Albanialainen kaupunki

Albanian jännittävät kaupungit

Jos kaipaat vaihtelua rantaelämään, Albaniasta löytyy myös monia mielenkiintoisia kaupunkeja tutkittavaksi. Pääkaupunki Tirana, satamakaupungit Durres ja Vlora, keskiaikainen Kruja ja pohjoisen Shkodra ovat kaikki vierailun arvoisia – ne tarjoavat kaikki jännittävän sekoituksen historian havinaa ja modernia elämää.

Tirana

Tirana

Albanian pääkaupunki Tirana sijaitsee noin 3 kilometria sisämaahan Durresista. Kaupungilla on selkeät jäljet modernista historiastaan – kommunistihallitus tuhosi osia vanhasta kaupungista ja korvasi ne tyypillisellä itä-Eurooppalaisella arkkitehtuurilla, mutta kaupungissa on myös nähtävillä vanhojakin rakennuksia. Nykyisin kaupunki on moderni ja täynnä energiaa. 

Kaupungin keskustassa sijaitsee Skanderbegin tori, josta löytyvät mm. kansallisteatteri, Kulttuuripalatsi ja Ethem Beyn moskeija, joka on rakennettu vuonna 1789. Erikoinen rakennus nimeltä Pyramidi on myös keskellä kaupunkia. Se rakennettiin museoksi Enver Hoxhalle hänen kuolemansa jälkeen, mutta nykyään se toimii konferenssikeskuksena ja yökerhona. Blloku nimiseltä alueelta löydät useita ravintoloita, baareja ja kahviloita. Eläväisellä Centralan markkinoilla voit ostaa paikallisia ruokia ja pieniä tuliaisia. Kaupungissa on myös useita puistoja ja tekojärviä, jotka ovat kuin pieniä keitaita.

Kommunistidiktaattori Enver Hoxha hallitsi Albaniaa lähes 40 vuoden ajan. Hoxha pelkäsi, että maa valloitettaisiin, jonka vuoksi hän rakensi noin 700 000 bunkkeria – yksi jokaiselle perheelle. Nykypäivänä bunkkerit todistavat Albanian menneisyyttä, jolloin maa oli täysin eristyksissä muusta maailmasta. Viime vuosien aikana muutamat bunkkereista on muutettu museoiksi. Yksi mielenkiintoisimmista museo-bunkkereista on Bunk' Art Tiranassa. Tämä bunkkeri rakennettiin maan eliitille, ja se antaa mielenkiintoisen näkemyksen maan historiasta. Läheisyydessä on myös köysirata ylös Datjin vuorelle, jossa voit nauttia mahtavista maisemista ja vaeltaa upeassa luonnonpuistossa. 

Durres

Durres

Jos lomailet Durresin rivieralla, ei sinun tarvitse lähteä pitkälle tunteaksesi kaupungin sykkeen. Albanian suurin satamakaupunki on myös maan vanhin kaupunki – kaupunki on ollut asutettuna jo lähemmäs 3000 vuotta. Kaupunki oli pommitusten kohteena toisen maailmansodan aikana sen strategisen sijainnin vuoksi, ja kaupunkia hallitseekin nykyään 1900-luvun jälkipuolen arkkitehtuuri. Viime vuosien aikana kaupungissa on tehty myös paljon uudistuksia.

Durresin tärkein nähtävyys on roomalainen amfiteatteri 100-luvulta, joka on Balkanin niemimaan suurin. Sisäänpääsylippu teatteriin sisältää myös pääsyn arkeologiseen museoon. Täällä näet Durresin kauneutta, esimerkiksi kauniin 400-luvulta peräisin olevan mosaiikkitaideteoksen. Amfiteatterin läheisyydessä on myös vanha venetsialainen linnoitus, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. 

Durresin kaupungin rannalla on suosittu rantabaari, joka on nimeltään The Beach Bar. Rannalla on myös monia muita ravintoloita ja baareja.

Kruja

Kruja

Krujan keskiaikainen kaupunki sijaitsee Sari Salltik-vuoren rinteessä, noin 10 kilometria Durresista koilliseen. Kaupungissa on 500-luvulta peräiisn oleva linnoitus, joka toimii nykyään Skanderbeg-museona, ja onkin Albanian vierailluin museo. George Kastriot Skanderbeg, joka eli 1400-luvulla, oli Albanian kansallissankari ja Kruja oli hänen kotikaupunkinsa. Krujan perinteinen bazaari on yli 600-vuotta vanha, ja toimii erinomaisena shoppailupaikkana.

Vlora ja Shkodra

Vlora on toinen mielenkiintoinen satamakaupunki Albaniassa, lähellä Dhermiä ja Himaraa. Kaupungissa on vanha kirkko, moskeija ja linna. Tänne pääset Apollomatkojen retkellä, jolla yhdistetään myös käynti Kaburun niemimaalle, jossa kauniit rannat, kalkkikiviluolat ja Sazanin saari odottavat.

Shkodra, tai Shkoder kuten sitä joskus kutsutaan, on Euroopan vanhin kaupunki. Se sijaitsee lähes pohjoisen Albanian huipulla. Shkodraksen vanha kaupunki on yllättävän hyvin säilynyt, ja sen pienillä kaduilla on mukava seikkailla. Rozafan linnalta on upeat näköalat Shkodersin järvelle, joka on myös Euroopan suurin järvi, ja toimii rajana Albanian ja Montenegron välillä.