Satamamaisema Lontoossa, Englannissa

5 vinkkiä Lontooseen

Haluatko kokea jotain uutta seuraavalla Lontoon lomallasi? Minun Lontooni -opaskirjan kirjoittanut Jon Pelling paljastaa 5 mielenkiintoista paikkaa, jotka ovat vilkkaimpien turistialueiden ulkopuolella.

Lontoo on sykkivä metropoli täynnä historiaa. Kolmasosa meistä kaupunkilaisista on maahanmuuttajia, jo toisessa sukupolvessa. Vaikutteet maailmalta ovat muokanneet kaupunkia yhtä lailla kuin Iso-Britannia on jättänyt jälkensä maailmaan. Ehkäpä juuri sen takia Lontoo on täynnä luovuutta, ideoita ja innovaatiota. Kaupungin teattereissa ja gallerioissa luodaan aina jotain uutta. Taiteilijat ja artistit näyttävät suunnan ja lopulta ketjuliikkeet seuraavat perässä.

Lontoo voi joskus olla haastava kaupunki, mutta ympäristö ja ilmapiiri kompensoivat sitä. Lontoon ilmapiiri antaakin kaupungille sen ominaisen energian ja houkuttelee aina uusia kävijöitä.  Siitä lähtien, kun muutin Lontooseen vuonna 2006 ei kaupunki ole lakannut muuttumasta. Suurin muutos on kaupungin itäosan kasvu länsiosaa suuremmaksi ja tärkeämmän roolin saaminen.  Muutos alkoi jo aiemmin, mutta kesäolympialaisten avajaiset vuonna 2012 olivat huipentuma tälle modernille Iso-Britannialle. Juuri tätä Lontoota haluan esitellä teille. 
 

Columbia Road Flower Market

Joka sunnuntaiset kukkamarkkinat Columbia Roadilla Hackneyssä on suosittu vierailukohde, joka sijaitsee lähellä Shoreditchiä ja Brick Lanea. Täällä East Endin kukkakauppiaat ja floristit kilpailevat asiakkaiden huomiosta valtavalla valikoimallaan aina banaanikasveista tulppaaneihin ja kevätsipuleihin. 
Katua reunustaa noin 60 erilaista pikkukauppaa, kahvilaa ja ravintolaa. Parasta ruokaa saat ravintola Brawnista, Ravenscroft Streetin kulmasta. Jos etsit pubia on The Royal Oak hyvä vaihtoehto.

Brixton Village Market

Aiemmin kulahtaneet Brixtonin markkinat ovat heränneet eloon. Päivisin markkinat ovat tavanomaiset, mutta iltaisin monet ravintolat avaavat ovensa ja muuttavat markkinat ruokaa rakastavien kohtaamispaikaksi. Täällä on ketjuravintoloita, kuten suosittu Honest Burgers ja hapantaikina-pizzeria Franco Manca.  Japanilaista katuruokaa Osakasta tarjoilee mainio ravintola Okan (Unit 39). Vilkkain aika on torstai ja perjantai-iltaisin. 

Columbia Road Flower Market
Hampstead Heath

Hampstead Heath

Vain viisi kilometriä Lontoon keskustasta pohjoiseen sijaitsee Hampstead Health, yksi kaupungin kauneimmista puistoista. Puiston kauneus innoitti mm. John Keatsia hänen kirjoittaessaan kuuluisaa Satakielelle –runoaan.
 
Täällä voit pulahtaa lampiin, tutustua taidetarjontaan Kenwood Housessa tai käydä ihailemassa näköaloja Parliament Hillsillä lähellä Hampsteadia. Puisto on valtava, tänne kannattaa varata aikaa!

Barbican

Inspiroidu Barbicanin kulttuurikeskuksessa Lontossa! Barbican Centerissä ei ole ainoastaan monipuolista valikoimaa klassista ja modernia musiikkia, näyttelyitä ja teatteria. Valtava betoninen kompleksi, jota kutsuttiin aikoinaan Lontoon kauneimmaksi rakennukseksi, on myös hyvä esimerkki karusta arkkitehtuurista, onhan se näyttävä betonirakennelma keskellä kaupunkia. Kulttuurikeskuksessa keskitytään oppimiseen, yhteistyöhön ja innovaatioon. Täällä tapahtuu aina jotain uutta.

Koe Thames -joki

Ilman Thames-jokea Lontoo ei varmasti olisi olemassakaan. The Museum of London Docklands on vierailun arvoinen kohde, mikäli olet kiinnostunut siitä, kuinka kauppa on muokannut kaupunkia. Museo sijaitsee Isle of Dogsissa, joka oli ennen laivateollisuuden aluetta, mutta tunnetaan nykyään finanssialan yritysten alueena. Helpoiten sinne pääsee huolettomalla DLR -junalla tai Thames Clippers -pikajunilla. Voit myös kävellä joen eteläpuolta. Aloita käymällä Borough Marketissa London Bridgen luona ja jatka joen vartta länteen kohti Southbank Centeriä ja Big Beniä.


Kuvat ja teksti: Jon Pelling