Tilos, Kreikka

Tilos – Kreikan ensimmäinen Zero Waste-saari

Tiestikö, että Kreikassa on todellinen Zero Waste-saari? Paikalliset ovat sitoutuneet noudattamaan kestäviä arjen valintoja ylimääräisen jätteen ja hävikin vähentämiseksi, ympäristön suojelemiseksi sekä elämänlaadun parantamiseksi. Kyseinen saari on Egeanmerellä lepäävä Tilos.

Zero Waste tarkoittaa, että kaikki syntyvä jäte kerätään ja käsitellään uudelleen ympäristöjalanjäljen minimoimiseksi. Saarelta on poistettu sekä yksityiset että julkiset roskakorit ja jäte kerätään ovelta ovelle -keräyksellä sekä yksityishenkilöiltä että yrityksiltä, ​​kuten ravintoloista. Täällä investoivat kompostointiin, kierrätykseen ja uusiokäyttöön, joka mahdollistaa positiivisen ympäristöllisten, sosiaalisten ja taloudellisten hyötyjen ketjun koko paikallisyhteisölle. Just Go Zero Tilos -aloite on uusi ajattelu- ja elämäntapa. Visiona on mukauttaa teknologiaa niin, että se toimisi yhteistyössä paikallisväestön kanssa paremman tulevaisuuden puolesta.

Tiloksella asuu vain 500 asukasta ympäri vuoden. Saari on tuottanut suurimman osan sähköstään vuodesta 2019 lähtien aurinkopaneeleilla ja tuuliturbiinilla. Viimeaikojen suurin ongelma on ollut muovi, mutta tällä hetkellä Tiloksen jätteistä yli 80 % kierrätetään. Kaatopaikka, jolle aiemmin haudattiin roskat, on nyt suljettu pysyvästi ja sen tilalle on istutettu kukkia. Sen tilalle on perustettu kierrätyslaitos, jossa roskat lajitellaan muun muassa lasijauheeksi, sementtiseokseksi, kompostiksi ja puristetuksi pahviksi. Tehdas käsittelee tällä hetkellä noin 2 tonnia jätettä viikossa, josta suurin osa kierrätetään kokonaan. Noin kolmannes kompostoidaan ja 15 % ei-kierrätettäväksi luokitelluista jätteistä steriloidaan ja murskataan rakennuskäyttöön.

Valkoinen talo, Tilos, Kreikka

Tiloksella on joulukuusta 2021 lähtien ollut käytössä kotitalouksien jätekeräysjärjestelmä, jossa asukkaat luovuttavat kierrätyksen kotitalousjätteen lajittelun jälkeen. Projekti alkoi 10 talon kesken, josta se on levinnyt jo yli 400 talon käyttöön, kertoo palvelua maksutta tarjoava kierrätysyritys Polygreen. He valmistautuvat saapuvaan jätteeseen sovelluksella ja jäte myös punnitaan jokaisen noudon yhteydessä.

Tilokselle odotetaan tänä kesänä noin 30 000 kävijää, joten on tärkeää, että myös matkailijat pääsevät osaksi Zero Waste -mentaliteettia. Pääsatamassa sähköajoneuvot humisevat ohi kuljettaen tavaroita. Aurinkopaneelit tuottavat virtaa bussipysäkin infotauluihin ja ramppille, joka mahdollistaa myös liikuntarajoitteisten pääsyn merelle. Kierrätys tuottaa ylimääräistä työtä niin paikallisväestölle kuin saaren yrityksillekin, mutta pitkän aikavälin hyödystä ei voi kiistellä. Paikalliset työskentelevät yhdessä saadakseen tämän uuden järjestelmän toimimaan ja saarella on jo paljon kierrätykseen tottuneita matkustajia, jotka todella arvostavat ja ovat mukana tässä tärkeässä työssä.

Ilidi Rock, Tilos, Kreikka


Vinkkejä lomamatkan suunnitteluun

Tutustu Kreikan lomiimme, löydä suosikkihotellisi ja tilaa uutiskirjeemme.

Kreikan hotellivalikoima

Löydä suosikkihotellisi valikoimamme joukosta, olipa se sitten pieni ja tunnelmallinen tai täyden palvelun lomakeskus kaikilla mukavuuksilla.

Katso kaikki Kreikan hotellit

Kreikka

  • Kristallinkirkas meri ja ihania kreikkalaisia tavernaillallisia
  • Pieniä, aitoja kyliä Kreetalla ja ihania rantoja Rodoksella
  • Romanttinen Parga tai auringonlaskujen Santorini 
Katso kaikki Kreikan lomat

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisten joukossa tiedon tarjouksista ja uutuuksista sekä lomavinkkejä matkaasi varten!

Tilaa uutiskirje täältä