Mies ui meressä

Koe Kroatia kahden kesken: ”Romanttisinta oli kävellä auringonlaskussa”

Rento ja iloinen Kroatia on oiva kohde niin luontoelämyksistä kuin rennosta rantaelämästä kiinnostuneille matkailijoille. Myös paikallinen ruoka vie kielen mennessään. Apollomatkat ja Radio Nova valitsivat neljä Apollomatkaajaa hakemusten perusteella ja heidät lähetettiin kesällä 2019 kohteisiimme Kreetalle, Rodokselle, Karpathokselle ja Kroatiaan. Lue Samin ja hänen vaimonsa kokemuksista Kroatiassa.

Täyden kympin valinta rauhaa rakastavalle

Milnan pieni kalastajakylä Braĉin saarella on täyden kympin valinta rauhaa rakastavalle. Samin mukaan se sopii etenkin matkailijoille, jotka haluavat pois ihmisvilinästä. "Jos kaipaa aktiviteettia, se vaatii pientä omatoimisuutta, koska saarelle pääseminen ja sieltä lähteminen vaativat venekyytiä. Liikuntarajoitteisille en paikkaa suosittele," Sami sanoo. 

Samille ja hänen vaimolleen Milna sopi erinomaisesti, koska he ovat matkoillaan tottuneet pelkän rannalla makailun sijaan tekemään asioita. "Yhtenä päivänä vuokrasimme polkupyörät ja tutustuimme lähiympäristöön. Pyörän selässä ehtii nähdä niin paljon enemmän kuin auton kyydissä. Samalla pääsee liikkumaan kuitenkin kauemmas kuin kävellen."

Mies ja kala
Veneita Bracin saarella

Kokonainen viikko kahdestaan

Sami elää vaimonsa kanssa parhaillaan hektistä elämänvaihetta, koska lapset ovat vielä pieniä ja lasten harrastukset haukkaavat ison osan arjesta. "Tällä hetkellä yhteinen aikamme on kortilla, ja arjessa toisen huomioiminen tuppaa unohtumaan. Kun saimme olla kokonaisen viikon kahdestaan, pystyimme keskittymään vain omaan ja toisen hyvinvointiin ilman sitä jatkuvaa hälinää ja arjen velvollisuuksia. Vaikka toki lapsiakin oli ikävä," Sami kertoo.

Samin mukaan romanttisimpia hetkiä lomalla olivat iltakävelyt auringon laskiessa, jolloin juteltiin päivän tapahtumista, lapsista sekä tulevista reissuista. "Oli lämmintä, turkoosi vesi liplatteli vieressä ja molemmat tiesivät, että rakas on siinä vieressä. Mitään muuta ei tarvittu."


Samin 4 kohokohtaa Kroatiassa:

1.      Milnan kylä

Täältä löydät rauhan ja hiljaisuuden. Oli hienoa lähteä aamulla kävelemään ja seuraamaan kyläläisten elämää, kun kalastajat saapuivat takaisin satamaan saaliidensa kanssa. Kenelläkään ei ollut kiire minnekään, ja aika tuntui pysähtyneen.

2.      Kalaruoka

Milna on kalastajakylä, joten kalatarjontaa löytyi monessa muodossa. Monissa paikoissa sai jopa itse valita tiskistä, minkä vonkaleista halusi syödä.

Paras ravintola, Villa Slika, löytyi meren ääreltä. Paikka tarjoaa melkein kaikkea, tosin täällä meidän suosikiksemme osoittautui pizza.

Villa Slika, Riva 22, Milna, Kroatia

3.       Krkan luonnonpuisto

Ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka! Todella kaunista luontoa ja upeita maisemia. Vesiputousten vesi oli niin puhdasta, että sitä olisi voinut vaikka juoda.

4.       Auringonlaskut

Hetki menee ohi nopeasti, mutta se on tunnelmaltaan monenkirjava. Jopa tuulet rauhoittuvat. Näitä hetkiä on mukava muistella syksyllä, kun kaipaa arkeen lisää virtaa.

Varaa matka Kroatiaan

Teksti: Katja Nygård/Bauer Media, pienet kuvat: Sami Laukkasen matka-albumi