Hamam-sauna Turkissa

Turkkilainen hamam

Turkista löytyy monia kylpylöitä – jotkut ovat hieman yksinkertaisempia, ja jotkut todella ylellisiä. Oletko suunnittelemassa matkaa Sideen tai Alanyaan ensi kesänä? Tai kenties mietit viikonloppua Istanbulissa? Mikään ei ole parempi tapa aloittaa lomaa kuin muutaman tunnin rentoutushetki perinteisessä hamam-saunassa! 

Vanha perinne

Hamam on vanha turkkilainen perinne keskiajalta saakka. Aiemmin hamamia käytettiin juoksevan veden puutteen vuoksi, mutta se toimi myös sosiaalisena kohtaamispaikkana, erityisesti naisten keskuudessa, jotka viettivät paljon aikaa kotona. Vielä nykyäänkin turkkilaiset käyvät säännöllisesti hamamissa  – eikä epäilystäkään miksi. Hamamissa niin mieli kuin keho pääsevät rentoutumaan täysin, ja vielä edulliseen hintaan.

Miten hamam toimii?

Kun saavut hamamiin, päätät ensin minkälaisen paketin haluat ostaa. Noin 20 eurolla saat höyrysaunan, kuorinnan, pesun ja hieronnan, mutta myös esimerkiksi pelkkä sauna ja pesu ovat erinomainen vaihto. Matkailijoiden suosimissa hamameissa on usein erikseen miesten ja naisten puoli. Hamam sopii vaikka koko perheelle, ja on erinomainen rentoutumiskeino! 

Hamam sisältäpäin kuvattuna

Yleisin tapa mennä hamamiin on uima-asussa ohueen pellavapyyhkeeseen kääriytyneenä ja esimerkiksi tohveleissa. Sen jälkeen voit astua höyryävään itse hamam-saunaan, joka on höyryävän kuuma huone, suurine marmoripenkkeineen. Huoneen katossa on usein kupoli ja pienet ikkunat. 

Hamamin marmoriyksityiskohtia

Sanan hamam merkitys

Tiesitkö, että sana hamam tarkoittaa itse asiassa muminaa, sillä äänet lähes katoavat hamam-tilassa puhuessa? Kun valonsäteet osuvat marmoriin höyryn lävitse, näky on suorastaan maaginen. Hamamissa on myös vesiastia, josta voit kaataa päällesi vettä tilan kuumentuessa liikaa. 

Henkilökohtainen hamam-mestari

Tietyn ajan päästä henkilökohtainen hamam-mestarisi ilmestyy tilaan. Sen jälkeen alkaa ihon kuorinta, joka tehdään erityisellä kuorintahanskalla. Huomaat pian kuinka paljon kuollutta ihosolua sinusta lähtee! Puhdistuksen ja kuorinnan jälkeen saat nauttia hetken ennen viimeistä vaihetta, eli hierontaa, jos se kuuluu valitsemaasi pakettiin. Hieronta on usein koko vartalolle, ja on ehdottomasti suositeltavaa. Tämän jälkeen tunnet itsesi kuin uudestaan syntyneeksi! 

Ihana alku lomalle

Yhteensä vierailu hamamissa vie noin 2-3 tuntia. Muista myös juoda – niin ennen kuin jälkeen, ja hoidon jälkeen voit jäädä nauttimaan vielä vihreää teetä kylpylän lepotilaan. Kylpylöissä puhutaan usein vain turkkia, mutta yleensä kommunikaatio toimii hyvin esimerkiksi eleiden avulla. Poistuessasi hamamista tunnet olosi varmasti hyväksi, energiseksi, rentoutuneeksi, ja ennen kaikkea puhtaaksi! Koska ihoasi on kuorittu ahkerasti, se voi tuntua hellävaraiselta, joten onkin erityisen tärkeää muistaa suojautua auringolta käyttämällä aurinkorasvaa. Hamam on erinomainen tapa tutustua turkkilaiseen kulttuuriin ja päästä oikeaan tunnelmaan – nyt voit aloittaa lomasi stressittömänä ja rentoutuneena!