaan valmisti kyklooppi Polyfemos fetajuustoa ensimmäisen kerran. Hän kuljetti maitoa vuohen vatsalaukusta tehdyssä pussissa ja huomasi sisällön muuttuvan maukkaaksi valkoiseksi massaksi. Nimeä feta alettiin käyttää 1800 -luvulla ja se tarkoittaa viipaletta. 

Tiesitkö tätä?

  • Fetajuusto on valmistettu vuohen -tai lampaanmaidosta, ja sitä säilytetään 2 kuukautta
  • Fetajuustoa saa kutsua EU:n alueella tällä nimellä vain, mikäli se on valmistettu tietyillä Kreikan alueilla 
  • Fetajuuston virallinen juhlapäivä on 15.10.

Kreikan paras fetajuusto

Fetajuuston maku vaihtelee sen perusteella, missä se on valmistettu. Yksi Kreikan palkituimmista fetajuuston valmistajista on Panteliadiksen perheyritys Epiros, joka on valmsitettu luonnonkauniilla Epiruksen alueella. Toinen pidetty ja erittäin maukas fetajuusto on Avramoulis, joka on peräisin Larissan alueelta Kreikan keskiosista.

Shrimp saganakin resepti

Valmista itse Shrimp saganakia

Valmista itse Shrimp saganakia , 4 annosta

500 g katkarapuja
250 g fetajuustoa
50 ml ouzoa
500 g tomaatteja
1 halkaistuja valkosipuleja 
50 g extra virgin oliiviöljyä
suola, pippuri
tuore persilja
tuore oregano

Tee näin:

Kuori katkaravut ja kuivata ne paperilla. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja lisää halkaistut valkosipulit. Lisää joukkoon katkaravut ja ouzo. Paista siihen saakka, kunnes tunnet alkoholin tuoksun. Lisää hieman vettä. Paloittele tomaatit pieniksi palasiksi ja lisää ne pannulle. Tämän jälkeen laita joukkoon oregano ja fetajuusto pieninä palasina, anna paistua kannen alla noin 3 minuuttia. Lisää suola ja pippuri sekä pienennetty persilja. Kaada päälle hieman oliiviöljyä ennen tarjoilua. Tarjoile kreikkalaisen salaatin kera. Nauti!

Resepti: Dimitri Alexiadis.

Valmista itse Spanakopitaa

Valmista itse Spanakopitaa – pinaattipiirakka fetajuustolla

Valmista itse Spanakopitaa –  pinaattipiirakka fetajuustolla

1 kg pinaattia
500 g fetajuustoa
1 keltainen sipuli
1 silputtu tilli
4 kananmunaa
100 g voita
50 g oliiviöljyä, extra virgin
1 valmista filotaikinaa
suolaa, pippuria

Tee näin:

Paloittele pinaatti ja sipuli, paista ne tämän jälkeen pannulla öljyssä. Ota pois paistinpannu levyltä. Lisää fetajuusto, pienennetty tilli ja kananmuna. Sekoita keskenään nopeasti. Voitele suuri uunivuoka ja lisää kaksi kerrosta filotaikinaa pohjalle. Voitele myös filotaikinalevyt sulatetulla voilla ja lisää täytettä. Toista tämä niin monta kertaa, kunnes kaikki täyte on käytetty. Viimeistele 2-3 taikinalevyllä, sulatetulla voilla ja suolalla. Laita vuoka jääkaappiin noin 1 tunniksi. Paista tämän jälkeen uunissa noin 175 C 45 minuutin ajan. Anna paistoksen jäähtyä jonkin aikaa ennen tarjoilua. Tarjoile tsatsikin ja kreikkalaisen salaatin kera. Sopii alkupalana tai buffet -pöydälle.

Resepti: Dimitri Alexiadis.


Yksinkertaista ja hyvää

Toisinaan kaikkein yksinkertaisimmat asiat ovat parhaita.

 

Vesimelonia ja fetajuustoa

Raikasta ja hyvää

Palastele vesimeloni kuutioiksi ja ripottele päälle fetajuustoa. Lyömätön yhdistelmä! 

Kreikkalainen salaatti

Klassinen kreikkalainen salaatti isolla palalla fetajuustoa

Sopii kaiken kanssa

Sekoita fetajuustoa kreikkalaisen jogurtin ja pippurin kera, niin saat täydellisen lisukkeen esimerkiksi kalan, lihan ja vihannesten kanssa.