Hyvä tietää risteilyistä

Ennen risteilyä on monta asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon. Täältä löydät hyödyllistä tietoa ennen matkaa ja matkan aikana. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit tietenkin ottaa yhteyttä meihin. Lue lisää ja varaa risteily.

Liput

Risteilypaketin ostaneen asiakkaan tulee saapua kohteeseen viimeistään risteilyä edeltävänä päivänä. Asiakas on itse vastuussa, että risteily ja lentoaikataulut sopivat yhteen niin meno kuin paluumatkalla.

Itse räätälöityjen risteilyjen liput saat kirjautumalla varustamon sivuille maksun jälkeen. 

Kaikki varustamot vaativat, että passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen, huolimatta matkakohteesta. Lisää tietoa passista ja viisumista löydät täältä.

Varausvahvistus

Varausvahvistuksesta löydät kaikki matkaa koskevat tiedot. On tärkeää, että kaikki nimet on kirjoitettu kuten passissa. Mikäli nimesi on kirjoitettu väärin tai tietoja pitää korjata, ota yhteyttä myyntiimme. 

Rajoituksia

Matkustaminen raskaana

Kaikilla varustamoilla on rajoitus, kuinka pitkälle raskaus voi olla edennyt matkustettaessa. Useimpien varustamoiden raja on raskausviikko 23, mikäli raskaus on edennyt 23. raskausviikolle, matkustaja ei saa osallistua risteilylle. Varustamot vaativat englanninkielisen lääkärintodistuksen, joka todistaa matkustajan olevan kykenevä matkustamaan ja kuinka pitkällä raskaus on risteilyn ajankohtana. 

Vauvat/alle 2-vuotiaat lapset

Alle 2-vuotiaat lapset lasketaan lisävuoteessa majoittuviksi henkilöiksi ja maksavat lennon sylilapsimaksun lisäksi risteilyaluksella normaalin lisävuodehinnan. Ota varatessasi yhteyttä myyntiimme, mikäli matkustat alle 2-vuotiaan lapsen kanssa. Alle 6 kuukauden ikäiset lapset eivät pääse risteilylle. Tietyillä risteilyillä laivan ollessa vesillä enemmän kuin kolme päivää on ikäraja 12 kk.

Ikäraja risteilyillä 

Risteilyvarustamoiden ikäraja on 21 vuotta. Tämä koskee yksin matkustamista ja matkustamista hytissä ilman vanhempaa tai yli 21-vuotiasta aikuista. 

Lapset

Lapsen tulee olla vaipaton osallistuakseen lastenkerhoon. Hygieniasyistä uima-altaissa tai lastenaltaissa ei voi uida uimavaipan kanssa. Jotkut varustamot voivat tehdä poikkeuksia tähän sääntöön. 

Matkustajan terveys

Matkustajien tulee olla täysin terveitä risteilyllä ja matkustajat eivät saa aiheuttaa vaaraa tai tartuntariskiä muille matkustajille tai henkilökunnalle. Mikäli sinulla on terveydellisiä tai fyysisiä rajoitteita, ilmoitathan niistä Apollomatkoille kirjallisesti varausta tehdessäsi.

Pyörätuoli

Pyörätuolissa olevalla matkustajalla tulee olla oma pyörätuoli mukana.  Esteettömyyttä ei voida taata/kulku saattaa olla mahdotonta yhteysveneellä kuljettaessa. Tämä tarkoittaa, että pyörätuolimatkustajat eivät aina pääse maihin yksinkertaisissa satamissa. Matkustajan, jolla on fyysisiä tai psyykkisiä rajoitteita täytyy tulla toimeen yksin tai matkustaa avustajan kanssa. Laivayhtiöllä on oikeus kieltää laivaan nousu, mikäli he uskovat rajoitteisen matkustajan tarvitsevan enemmän apua kuin avustaja voi tarjota. Mikäli laivayhtiö päättää kieltää laivaanousun pyörätuolissa olevalta matkustajalta, ei hänellä ole oikeutta hyvitykseen.

Laivalla

Muutokset ohjelmassa

Muutokset ohjelmassa, retkissä ja reitissä ovat mahdollisia yllättävien tapahtumien, kuten sääolojen muutoksen vuoksi. Laivan kapteeni ja laivayhtiö tekee muutospäätökset turvallisuussyistä, ja päätökset voidaan tehdä lyhyellä varoitusajalla. Retkillä on mahdollista, että esimerkiksi museo on suljettu ilman varoitusta. Muutoksien takia ei makseta hyvitystä.

Istumajärjestys laivan ravintolassa

Suurilla risteilijöillä on istumajärjestys pääravintolassa, ja paikat voit valita varauksen yhteydessä. Istumajärjestys on sama koko risteilyn ajan. Illallisaikavarauksia ei voida aina toteuttaa. Suurimmilla aluksilla voit myös valita ruokailut buffet-ravintolassa, jossa ei ole istumajärjestystä. Pienemmillä aluksilla ei ole istumajärjestystä. 

Laivahenkilökunnan palveluraha

Risteilyillä on tapana jättää henkilökunnalle juomarahaa. Joillakin risteilijöillä juomarahat on mahdollista maksaa etukäteen tai vaihtoehtoisesti palvelumaksu voidaan veloittaa suoraan risteilytililtäsi. On tavallista, että hyvästä palvelusta annetaan juomarahaa myös retkillä. Tarkempaa tietoa risteilystäsi löydät matkadokumenteistasi. 

Tupakointi risteilijöillä

Tupakointi on kielletty julkisissa tiloissa, ravintoloissa, hyteissä ja parvekkeilla. Aluksilla on omat tupakointialueet.

Alkoholi risteilijöillä

Ikäraja alkoholin ostoon ja kulutukseen risteilijöillä on 21 vuotta.  Omia alkoholijuomia ei saa tuoda laivaan. Matkan aikana ostetut sekä aluksen tax free –kaupoista ostetut alkoholijuomat varastoidaan risteilyn ajaksi. 

Hytit

Hytti valitaan varausvaiheessa. Hytinnumero kerrotaan varausvahvistuksessasi ja matkalipussasi varatessasi valmiin risteily + rantalomapaketin.

Retket

Laivayhtiöt järjestävät useita eri retkiä, jotka voidaan varata etukäteen varustamon nettisivuilta tai laivalla. Retket eivät sisälly risteilyn hintaan.

Valuutta aluksilla

Risteilijöillä hinnat ilmoitetaan Yhdysvaltojen dollareina ja euroina. Aluksilla on käytössä risteilytili, jonne kaikki ostot rekisteröidään. Risteilyn jälkeen saat tiliotteen, jossa on eroteltu kaikki ostot ja loppusumma laskutetaan luottokortiltasi.

Terveydenhoito

Kaikilla suurilla aluksilla on lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa.

Turvallisuustoimenpiteet

Kaikilla suurilla aluksilla käydään läpi turvaohjeet risteilyn ensimmäisenä päivänä.

Virtajännite

Jännite risteilyillä on yleensä 110V/220V, adapteria ei yleensä tarvita.