Tyypillisiä tapaksia

Kanarialaiset makuelämykset

Nauti kanarialaisista erikoisuuksista lomallasi. Valinnanvaraa löytyy vahvasta kahvista grillattuun mustekalaan. Gran Canarian saarella on jokaiselle jotakin – täältä löydät parhaat vinkkimme!

Aitoa espanjalaista ruokaa

Tapas on osa espanjalaista ruokakulttuuria, ja se sisältää pieniä maukkauta annoksia – kaikkea paistetusta chorizo-makkarasta paistettuihin vihreisiin paprikoihin suolan kanssa, pimientos de padrón. Kokeile maukkaita pieniä perunoita, papas arrugadas, jotka tarjotaan kanarialaisen mojo-kastikkeen kera. Tapaksia voidaan syödä niin alkupalana kuin pääruokanakin. Alhaalta löydät listan aineksista, joita löytyy usein tapaksista:

  • Jamón serrano. Kaikista espanjalaisista tapas-buffeteista löytyyy jamón serranoa, joka on ilmakuivattua kinkkua pohjois-Espanjasta. Vuoden kuivattamisen jälkeen kinkku on valmista nautittavaksi – se on suurta herkkua. Jos käyt tapas-baarissa, näet usein ripustettuja kinkkuja, jotka roikkuvat koukun varassa katosta. 
  • Cordero. Jos tilaat lammasta Espanjassa, sitä kutsutaan nimellä "cordero", ja se valmistetaan siten, että luvassa on kulinaristinen elämys. Mikset kokeilisi hyvää lammasannosta ravintola Piccola Italiassa San Agustínin keskustassa. 
  • Gambas al ajillo sisältää öljyssä paistettuja katkarapuja valkosipulin ja sherryn tai konjakin kera. 
  • Tortilla on hyvintunnettu espanjalainen munakas, josta löytyy monia eri variaatioita, mutta useimmiten sen tekemiseen käytetään perunaa. Jos tahdot tavallisen munakkaan, tilaa ''tortilla francesa".
Klassinen espanjalainen tortilla

Espanjan suosituin perinneruoka

Paella on yksi tunnetuimpia espanjalaisia ruokia. Se on riisiannos, joka tarjotaan yleensä suoraan suuresta pannusta erilaisten lisukkeiden kanssa. Paella voi sisältää lihaa tai kanaa, tai jopa kalaa ja mereneläviä sahramin ja vihannesten kera. Kokeile paellaa ravintola Tango Tapasissa Playa del Inglésissä.

Ropa vieja

"Vanhat vaatteet” maistuvat mahtavalta! Ropa vieja tarkoittaa kirjaimellisesti vanhoja vaatteita, mutta se on erinomainen espanjalainen pataruoka. Annos sisältää tilaa, kikherneitä, paprikaa, sipulia, paistettuja perunoita ja viiniä. Kanarialaiset syövät ropa viejaa perinteisesti joka sunnuntai. 

Papas arrugadas ja mojo-kastiketta

Maukasta oliiviöljyä

Pieni vinkki ruoka-ajalle – Espanja on tunnettu tuorepuristetusta oliiviöljystään. Oliiviöljyä käytetään ruoassa ja ''levitteenä'' leivän päälle. Dippaa leipä öljyyn ja mausta suolalla ja pippurilla. 

Lisää kanarialaisia ruokia

Potaje canario on mausteinen liha- ja kasviskeitto joka sisältää usein myös spagettia, kaalia, yrttejä, porkkanoita ja erilaisia lihapaloja. Toinen espanjalainen erikoisuus on papas arrugadas mojo-kastikkeen kera – pieniä perunoita ja kuumaa valkosipulikastiketta. Punainen mojo-kastike on hieman mausteista, ja sopii hyvin myös lihan kanssa. Mojo-kastiketta on myös vihreässä värissä, ja se sopii erityisesti kalan kanssa. Kanarialainen juhla ei ole mitään ilman papas arrugadas -perunoita! 

Gofio on toinen tunnettu kanarialainen herkku. Se on paistettua ja paahdettua maissi-, ohra- tai vehnäjauhoa, jota käytetään monin eri tavoin. Sitä voi esimerkiksi ripotella banaanin päälle, murojen tilalla maidon seassa, keiton seassa tai lisukkeena.

Calamares fritos – friteerattua mustekalaa

Hyvä, parempi mustekala! 

Chopitos, calamares, pulpo frito … rakkalla lapsella on monta nimeä. Kanariansaaret ovat mustekalojen luvattu maa, jossa voit kokeilla kaikkia mahdollisia mustekalalajeja. Unohda kaikki aiemmat kokemuksesi paistetusta mustekalasta, sillä kanarialla kyseinen ruokalaji on parempaa kuin missään muualla! 

Say cheese

Paikallinen juusto on melko mietoa, joka muistuttaa maultaan mozzarellaa ja koostumukseltaan fetajuustoa. Juustoa tarjotaan monissa eri muodoissa ympäri saarta. Erityisen jännittäviä ovat friteeratut juustot, jotka tarjotaan suolaisen chorizon ja makean hillon tai marmeladin kera. Suuri makuelämys pienessä muodossa! 

Bienmesabe

Bienmesabe tarkoittaa ''maistua hyvältä'', ja se on makeaa kermaa mantelien ja hunajan kera. 

Viiniä ja vettä

Kanariansaarilla lomaillessa kannattaa ehdottomasti testata saaren omaa valkoviiniä. Kuivaa, hedelmällistä malvasia-viiniä on saatavilla useimmista hyvistä ravintoloista. Gran Canarialta saat vettä, jota kutsutaan nimellä número uno Firgas – kevyttä, maukasta ja kuplivaa. Kokeile itse! 

Kahvit

Espanjalainen cortadon on paikallisten suosikkikahvi, joka muistuttaa espressoa maidon kanssa – todellista herkkua! Café sólo on pieni kuppi mustaa kahvia. Café con leche sisältää puolet maitoa ja puolet kahvia, ja café filter on tavallinen suodatinkahvi. Espanjassa kahvi juodaan nopeasti, mutta kupin kanssa saatetaan istuskella pitkäkin aika. 

Kanariansaarilla kannattaa kokeilla ruoan jälkeen kahvia nimeltä café con leche condensada – normaali tai tuplaespresso, jonka pohjalle on kaadettu konsendoitua maitoa (todella makeaa ja kermaista). Nauti! 

Sangría

Espanjan kansallisjuoma, sangría, tehdään usein ilman tarkkaa reseptiä, vaikkakin kaikilla ravintoloilla on oma kotitekoinen reseptinsä. Sangríaan tarvitset punaviiniä, brandya, kivennäisvettä, sitruunaa, jäitä ja sokeria. Juoma on todella suosittu myös Gran Canarialla! 

Tropical

Tekeekö mielesi kylmää kanarialaista olutta? Gran Canarian ylpeys on paikallinen olut nimeltä Tropical. Vastaava tuote on Teneriffan Dorada, jota saa myös Gran Canarialla. 

Aitoa rommia

Arucasissa, Gran Canarian koillisrannikolla Las Palmasin lähellä sijaitsee Arehucasin rommitehdas, joka perustettiin vuonna 1884. Vieraile tehtaan kellarissa, kokeile rommia ja tutustu tunnettujen henkilöiden nimikirjoituksiin, joita löytyy vanhoista tammitynnyreistä. 

Sangría!