Alhambra, Granada

8 retkivinkkiä Malagaan

Malaga on hyvä lähtöpiste retkille ympärille Andalusiaa. Olemme listanneet 8 suosikkiretkeämme lähialueille ja pidemmällä sijaitseviin kaupunkeihin joihin kannattaa jäädä yön yli. Suosittelemme suunnittelemaan retket etukäteen, jotta saat matkastasi kaiken irti – et tule katumaan sitä!

1. Smurffikylä

Ensimmäinen retkivinkkimme on Smurffikylään. Rondaa ympäröivässä vuoristossa sijaitsee Júscar, tavallinen andalusialainen kylä, joka antoi Sony Pictures tuotantoyhtiön maalauttaa kaikki kylän talot sinisiksi vuonna 2011 Smurffit –elokuvan ensi-iltaa varten. Andalusialaiset ovat tunnettuja huumoristaan ja suostuminen tähän on siitä hyvä esimerkki.

2. Mijas

Fuengirolan yläpuolella sijaitsee valkoinen vuoristokylä Mijas. Kylä on kenties parhaiten tunnettu aasitakseistaan, mutta siellä on myös käymisen arvoinen miniatyyrimuseo.  Siellä voit muun muassa nähdä papuihin ja nappeihin kaiverrettuja muotokuvia ja kutistetun pään.

Mijas

3. Alhambra

Granada ja Alhambra (kts. kuva sivun yläosassa), vanha maurilinnoitus joka nousee Sierra Nevadan ylle, on ehdoton retkikohde! Palatsi näyttää hohtavan upeasti hienostuneine yksityiskohtineen sekä kauniisti koristelluin pihoineen ja suihkulähteineen. Kun maurit karkotettiin Espanjasta 1492, viimeinen maurihallitsija, Boabdil, käänsi vielä viimeisen kyyneleisen katseen Alhambraan. Hänen äitinsä lausui kuuluisat sanat ”Älä itke kuin nainen jonkun sellaisen perään jota et kyennyt puolustamaan kuin mies”.

Taataksesi pääsyn Alhambraan varaa lippu täältä (suosittelemme!). Voit ottaa Malagasta bussin Granadaan ja viipyä vain päivän, mutta on myös mukavaa jäädä yöksi ja tutustua kaupunkiin hieman paremmin. Hauska yksityiskohta Granadassa on se, että aina kun tilaat jotain juotavaa kaupungin baareissa ja ravintoloissa, saat tapaksia kylkeen.

4. Nerja

Noin viisi kilometriä Malagasta itään sijaitsee Nerja ja Euroopan parveke, josta on kilometrien pituiset näköalat Välimeren aaltojen yli. Lähistöllä on useita hienoja rantoja ja lahtia. Maro, yksi maan parhaista rannoista jossa on kirkkaat vedet ja villi luonto, on yksi niistä. Viime vuosikymmeninä Nerja on nostanut suosiotaan skandinavialaisten lomakohteena, mutta kohde on edelleen aito ja juuri sopivan kokoinen; ei liian iso eikä liian pieni. Nerja on kuuluisa myös mielenkiintoisista luolistaan, joissa järjestetään kesäisin klassisia konsertteja joista et halua jäädä paitsi.

Alpujarras

5. Ronda 

Ronja sijaitsee vuoren päällä n. 100km päässä Malagasta. Siellä koet uniikin ja täysin henkeäsalpaavan näyn: kalkitut talot, jotka ovat kiinni kallion reunasta 120 metrin pituisessa rinteessä joka jakaa kaupungin. Maan vanhimman härkätaisteluareenan lisäksi siellä on ulkomaailmalta täysin suljettu luostari, josta voit kuitenkin ostaa makeisia pienten aukkojen kautta.

6. Alpujarras 

Vuokraa auto ja aja vuorenrinnettä ylös Malagan taakse, Las Alpujarrasiin. Täältä viimeiset maurit löysivät turvapaikan, ja vaikka kliseeltä kuulostaakin, on kuin aika olisi pysähtynyt pienissä kalkituissa vuoristokylissä. Täällä on selittämättömän rauhallista, kadut lakaistaan käsin sidotuilla luudilla ja ympärillä tuoksuu leipurin uunista tullut tuore leipä.

7. Gibraltar

Parin tunnin bussi- tai automatka Malagasta ja päädyt kaksikerroksisten bussien, Marks & Spencer –liikkeiden ja pubien keskuuteen salmeen, joka on Britannian merentakainen alue. Gibraltarinvuodella näet Euroopan ainoat villiapinat, pienet röyhkeät veijarit, jotka tarttuvat hanakasti eväspussiin.

8. Cádiz

Cádiz sijaitsee n. 230 km päässä Malagasta. Ajomatka kestää hieman yli kolme tuntia, mutta on mielestämme matkan arvoinen. Kaupunki on yksi maailman vanhimmista merenrantakaupungeista, jonka foinikilaiset perustivat n. 1100 eaa. Keskellä kaupunkia levittäytyy valkoinen hiekkaranta, jossa vesi on hieman viileämpää kuin Malagassa, koska Cádiz sijaitsee Atlantin valtamerellä.