Opas kreikkalaisen keittiön saloihin

Opas kreikkalaisen keittiön saloihin

Kreikkalainen keittiö on monipuolinen useasta eri ruokalajista muodostuva kokonaisuus. Jokainen saari ja alue edustaa omaa erikoisuuttansa. Kreikkalainen kokki Mirsini Lampraki kertoo parhaat vinkkinsä kreikkalaisen keittiön saloihin, jotta sinäkin pääset tutustumaan tähän makujen maailmaan. Makoisaa matkaa!

Souvlaki Kreikkalainen keittiö tarjoilee monialaisia makuelämyksiä.

Kreikkalaisen keittiön kahdeksan osa-aluetta

Ruoan merkitys lomakohdetta valitessa on korostunut. Ehkä juuri siksi Kreikka on monelle se ykköskohde. Rakkaus ruokaa kohtaan saattaakin johdattaa ulkomaille asti.

Jo pelkkä ajatus kreikkalaisesta salaatista lämmittää sydäntä. Harmaa arki jää taka-alalle ja mieleen pulpahtelee ihastuttava rantakahvila pastelliväreineen. Frappé vie ajatukset kuumaan kesäpäivään ja Souvlaki tuo veden kielelle. Yhtäkkiä ympäriltä löytyykin zorbaksen, naurun ja vieraanvaraisuuden tunnelma.

Perinteinen kreikkalainen keittiö jakautuu pääasiassa kahdeksaan osa-alueeseen: Kreeta, Pohjois-Kreikka, Epirus, Pohjois-Egeanmeren alue, Joonianmeren saaret, Kykladit, Peloponnesos ja Traakia. Jokaisella näistä on omat erityispiirteensä ja paikalliset herkkunsa.

Moussaka Perinteinen kreikkalainen moussaka.

Muista nämä tutustuessasi uusin makuelämyksiin

Kuuluisan kreikkalaisen keittiömestari Mirsini Lamprakin mukaan yksi kompastuskivi on odottaa, että tietty ruokalaji maistuu joka paikassa samalta. Esimerkiksi moussakan maku riippuu siitä, missä päin Kreikkaa ollaan ja mistä ainesosista se valmistetaan. Useimmissa paikoissa Moussaka valmistetaan paisteuista munakoisoviipaleista, joiden päälle laitetaan yrttien, sipulin ja tomaatin kanssa kypsennettyä jauhelihaa. Joillain alueilla annoksen pääosassa ovat puolestaan artisokat. Joskus artisokat valmistetaan karamellisoitujen sipulien ja fetajuuston kanssa, kun joskus taas lampaanlihan kanssa. Jokaisen maku on täysin erilainen!

Mirsini Lamprakin ensimmäinen vinkki on kysyä tarjoilijalta paikallisia erikoisuuksia kyseistä paikasta tai kyseiseltä saarelta, sen sijaan, että kysyisi kreikkalaisia erikoisuuksia. Tällöin voi avautua täysin uusia makuelämyksiä.

Oliiviöljy on yks kreikkalaisen keittiön peruspilareista.

Näin onnistut kreikkalaisen keittiön herkuissa

Kreikkalainen keittiö jättää jälkensä lomailijan sydämeen. Loman päätteeksi matkalaukkuun saattaa eksyä paikallisia aineksia, kuten oliiviöljyä, joka on kotiin palattua keittiön vakiovarusteita. Ei hätää, vaikka kaikkia Kreikan makuja ei pysty tuomaan mukanaan matkalaukussa, sillä näillä Mirsini Lamprakin vinkeillä onnistut kotikeittiössä! Listasimme alle Lamprakin suosittelemia raaka-aineita, joilla viet kreikkalaisen ruoan uudelle tasolle kotikeittiösä:

  • Juustoa - mieluiten pehmeitä juustoja kuten fetaa ja gruyerea
  • Kastikkeet - erityisesti tomaattikastikkeet munakoison kanssa
  • Yrtit - nokkonen, fenkoli, oregano, timjami, basilika, minttu
  • Trachana - riisin ja pastan sekoitus, joka on valmistettu jauhosta, happamasta jogurtista ja suolasta
  • Vuoristotee ja hunaja
  • Oliivit ja kaprikset
  • Viiniä!