Lapset syövät jäätelöä rannalla

Lomalla lasten kanssa

Pienen lapsen kanssa matkustaessa näkee maailman uudella tavalla: täynnä ihmeellisiä asioita – ja haasteita. Apollomatkat myöntää lapsialennuksia lasten kanssa matkaaville perheille sekä kaksin lapsen kanssa matkustavalle. Monilla lentoyhtiöillä puolestaan on erilliset lapsihinnat, ja alle 2-vuotias, jotka matkustavat ilman omaa istuinta, maksavat vain sylilapsihinnan.

Lapsi hyppää uima-altaaseen

Mihin lomalle lasten kanssa?

Tutustu suosittuihin matkakohteisiin lapsiperheille – näissä kohteissa on erityisen vaivatonta ja mukavaa matkustaa perheen pienimpien kanssa. All Inclusive on taatusti helpoin valinta lasten kanssa. Kaupunkilomat ovat astetta haastavampi, mutta on myös lapsiperheitä, jotka ovat reilanneet ongelmitta halki Euroopan.

Kenen kanssa lähteä matkalle?

Harkitse matkailua yhdessä toisen lapsiperheen kanssa. Lapsilla on seuraa toisistaan ja lapsenvahtivuoroja voidaan jakaa. 

Minkä ikäisen lapsen kanssa matkustaa?

Kun lapsi on pieni, matkustaminen on helppoa. Vauva nukkuu paljon, ja ruoka on aina mukana. Lentämistä ei kuitenkaan suositella alle viikon ikäiselle. Noin puolentoista vuoden ikään asti lapsi on melko helppo matkakumppani. Hankalin ikä on noin puolestatoista neljään vuoteen, kun lapsi on jo aktiivinen, mutta ei kovin kärsivällinen tai varovainen.

Huolehdi matkavakuutuksista

Tarkista, että matkavakuutuksesi kattaa myös alaikäiset lapsesi. Apollomatkojen kautta saat lisättyä matkaasi kattavan Goudan matkavakuutuksen.

Lentomatkalla lasten kanssa

Tarkista, voitko varata lentokoneeseen vauvakorin tai tuoda oman turvakaukalon. Esimerkiksi Finnairin lennoille saa ottaa veloituksetta mukaan joko turvaistuimen tai kokoontaitettavat rattaat.

Missä hotellissa majoittua lasten kanssa?

Huoneistohotellissa keittiö ja erillinen makuuhuone helpottavat päivittäisiä rutiineja. Tarkista, saatko hotellista matkasängyn, syöttötuolin tai lainarattaat. Onko siellä leikkipaikka tai ohjelmaa lapsille? Monille lapsille loman kohokohta on lastenkerho, uimakoulu tai vesipuisto – meiltä löydät hotellit hauskaa lomaa varten. Apollo Mondo Family -hotellimme soveltuvat erityisen hyvin lomailuun lasten kanssa.

Mitä rokotuksia tarvitaan?

Tarkista tarvittavat rokotukset ajoissa THL:n Matkailijan terveysoppaasta (www.thl.fi). Vauvoille ei voi antaa kaikkia rokotuksia, mutta rokotusohjelman rokotuksien antamista voidaan joskus kiirehtiä matkan takia. Älä vie pientä lasta alueelle, jossa on levotonta tai jossa on erilaisia tautiepidemioita. Harkitse malaria-alueille matkustamista, sillä malarialääkitystä ei anneta alle kolmen kuukauden ikäisille. 

Lapsi makoilee rantatuolissa

Matkatavarat

Apollomatkojen matkapaketin hintaan sisältyvät käsimatkatavarat aina matkan hintaan. Muutamien lentoyhtiöiden kohdalla ostetaan ruumaan kirjattava matkatavara lisämaksusta. Tarvittavan tavaran määrä on käänteisessä suhteessa lapsen kokoon. Pieni lapsi tarvitsee muun muassa rattaat (sekä hyttys-, sade- ja aurinkosuojat) ja/tai kantorepun, matkasyöttötuolin, ehkä matkasängyn ja turvaistuimen, potan, leluja, nokkamukin sekä vaippoja ja ruokapurkkeja ensimmäisiksi päiviksi. Vauvalle on pakattava lisäksi äidinmaidonkorviketta, tuttipulloja ja ehkä niiden desinfioija. Rantalomalle tarvitaan aurinkovoiteiden ja -hatun lisäksi rantaleluja.

Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata lapsellesi ylimääräistä ruokaa, juomaa ja vaippoja. Vauvanruokapurkit saa viedä käsimatkatavaroissa. Ota mukaan yllätyseväitä, kuten rusina-askeja tai myslipatukoita. Muista myös purukumi, puhdistuspyyhkeet, vaihtovaatteet ja lasten särkylääke. Nokkamuki on lentokoneessa hyödyllinen. Äläkä unohda ajanvietettä kuten tehtäväkirjoja tai leluja! Pienten lasten suositellaan käyttävän uimavaippoja uima-altaassa olemisen aikana.

Varaudu omalla matka-apteekilla

Ota mukaan lääkkeitä ja tarvikkeita, mitä luulet matkanne aikana tarvitsevan. Hyödyllisiä voivat olla ainakin lasten särkylääke, nestetasapainoa korjaava juomajauhe, kuumemittari, haavanpuhdistusaine, laastarit ja käsidesi. Pidä huoli, että tiedät, kuinka haavoja ja tavallisia sairauksia, kuten ripulia, hoidetaan, ja että tunnistat kuivumisen ja lämpöhalvauksen merkit. Tallenna kännykkään lähimmän suositellun lääkäriaseman ja suomalaisen terveysneuvontapalvelun numero.

Kuinka toimia lentokentällä lasten kanssa?

Ole ajoissa. Älä jätä mitään, esimerkiksi rahanvaihtoa, lentokentällä hoidettavaksi. Joillain kentillä rattaat saa mukaan lähtöportille. Säilytä rattaiden pakkauspussi paluumatkaa varten. Lasten kanssa matkustavat otetaan useimmiten koneeseen ensimmäisinä. Kantoreppu on hyvä apuväline lentokentillä liikuttaessa.

Lentokoneessa lasten kanssa

Ilman omaa istuinpaikkaa matkustava alle 2-vuotias matkustaa vanhemman sylissä, ja lapsi saa oman vanhemman turvavyöhön kiinnitettävän turvavyön ja pelastusliivin. Lapselle kannattaa syöttää tai juottaa jotain nousun ja laskun aikana, sillä paineenvaihtelu voi sattua lapsen korviin. Jos lapsi on nuhainen, käytä nenätippoja tai -suihketta.

Perillä matkakohteessa

Tarkista hotellihuoneen vaaranpaikat. Ota mukaan teippiä, jolla peittää pistorasiat. Siirrä sähkölaitteet lapsen ulottumattomiin. Tarkista parvekkeen turvallisuus ja se, ettei lapsi saa parvekkeen ovea itse auki. Siirrä pöytälamput ja muut helposti putoavat esineet turvaan.

Lapsi lentokoneessa

Päiväohjelma ja liikkuminen lasten kanssa

Yritä pitää lapsen päiväohjelma säännöllisenä. Jätä kaupungeissakin aikaa puistoille ja leikeille. Selvitä ennalta leikkipuistojen sijainti. Muista, että lapset tarvitsevat myös lepopäiviä. Jos aiot vuokrata auton, tarkista etukäteen, että saatavilla on turvaistuin. Jos liikenne on vasemmanpuoleista, varmista, että myös lapsi muistaa varoa ”väärästä suunnasta” tulevia autoja. Venematkoja suunnittelevan kannattaa tuoda pelastusliivit mukana Suomesta.

Aurinko ja lapset

Pidä lapset poissa auringosta keskipäivällä. Älä pidä vauvaa suorassa auringonpaisteessa ja suojaa alle 2-vuotiaat ensisijaisesti vaatteilla. Käytä pienille lapsille vain fysikaaliseen suodattimeen perustuvaa suojavoidetta. Pidä huoli, että lapset käyttävät aurinkolaseja ja juovat riittävästi.

Jos lapsi sairastuu lomalla

Alle 2-vuotiaat sairastuvat herkästi, sillä heidän immuunipuolustuksensa on heikko. Heikoimmillaan immuunipuolustus on noin puolen vuoden iässä. Pieni lapsi voi sairastua vaikka pilaantuneesta ruuasta, joka ei aiheuta aikuiselle oireita. Alle parivuotiaalla vatsatauti johtaa helposti kuivumiseen.

Huolehdi käsihygieniasta, varsinkin, kun lapsi syö itse. Tavallisia käsidesejä voi käyttää pienellekin lapselle. Jos vesijohtovesi ei ole juomakelpoista, älä pese edes lapsen hampaita sillä. Tarkista aina, onko jääpalat tehty pullotetusta vedestä.

Turvallisinta on syödä juuri valmistettuja, kuumia ruokia. Anna lapselle vain sellaisia hedelmiä ja raakoja vihanneksia, jotka olet pessyt ja kuorinut itse. Älä osta irtojäätelöä. Lasten ei pitäisi syödä lainkaan pastöroimattomia maitotuotteita. Esimerkiksi irtomyynnissä olevat juustot ovat aina riski. Pakatut isojen brändien tuotteet ovat yleensä turvallisia, samoin iskukuumennettu maito.

Opeta lapselle, ettei kulkukissoihin ja -koiriin saa koskea.

Apollomatkat toivottaa hyvää ja onnistunutta matkaa koko perheelle!