Ruokaa Nizzassa

Ranskalaiset erikoisuudet

Ruoka Ranskan rivieralla on usein klassista ja välimerellistä. Koska kaupunki oli pitkään italialaisten valloittamana, on alueen ruokakulttuuri inspiroitunut vahvasti italialaisesta keittiöstä. Ruokalistalta löydät silti monia ranskalaisia klassikoita, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla Nizzan lomallasi! 

Anjovisten rakastajien Nizza

Nizza sijaitsee aivan meren äärellä, joten kenties siitä johtuen anjovikset ovat todella suosittu raaka-aine monissa nizzalaisissa ruoka-annoksissa. Hyviä esimerkkejä ovat pan bagnat (voileipä) ja pissaladière (eräänlainen pizza), joissa molemmissa anjovis on kuin piste i:in päälle.  

Ratatouille

Ranskalaiset klassikot

Jos haluat maistaa ranskalaisen keittiön erikoisuuksia Nizzassa, on olemassa kaksi klassikkoannosta joita et halua jättää välistä.

Ratatouille

Ratatouille on eräänlainen kasvispaistos. Nimi ''Ratatouille'' tulee verbistä touiller, joka tarkoittaa liikkumista. Meidän tuntemamme Ratatouille on mainittu ensimmäisen kerran 1930-luvulla. Ruokalaji koostuu usein sipulista, tomaatista, valkosipulista, paprikasta ja munakoisosta. Paloitellut vihannekset kypsennetään ja keitetään oliiviöljyn kanssa. 

Bouillabaisse

Bouillabaisse on ranskalainen kalakeitto, joka on peräisin etelä-Ranskasta. Tavallisia raaka-aineita ovat merenelävät, valkoviini, kala, keltainen sipuli, tomaatti, oliiviöljy, fenkoli, sahrami, appelsiini ja yrttimauste. Nimi bouillabaisse tulee sanasta bolhabaissa – bolh (kiehua) ja abaissa (jäähtyä). Oikein valmistettu bouillabaisse pitäisi ensin kypsentää, ja sen jälkeen antaa hautua. 

Klassiset ruoka-annokset Nizzassa

On olemassa muutamia klassisia, nizzalaisia ruoka-annoksia.

Niçoise-salaatti

Nicoise-salaatti sisältää mm. kananmunaa, sardellia, tonnikalaa, taitepapua ja oliiveja. Pohjoismaissa tunnemme kyseisen salaatin lähinnä tonnikalasalaattina – ja kyseinen ruokalaji onkin alunperin keksitty Nizzassa.

La Socca - kikhernepannukakku

La socca on toinen paikallinen klassikko, joka on eräänlainen pannukakku kikherneistä tehtynä. Socca on tavallinen take-away annos Nizzassa, jota on saatavilla useista paikoista. Pannukakkua on saatavilla erilaisten täytteiden kanssa, esimerkiksi nutellan ja monien muiden. 

Juustoa, leikkeleitä ja herkkuja

Nizzan lomasi aikana haluat varmasti maistaa erilaisia herkkuja. Käy lähimmässä herkkumyymälässä, ja hae hotellillesi hieman juustoja ja leikkeleitä. Nizzalaiset itse rakastavat chèvre- ja comté -juustoja, joten suosittelemme maistamaan ainakin näitä. 

Macaron on toinen klassinen ranskalainen herkku. Marengista tehty leivos täytetään joko voikreemillä tai hillolla. Usein voit nähdä macaronseja ihanissa pastelliväreissä. 

La Socca, Nizza