Kreikkalaiset makeiset

Kreikassa rakastetaan makeita herkkuja, kuten perinteistä suosikkia Gliko tou Koutaliouta. Hedelmät, marjat ja vihannekset, jotka yhdistetään hunajan, kanelin, vaniljan tai neilikoiden kera. Usein tarjolle asetetaan lisäksi hyvää, kermaista jogurttia. 

Gliko tou Koutaliou 

Mitä olisikaan loma Kreikassa ilman ihania makeita herkkuja? Mikäli et ole vielä maistanut Gliko tou Koutaliouta, tulee sinun ehdottomasti kokeilla sitä ensi Kreikan lomallasi. Gliko tou Koutaliou on kaikessa yksinkertaisuudessaan tehty erilaisista hedelmistä, marjoista ja joskus myös vihanneksista, jotka uivat runsaassa määrässä siirappia. Herkku syödään useimmiten teelusikalla jääkylmän veden kera. 

Tarinan mukaan jälkiruoka on saanut alkunsa ajasta, jolloin ruoka syötiin yhteisestä, isosta lautasesta lusikoiden myrkytyksen välttämiseksi. Muinaisen Kreikan aikaan jälkiruokaan käytettiin hunajaa, ennen kuin sokeri yleistyi.

Appelsiini, munakoiso tai meloni

Mitä hedelmiä tai vihanneksia asetetaan tarjolle, saattaa vaihdella riippuen missä päin Kreikkaa olet. Yleisimpiä tarjoiltavia vaihtoehtoja ovat appelsiinit, kirsikat, aprikoosit, vesimelonit ja pähkinät. Joskus tarjolle asetetaan myös tomaatteja, perunoita ja porkkanoita. Kreetalla saatetaan tarjoilla esimerkiksi pieniä, mantelitäytteisiä munakoisoja, jotka on maustettu neilikalla, kanelilla ja sitruunamehulla. Naxoksella Gliko tou Koutaliouhun lisätään basilikaa. Santorinilla pomadoro -tomaatit maustetaan usein kanelilla ja kokonaisilla manteleilla.

Kreikkalainen Gliko tou Koutaliou, jälkiruoka nautitaan lusikalla

Hedelmien tulee olla kiinteitä, värinsä säilyttäneitä ja siirappikerroksen riittävän paksu, jotta ne voidaan asettaa tarjolle lusikalle. Gliko tou Koutalioun tekeminen vie aikaa useita päiviä, mutta tulos on vaivan arvoinen! Jokaisella perheellä on sukupolvilta toiselle siirtynyt oma reseptinsä.


Tuoreet hedelmät

Kreikassa, kuten muuallakin Välimerellä, nautitaan tuoreita hedelmiä jokaisen aterian päätteeksi. I Grekland, liksom på många andra platser runt Medelhavet och mellanöstern är färsk frukt det som oftast får avsluta måltiderna. Och varför göra det svårt? Ställ bara fram ett stort fat med härlig frukt och lite goda ostar och njut av de färska smakerna. På de grekiska tavernorna är ett fat med uppskuren vattenmelon ett vanligt och gott avslut.

Att få tag på färsk frukt i Grekland är enkelt och ett tips är att strosa runt på de lokala marknaderna och köpa med dig godsakerna. I början av semestersäsongen kan du njuta av söta jordgubbar, sedan följer aprikoser, nektariner och persikor. I augusti och september kan du njuta av de härliga färska fikonen. Honungsmeloner och vattenmeloner finns tillgängliga hela sommaren och är både billiga och stora

Tuoreita viikunoita

Baklava ja kataifi

Baklava on yksi Kreikan rakastetuimmista jälkiruoista, jota sinun tulisi ehdottomasti maistaa lomasi aikana. Makea, tahmea ja samalla rapea baklava koostuu useista kerroksista filotaikinaa, jonka täyte vaihtelee mieltymysten mukaisesti. Tavallisesti täytteenä toimii saksan -ja pistaasipähkinät, mantelit ja kaneli. Baklava paistetaan uunissa, jonka jälkeen se upotetaan kerrokseen hunajaa, mausteita, sokeria, ruusu -ja appelsiinivettä.

Toinen vaihtoehto baklavalle on kataifi. Leivonnainen on tehty spaghettimaisista langoista ja ne on täytetty samaan tyyliin, kuten baklava.

Baklavaa ja pistaaseja

Kreikkalainen jogurtti

Kreikkalainen jogurtti on rasvaista ja proteiinipitoista – mikä tekeekin siitä täydellisen välipalan!

Usein kreikkalaista jogurttia käytetään esimerkiksi tsatsikin valmistuksessa, mutta se sopii erinomaisesti myös makeisiin jälkiruokiin. Usein juuri se yksinkertaisin vaihtoehto onkin paras – kuten kreikkalainen jogurtti tuoreiden marjojen tai hedelmien kera, hunajalla viimeisteltynä.

Kreikkalaista jogurttia ja tuoreita viikunoita