Pargan värikäs kaupunki

Joko Manner-Kreikan kuvankaunis Epiruksen alue on tuttu?

Kirkkaan turkoosi merivesi, pittoreskit maisemat ja luontoelämyksiä seikkailunhaluisille: Epiruksen maakunnan lomakohteemme ovat takuuvarma hitti! 

Monet meistä yhdistävät Kreikan loman letkeisiin saariin, auringossa hohtaviin valkoisiin kalkkitaloihin ja sataman laineilla keinuviin värikkäisiin veneisiin. Mitäs jos suuntaisitkin seuraavalla Kreikan reissulla mantereen vehreisiin lomamaisemiin?

Manner-Kreikan kävijät ihastuvat ikihyviksi Pargan ja Sivotan rantakyliin, joiden aito viehätys jää elämään muistoissa vielä pitkään loman jälkeenkin. Epiruksen maakunnan vähemmän tunnettu salaisuus, Zagoria,  sijaitsee sen sijaan sisämaassa.

Alueen kontrastit tekevät lomasta takuulla mielenkiintoisen: voit herkutella ja shoppailla Pargan värikkäillä pikkukaduilla, henkäistä Sivotan pienissä ja rauhaisissa uimapoukamissa, joiden vesi häikäisee kirkkaudellaan tai innostua seikkailemaan Zagorian koskemattomassa luonnossa.  

Maisema Pargassa

Pittoreskiä pikkukylän idylliä Pargassa

Aloitetaan Pargasta! Tämä kylä on hurmannut kävijänsä vuosien ajan pastellinvärisillä taloillaan, pitkillä hiekkarannoillaan ja viihtyisillä ravintoloillaan. Vähän matkan päässä sijaitsevat pienet Paxoksen saaret ovat myös oiva retkikohde – Pargan merellinen tunnelma saa sinut todella unohtamaan, että oletkin Manner-Kreikassa.

Kreikan lomaa miettiessä mielikuvat seilailevat tunnetuilla saarilla, kuten Santorinilla, Zakynthoksella tai Kreetalla. Mutta jos meiltä apollomatkalaisilta kysytään kohdesuosituksia Kreikkaan, vastaa moni heti Pargan.  

Tunnelma onkin tämän pienen kohteen suurin valtti. Parga on onnistunut säilyttämään omaleimaisuutensa ja charminsa huolimatta kesän vilkkaimmasta matkustusajasta. Kylä on vehreiden vuorien ympäröimä, kolmelta eri rannalta löydät varmasti lekottelupaikkasi ja ravintoloiden iltaisin syttyvät valot saavat koko kylän loistamaan.

Koettavaa ja kauniita rantoja

Parga on kauniiden rantojen ympäröimä, ja kaukaisemmille rannoille pääsee helposti joko taksiveneellä tai vuokra-autolla. Kuuluisin on Valtoksen hiekkaranta kukkulan oikealla puolella. Valtoksella on useita beach clubeja ja ravintoloita, joten rannalla vierähtää helposti koko päivä. Patikoi Pargan keskustasta kukkulan yli ohi venetsialaisen linnoituksen, pulahda virkistymään ja vuokraa vaikka SUP-lauta päivän ratoksi!

Pargan kaupunki

Jos kaipaat romantiikan ja rantojen lisäksi tekemistä, hyppää satamasta lautalle kohti Paxoksen saaria, Korfua tai vaikka Albaniaa! Vuokraamalla auton voit tutustua helposti Epiruksen alueeseen, ja Pargan keskeisen sijainnin ansioista pääset tutkimaan helposti eteläpuolen ihania rannikkokohteita kuten Vrachosta, Ammoudiaa ja Kanalia. Vaikka Parga on kompakti kohde, ei lomalla pääse tylsistymään: voit muokata lomasta juuri omanlaisesi rannalla lekottaen,  naapuripitäjiin tutustuen tai sisämaassa seikkaillen.

Vinkit Pargaan:

 • Paikallinen Paragaean oliiviöljytehdas. Tutustu oliiviöljyn valmistusprosessiin, joka huipentuu maisteluun. 
 • Apollo Mondo Selected hotelli Parga Beach on perheiden valinta! Hotelli sijaitsee erinomaisella paikalla Valtoksen rannalla.
 • Jos kaipaat vilvottelua helteessä, ota suunnaksi 20 km päässä sijaitseva Acheron -joki! 
 • Lähde mukaan päiväretkelle Zagorian vuoristokyliin ja Vikos-rotkoon, erinomaista vaihtelua rantapäiville ja kulttuurin ystäville.

Sivota – kreikkalaisten lomaparatiisi

Sivotaa voi kuvailla lyhyesti kauniiksi, kontrastientäyteiseksi ja vehreäksi. Entinen pieni rannikkokylä on nykyään tunnettu kreikkalaisten omana ylellisenä lomakohteena. Sivotassa on kaikki Epiruksen alueen elementit, mikä tekee siitä ainutlaatuisen.

Uiskentele kristallinkirkkaassa merivedessä, tutki uneliaita vuoristokyliä ja ihastele valkoiseksi maalattuja kirkkoja ja näyttäviä maisemia. Älä anna sataman hienojen jahtien ja purjeveneiden hämätä, Sivotassa odottaa autenttinen kreikkalainen tunnelma ja maut!

Paras vinkkimme lomaan Sivotassa: seikkaile mahdollisimman paljon! Sijaintinsa ansiosta Sivotasta pääsee tutustumaan Pargaan ja Ioanninaan, tai veneellä saariston pieniin saariin ja rantoihin. Jos kaipaat lomallesi pientä extraa, valitse hotelliksi Mondo Boutique Isola Verde ja hemmottele itseäsi huoneella omalla altaalla!

On sanottu, että Sivotassa on Kreikan kirkkaimmat uimavedet. Lomakylässä onkin useita hienoja rantoja, joista kuuluisin on Mega Ammos. Mikäli haluat lähteä tutkimusretkelle, löydät eteläpuolelta myös valloittavia rantoja, kuten Mega Drafin rannan tai Agia Paraskevin.

Yhteistä jokaiselle rannalle Sivotassa on kirkkaan turkoosi merivesi, jossa näkyvyys on erinomainen snorklaukseen! Monelta rannalta löydät myös tavernoja, joissa nautit kreikkalaisen lounaan rantapäivän lomassa. Illalliselle kannattaa ehdottomasti suunnata rantakadulle, joka on täynnä tunnelmaa – vieri vieressä olevien ravintoloiden valot kimmeltävät kilpaa pimenevässä illassa. 

Ranta Sivotassa

Sivota - kreikkalaisten lomaparatiisi

Sivotaa voi kuvailla lyhyesti kauniiksi, kontrastientäyteiseksi ja vehreäksi. Entinen pieni rannikkokylä on nykyään tunnettu kreikkalaisten omana ylellisenä lomakohteena. Sivotassa on kaikki Epiruksen alueen elementit, mikä tekee siitä ainutlaatuisen.

Uiskentele kristallinkirkkaassa merivedessä, tutki uneliaita vuoristokyliä ja ihastele valkoiseksi maalattuja kirkkoja ja näyttäviä maisemia. Älä anna sataman hienojen jahtien ja purjeveneiden hämätä, Sivotassa odottaa autenttinen kreikkalainen tunnelma ja maut!

Paras vinkkimme lomaan Sivotassa: seikkaile mahdollisimman paljon! Sijaintinsa ansiosta Sivotasta pääsee tutustumaan Pargaan ja Ioanninaan, tai veneellä saariston pieniin saariin ja rantoihin. Jos kaipaat lomallesi pientä extraa, valitse hotelliksi Mondo Boutique Isola Verde ja hemmottele itseäsi huoneella omalla altaalla!

Illallinen nautittuna auringonlaskun kera todella kruunaa lomapäivät. Illallisen jälkeen voit lähteä kävelylle kylän eläväisille kaduille ja istahtaa yömyssylle seuraavaan tavernaan. Kuulostaa aika ihanalta, eikö?

Vinkit Sivotaan:

 • Vuokraa auto tai moottorivene ja tutustu Sivotan naapurikyliin ja saaristoon!
 • Herkuttele kreikkalaisella merenelävien meze-aterialla O Faros -tavernassa tai maistele perinteisiä kreikkalaisia annoksia Taverna Ostrian idyllisessä puutarhassa.
 • Päivä ei ole pulkassa vielä illallisen jälkeen! Siirry tunnelmalliseen baariin tai kahvilaan, suosittelemme Meleniota. Jos pidät livemusiikista, jää drinkeille rantakadun Petrino tai Acanthus -ravintoloihin.
 • Jos matkustat pienten lasten kanssa, ylempänä kylässä koulun vieressä on pieni puisto, jossa on radio-ohjattavia autoja, ponikaruselli ja muita aktiviteetteja.

Olemmeko Kreikassa?

Epiruksen alue on kuitenkin paljon muutakin kun postikorttien hiekkarantoja, sen suurimmat salaisuudet paljastuvat sisämaassa. Vuoristokylien aatelia on Zagoria, jonka maisemat eivät ensimmäisenä muistuta Kreikasta. Jylhiä ja korkeita vuorenrinteitä, jotka syöksyvät alas rotkoihin ja vanhoja kivisiltoja, joiden ali virtaa kirkasvetisiä jokia.

Mikro Papigon kylän maisemat ovat kuin elokuvasta. Maisemat muistuttavat erehdyttävän paljon Game of Thronesin Winterfelliä tai Taru Sormusten Herran Rivendeliä – täällä lomailet siis satumaisissa maisemissa!

Alue on täynnä kivi- ja kalliomaisemia, ja vehreä metsä kipuaa jopa 2500 m korkeuteen merenpinnasta. Vaelluspolut kulkevat joenvarsia pitkin ja vievät kulkijansa pieniin vuoristokyliin ohi kirkkojen ja kahviloiden. Kun vesi on korkealla, alueelle syntyy luonnonaltaita, joissa voi käydä pulahtamassa. Täällä viihtyvät niin vuorimaisemia ihailevat matkailijat kuin myös jännityksenkaipuiset seikkailijat, kokeile ratsastusta, maastopyöräilyä, kiipelyä tai vaikkapa koskenlaskua!  

Pikkukuja Zagorian vuoristokylässä

Zagoria onkin aktiivisen liikkujan valinta lomaan, mutta täällä voi todella rentoutua luonnon helmassa ilman hälinää. Lähde siis rohkeasti tutkimusmatkalle rannikolta vuorille, nosta sykettä, hölläile ja nauti paikallisesta tunnelmasta. Täällä kokeneetkin Kreikan kävijät pääsevät ihastumaan kokonaan uuteen puoleen Kreikasta!

Vinkit Zagoriaan:

 • Hotellivinkki: Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa on 1700 -luvun rakennuksissa. Voit myös käydä vain herkuttelemassa hotellilla luomulounaan, jossa paikalliset raaka-aineet ovat pääosassa.
 • Pakkaa hyvät kengät mukaan! Zagoriassa ei patikka- ja maisemareitit lopu kesken.
 • Ihmettele luontoa meloessa, ja jos kaipaat vilvoittelutaukoa hyppää kirkkaaseen jokeen pulikoimaan. Mikä luontoelämys!
 • Onko viikko vuorilla liikaa? Pargassa tai Sivotassa lomaillessasi voit lähteä mukaan päiväretkellemme Zagorian alueelle tai vuokrata auton ja tutkia alueita omatoimisesti.