Vaikutteita Intissta
Sri Lankan keittiössä on vahvoja vaikutteita sen suuresta naapurimaasta Intiasta, mutta sillä on silti oma ainutlaatuinen luonteensa. Ruoka muistuttaa eniten eteläintialaista ruokaa, joka puolestaan eroaa melkoisesti Suomen intialaisissa ravintoloissa tarjoiltavista pohjoisintialaisista pataruoista. Perinteisesti srilankalainen ruoka on melko mausteista, mutta matkailijoille tarjottavat ruoat ovat lähes aina paljon miedompia versioita. Jos siis pidät mausteisesta ruoasta etkä syö paikallisessa paikassa, pyydä mausteista ruokaa!
Riisiä ja currya
Sri Lankan keittiön perustana ovat riisi ja curry, joita syödään aamiaiseksi, lounaaksi ja päivälliseksi. Se saattaa kuulostaa hieman yksitoikkoiselta, mutta sitä se ei ole. Makuyhdistelmien ja raaka-aineiden kirjo on suuri, ja tarjolla on aina erilaisia pataruokia. Jos ruokalistalla on tarjolla riisiä ja currya kalalla, lihalla tai vihanneksilla, se ei tarkoita, että sinulle tarjoillaan vain riisiä esimerkiksi kalacurryn kanssa. Jos valitset kalavaihtoehdon, kalacurryn lisäksi tarjolla on useita kasvisruokaa ja pataruokia, joista jokainen on edellistä herkullisempi. Lisäksi tarjolla on aina erilaisia chutneja, suolakurkkuja ja sambolia. Sambol on mausteinen sekoitus, joka sisältää yleensä sipulia ja chiliä. Yleisin versio on pol sambol, joka sisältää myös kookospähkinää, limemehua ja hieman kuivattua kalaa, ja jota syödään useimpien ruokien kanssa.
Kookosmaito on monien ruokien perusta, samoin kuin monenlaiset paikallisesti kasvatetut vihannekset. Linsseistä valmistetaan tietenkin dahlia, upeaa linssimuhennosta, jota käytetään lähes aina riisin ja curryn kanssa.
Hoppers
Toinen tyypillinen srilankalainen ruokalaji on hopper (jota kutsutaan myös nimellä appam), jota on kahta perusmakua. Hopper on fermentoidusta riisijauhosta valmistettu pannukakku, joka paistetaan kulhonmuotoisella pannulla. Yleinen versio on munahopper, jossa pannukakun sisällä paistetaan muna. Kokeile sitä aamiaiseksi munakkaan sijaan!
''String hoppersit'' ovat hämmentävän erilaisia - höyrytettyjä riisinuudeleita, joita tarjoillaan vaihtoehtona esimerkiksi riisille, erityisesti aamiaisella.
Sammuta jano kuumuudessa
Jos haluat sammuttaa janosi oluella, tarjolla on sekä paikallisia että kansainvälisiä vaihtoehtoja. Yleisin paikallinen lajike on nimeltään Lion. Jos haluat mieluummin jotain alkoholitonta, kokeile virkistävää limettisoodaa. Juoma perustuu tuoreeseen limemehuun ja soodaan, ja se tarjoillaan yleensä sokerisiirapilla makeutettuna. Joskus siirappi tarjotaan erikseen, joten voit valita, kuinka makeaa haluat limettisoodasi olevan. Toinen suosittu janonsammuttaja on kookosvesi "kuningas-kookospähkinästä". Vesijohtovettä ei kannata juoda. Jos pyydät vettä aterian kanssa, tarjotaan sinulle pullovettä.
Sri Lanka on merkittävä teentuottaja, ja tee on tietenkin kansallisjuoma. Sri Lankan teetä kutsutaan Ceylon-teeksi Sri Lankan vanhan brittiläisen nimen mukaan. Muista siis nauttia kupillinen paikallisesti tuotettua teetä lomasi aikana!