Budapestin nähtävyydet

Budapestin nähtävyydet

Historiallisessa Budapestissä riittää nähtävää ja koettavaa. Tee romanttinen iltakävely Tonavan rannalle tai Budan kukkulan tunnelmallisesti valaistuille silloille. Rentoudu kaupungin historiallisten kylpylöiden kuumissa lähteissä tai viihtyisissä ravintoloissa, nauttien hyvää ruokaa ja viiniä. Budapestissä voit ihailla monia historiallisia nähtävyyksiä, kuten hienoja kirkkoja, museoita sekä upeaa arkkitehtuuria. Kaupungin lukuisista nähtävyyksistä tunnetuin lienee Linnavuori Budan puolella, jolla sijaitsee myös Kuninkaanlinna. Linnavuori tarjoaa myös yhden kaupungin parhaimmista näköaloista Tonava-joen yli Pestin puolelle.


Budapestin nähtävyyksiä

Budan linnavuori

Linnavuori (Várhegy) on historiallinen ja hyvin säilynyt alue, joka on Budapestin suosituimpia nähtävyyksiä. Linnavuoren laella voit ihailla komeita linnoituksia sekä upeaa näkymää, joka vuorelta avautuu alas kaupunkiin, Tonavan yli Pestin puolelle. Linnavuorella sijaitsee myös kaupungin tärkeimmät keskiaikaiset monumentit ja se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vuorelle pääsee joko kävellen tai köysiratavaunun kyydissä.

Kuninkaanlinna

Linnanvuorella sijaitseva Budan linna on yksi Unkarin symboleista ja se on näyttävä rakennus varsinkin iltaisin valaistuna. Linna on sekoitus eri aikakausien arkkitehtuurisia tyylejä, sillä sitä on tuhottu ja uudelleenrakennettu moneen kertaan. Kuninkaanlinnasta löytyy muun muassa Unkarin kansallisgalleria, Nykytaiteen museo sekä Budapestin historiallinen museo.

Matiaksen kirkko

Matiaksen kirkko on yksi Budapestin helmistä ja toinen kuuluisa maamerkki, joka sijaitsee Budan linnanvuorella. Matiaksen kirkko on katollinen kirkko, joka edustaa uusgoottilaista tyyliä.  

Széchenyin ketjusilta

Széchenyin ketjusilta on Budapestin kuuluisin ja näyttävin riippusilta, joka ylittää Tonava-joen Budasta Pestiin. Silta oli ensimmäinen pysyvä siltä kahden erillisen kaupungin välillä ja se valmistui vuonna 1849. Kaupungin kuvatuin silta on kauneimmillaan iltavalaistuksessa.

Sankarien aukio

Sankarien aukio (Hösök Tere) on Budapestin hienoimpia ja suurimpia aukioita ja se sijaitsee Andrássy út -kadun toisessa päässä. Alueella on useita patsaita, joista tunnetuimpia ovat kuningas Tapania esittävä patsas sekä 36 metriä korkea unkarilaisten maahantuloa juhlistava patsas. Sankarien aukiolla kohoaa myös Millenium-muistomerkki sekä taidepalatsi ja taidemuseo. Aukion takana levittäytyy myös valtavan kokoinen kaupunginpuisto, jossa on myös pieni järvi, joka talvisin muuntautuu luisteluradaksi.

Pyhän Tapanin basilika

Pyhän Tapanin basilika on Budapestin suurin kirkkorakennus, joka on nimetty Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n mukaan. Kirkko on Budapestin yksi korkeimmista rakennuksista ja sen lähes sata metriä korkea kupoli tarjoaa upeat näkymät kaupungin yli. Valtavan kokoiseen kirkkoon mahtuu samanaikaisesti noin 8500 vierasta. 

Budapestin joulutorit

Budapest on täydellinen joulukaupunki ja kaupungin joulumarkkinat ovatkin Euroopan parhaita. Marraskuun loppupuolesta keskustan Vörösmarty-aukio täyttyy kojuista, ruoasta, juomasta ja perinteisistä tanssiesityksistä.

Vinkkejä Budapestiin:

  • Lähde risteilylle Tonava-joelle
  • Vaci Utca on suosituin ostoskatu, jossa voi tehdä todellisia löytöjä
  • Kulttuurin ystävälle ooppera tai unkarilaisen musiikin konsertti