Toscana, Italia

Viisi Toscanan ja Umbrian helmeä

Italia on kansana varsin nuori, vain reilut 150 vuotta. Kulttuuri sen sijaan on vanhaa. Toscanan ja Umbrian kaltaisissa maisemissa on ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että katuverkosto perustuu vanhaan roomalaiseen kaupunkikaavaan, että raatihuoneen julkisivu on näyttänyt samanlaiselta viikinkiajoista lähtien ja että juustokaupan omistajaperhe on valmistanut omaa pecorinoaan vähintään viimeiset kahdeksan sukupolvea. Tämä kaikki luo erityisen tunnelman ja antaa matkailijalle perspektiiviä kulttuuriin.

Kirjailija Eskil Fagerström on julkaissut opaskirjan ”Mitt Toscana och Umbrien”, jossa hän esittelee 200 omakohtaista vinkkiä, mitä näillä rakastetuilla Italian seuduilla kannattaa nähdä ja kokea. Apollolle hän on listannut viisi paikkaa, joissa aika on ollut pysähtyneenä jo hiukan pidempään.

Pienza, Toscana Pienza ilta-auringossa

Pienzan viimeisen kreivin luona (Toscana)

Pienza on kaupungiksi pieni helmi, joka liittyy läheisesti Piccolominin aatelissukuun. Tunnetuin heistä oli Enea Silvio Piccolomini, joka valittiin vuonna 1458 paaviksi nimellä Pius II.

Vatikaanin tuella Pius II vei läpi mittavan uudistuksen rakkaassa kotikaupungissaan. Parhaiten hänen visionsa toteutuu katedraalin edessä olevalla aukiolla, raatihuoneessa ja omassa palatsissa, joka on poikkeuksellinen esimerkki pienemmässä mittakaavassa toteutetusta renessanssimiljööstä.

Itse asiassa Piccolominin kreivit asuivat palatsissaan 1960-luvulle asti, jolloin suvun viimeinen kreivi siirtyi ajasta ikuisuuteen. Nykyisin palatsi toimii museona, jossa voi tutustua koskemattomaan ruhtinaskotiin kalusteineen, astiastoineen, varustuksineen ja suurine tummine öljymaalauksineen.

Bevagna (Umbria)

Keskiaikainen helmi, jossa on lämpimän miellyttävä italialainen kaupunkikulttuuri ja joka on laajalti säästynyt massaturismilta. Täällä on kaikkea mitä voi toivoa: elegantti tori, kaksi katedraalia, raatihuone 1100-luvulta, mukava kävelykatu iltakävelyjä varten ja muutama hyvä ravintola. Kesän keskiaikafestivaaleilla (Il Mercato delle Gaite) kaupungin kujat ja ulkoterassit kuhisevat elämää, esityksiä ja puheensorinaa.

Bevagna Umbriassa

Carsulae (Umbria)

Carsulae oli kerran vilkas roomalainen kauppakaupunki Via Flaminian varrella. Se perustettiin 200 vuotta eKr. Tänä päivänä paikalla on vehreä ja hyvin hoidettu arkeologinen puisto. Se on täydellinen eväsretkikohde lapsiperheille: Lapset voivat kiipeillä raunioilla ja vaeltaa kuluneilla katukivillä, joita kerran Rooman legioonalaiset, keisarit ja kauppiaat kulkivat. Härkävankkurien uria on edelleen näkyvissä katukivien pinnassa.

Cantina de’ Ricci, Montepulciano (Toscana)

Vilkkaassa Montepulcianossa sijaitsee viinintuottaja Cantine de’Ricci, joka on yksi monista Vino Nobile di Montepulciano -punaviinin valmistajista. Viini varastoidaan verrattomassa paikassa, joka on sekin nähtävyys itsesään. 1500-luvulta peräisin olevan kardinaalipalatsin alla lymyää ikivanha deRiccin katedraalimainen kellari tammitynnyreineen, jonka ilmapiiri tuo mieleen ”Ruusun nimen” tai ”Romeon ja Julian”.

Carsulaen raunioita Umbriassa

San Salvatore, Spoleto (Umbria)

Italiassa on vanhoja kirkkoja lukematon määrä. Roomassa on muutama, jotka maagisella tavalla luovat sillan Rooman valtakunnan tuhon ja keskiajan välille, kuten San Clemente. Spoletossa sijaitsevassa San Salvatoressa (nykyisin Unescon maailmanperintökohde) voi aistia vastaavan kokemuksen muinaisista ajoista.

Oletettavasti kirkon perustivat syyrialaiset munkit 300-luvulla. Se rakennettiin kivestä ja koristeltiin seudun roomalaisista rakennuksista kierrätetyillä osilla. Tänä päivänä siitä ovat jäljellä vain muurit sekä kauniit roomalaiset pylväät, kapiteeli ja friisit kirkkaanvalkoista marmoria. Ajatukset lähtevät lentoon: Kun langobardit valtasivat Spoleton 700-luvulla, ennen Ruotsin viikinkiaikaa, kirkko oli jo tuolloin 300-400 vuotta vanha. San Salvatore -kirkko sijaitsee osoitteessa Piazza Mario Salmi 1.