Matala, Kreeta

Tekemistä Plakiaksessa

Plakiaksen lähistöllä on paljon nähtävää ja koettavaa. Miltä kuulostaisi rento Matalan kylä, Prevelin ja Arkadin historialliset luostarit tai Frangokastellon linna, jossa sanotaan kummittelevan? Lue lisää, mitä kaikkea voit tehdä Plakiaksen lomallasi!

Spili

Spili on viihtyisä ja vierailun arvoinen pieni kylä noin 20 kilometrin päässä Plakiaksesta. Sana Spili tarkoittaa "luolaa"ja kylän ympärillä sijaitseekin lukemattomia luolia. Spili on tunnettu vehreästä ympäristöstä ja virtaavasta vedestään. Kylän tunnusmerkki onkin suihkulähde, jossa lähdevesi suihkuaa leijonanpäistä. Suihkulähteen ympärillä on useita viihtyisiä ravintoloita ja tavernoita. Täällä päivä kuluukin mukavasti tutustumalla lähiympäristöön.

Agia Galini

Agia Galini on pittoreski, pieni kreikkalainen helmi, jossa odottaa kaunis satama keinuvine veneineen. Tunnelma on ystävällinen ja kutsuva, paikallisilla asukkailla on ihanan rento elämänasenne. Täällä on hyvä tarjonta ravintoloita ja baareja kauniiden vuorten siintäessä taustalla. Voit myös pulahtaa turkoosinsiniseen meriveteen!

Chrora Sfakion

Mikäli haluat välttää suuret matkailijakeskittymät ja suunnata luontoon, suosittelemme vierailua Chrora Sfakionissa. Kyseessä on viihtyisä ja pieni rannikkokaupunki, jossa on useita mielenkiintoisia vaellusreittejä, joiden avulla tutustut ympäristöön. Vanhassa satamassa on useita tavernoja ja kahviloita – istahda alas ja rentoudu vaellusretken jälkeen.

Agia Galinin satama

Matala

Matala on suosittu matkailukohde rennon tunnelmansa vuoksi. Täällä vietetään päivä kerrallaan ilman syytä stressiin tai huoliin. Matalalle tunnusomaista ovat jylhät kalliot reikämuodostelmineen, jotka ovat peräisin roomalaiselta ja kristilliseltä ajanjaksolta. Monissa "luolista" on huoneita, portaita ja vuoteita, jotka osoittavat niiden toimineen asutuksena aikanaan. Vuosina 1960-1970 alueelle muutti hippejä, jotka tekivät Matalasta oman paratiisinsa. Ranta on lisäksi palkittu kansainvälisellä ympäristömerkillä Sininen Lippu veden laadun, turvallisuuden, palvelun ja ympäristötietouden ansiosta.

Mirthios

Viihtyisä Mirthioksen kylä sijaitsee noin 3 kilometriä Plakiaksen ulkopuolella pittoreskissa ympäristössä lähellä rantaa. Kylästä on upeat maisemat Plakiakseen ja Libyanmerelle. Vieraile myös Aghios Charalamboksen kirkossa, joka on tunnettu 1800-luvulta peräisin olevasta puusta kaiverretusta ikonista. Istahda johonkin perinteisistä tavernoista ja tee löytöjä vanhojen, tunnelmallisten talojen matkamuistomyymälöistä. 

Arkadin luostari, Kreeta

Frangokastellon linna

Frangokastellon venetsialainen linna on yksi Kreetan tunnetuimmista muistomerkeistä, joka rakennettiin suojaksi merirosvoilta. Uskotko kummituksiin? Ehkä Frangokastellon vierailusi jälkeen näin teet. Kreetalaiset miehet Sfakiasta valloittivat linnan 17. toukokuuta 1828, mikä joutuivat tämän jälkeen massamurhan kohteeksi turkkilaisten toimesta. Joka vuosi massamurhan muistopäivänä sanotaan kuolleiden kreetalaisten sotiladen varjojen marssivan linnasta alas mereen. Sotilaita kutsutaan nimellä drosoulites kreikankielisen sanan "drosia" jälkeen, joka tarkoittaa kastetta. Nimi on peräisin tarinasta, jonka mukaan sotilaat marssivat ulos aina aikaisin aamulla.

Arkadin luostari

Psiloritis-vuoren juurella sijaitsee kuuluisa Arkadin luostari noin vuodelta 500. Luostari on rakennettu linnakkeen malliseksi ja se on tunnettu suuresta roolistaan vallankumouksesta Turkkia vastaan vuodelta 1866. Luostari toimi turvapaikkana 943 kreikkalaiselle, joista suurin osa oli naisia ja lapsia. Kreikkalaisten huomatessa kapinan epäonnistuneen valittiin selviytyneitä kreetalaisia, jotka piiloutuivat ruutiin ja räjäyttivät itsensä taivaalle. He toimivat mieluummin tällä tavoin, kuin alistuivat sorrolle. Arkadi on tärkeä paikka Kreetan historiassa ja vierailun arvoinen kohde. Luostari on avoinna päivittäin kesäisin.

Prevelin ranta

Prevelin ranta on vierailun arvoinen kohde monesta syystä. Täällä sinua odottaa houkuttelevanr annan lisäksi upeat näkymät ja maisema. Ranta sijaitsee Kourtalis Gorge -rotkon suulla, josta virtaa joki the Great River. Kallioseinämät kohoavat melkein 600 metrin korkeuteen ja kolme kilometriä pitkä rotko onkin alueen tunnetuin luonnonmuodostelma. Plakiaksesta järjestetään veneretkiä Preveliin, jonka aikana pääset tutustumaan Plakiaksen kauniiseen luontoon.

Prevelin luostari

Lähellä kuuluisaa Prevelin rantaa sijaitsee Prevelin luostari, jonka sanotaan olevan perustettu keskiajalla venetsialaisen hallinnon aikaan. Nimi on peräisin perustajalta Prevelikseltä ja vuosisatojen kuluessa on luostari kasvanut kulttuurilliseksi ja historialliseksi keskustaksi alueen asukkaille. Kreikkalaisen vapaussodan ja toisen maailmansodan aikaan tuhoutui luostarista suuri osa. Nykyään on Preveli restauroitu täysin ja täällä saatkin kattavan kuvan Kreetan historiasta ja kulttuurista.

Kourtaliotiko Gorge

Kourtaliotiko Gorge on yksi Kreetan kauneimmista rotkoista, jota reunustaa vaikuttavat, pystysuorat ja 300 metriä korkeat kallioseinämät. Rotko on noin 2,5 kilometriä pitkä ja toimii pesäpaikkana harvinaisille linnuille, jonka ansiosta rotko on kansainvälisestikin tärkeä paikka. Noin puolivälissä rotkoa on pieni, pittoreski kappeli luolan sisällä.

Aradena Gorge

Aradena Gorge on yksi Kreetan suosituimpia vaellusreittejä, jota suositellaan kokeneemmille vaeltajille. Vieraile myös Aradenan kylässä, joka hylättiin vuonna 1950. Vanhat talot seisovat yhä paikallaan ja vievät sinut vanhan kreetalaisen arkkitehtuurin maailmaan. Aradena on yhdistynyt Anopoliksen kylän kanssa sillalla yli vaikuttavan rotkon, joka houkuttelee monia benjihyppääjiä.

Katso lisää matkavinkkejä Plakiakseen

Aradena Gorge