Vapaudenpatsas

Vapaudenpatsas

Vapaudenpatsas, Statue of Liberty , Liberty Enlightening the World – klassisella New Yorkin symbolilla on monia nimeä, ja se on myös ehdottomasti yksi kaupungin vierailuimmista nähtävyyksistä. Patsas on tunnettu myös monista elokuvista, kuten esimerkiksi Apinoiden planeetta ja Ghostbusters.

Vapaudenpatsaan historia

Kun USA juhli 100. itsenäisyyspäiväänsä vuonna 1886, halusi Ranska antaa maalle jotain symboloimaan heidän ystävyyttään, joten he päättivät lahjoittaa heille Vapaudenpatsaan vuonna 1885. Patsas tuotiin New Yorkiin osissa, ja sen kokoaminen kesti neljä kuukautta. Patsaan on suunnitellut Gustave Eiffel, joka on suunnitellut myös Eiffel-tornin. 

1924 patsas julistettiin kansallismonumentiksi, ja vuodesta 1984 se on ollut osa UNESCO:n maailmanperintölistaa. Vuosien 1984-1986 välissä Vapaudenpatsasta remontoitiin, ja mm. sen soihtu vaihdettiin kultaiseen versioon. Alkuperäinen soihtu on nähtävillä Vapaudenpatsaan museossa. 

Kulkuyhteydet Vapaudenpatsaalle

Vierailu Vapaudenpatsaalle vaatii venematkan Hudsoninjoelle, jossa patsas sijaitsee. Veneet lähtevät Battery Parkista ja Liberty State Parkista, riippuen siitä oletko Manhattanilla vai New Jerseyssä. Lauttoja lähtee päivittäin Liberty State Parkista 17.helmikuuta-7. syyskuuta, kun taas Battery Parkista lauttoje lähtee vain muutamia kertoja viikossa. Korkeasesongin aikana huhtikuusta syyskuuhun kannattaa varautua jopa 90 minuutin jonoihin, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa. Päästäksesi Liberty Islandille ja Ellis Islandille kannattaa sinun lähteä viimeistään klo 13.00 lautalla, ja viimeinen lautta takaisin lähtee 18.45. Lisää tietoa aikatauluista ja hinnastosta löydät täältä.

Vapaudenpatsas ja Manhattan

Liput Vapaudenpatsaalle

Jos haluat päästä Vapaudenpatsaan huipulle, kannattaa se suunnitella jo hyvissä ajoin etukäteen. Muutama vuosi sitten Vapaudenpatsaalla otettiin käyttöön ennakkovaraussysteemi, jotta voit ohittaa pitkät jonot. Patsaalle on muutamia eri lipputyyppejä: ''reserve ticket'' (pääsy vain maatasolle), ''reserve with pedestral access'' (pääsy patsaan jalustalle) ja ''reserve with crown access'' (pääsy ylös kruunuun asti). Kaikkiin lipputyyppeihin sisältyy sisäänpääsy Ellis Islandille sekä maahanmuuttomuseoon. 

Reserve ticket -lippu

Tämä lipputyyppi on ainoa vaihtoehto, kun muut liput ovat jo loppuunvarattu. Lippu on ns. maalippu, joka oikeuttaa pääsyn maatasolle. Noin puolen tunnin opastetulla kierroksella kuulet lisää monumentin rakennusprosessista, mitä patsas symboloi ja miten patsasta remontoitiin 1980-luvulla. Voit myös kävellä omaan tahtiin ja kuunnella ääniopastusta Ellis Islandista ja Liberty Islandista.

Reserve with pedestral access -lippu

Tämä lipputyyppi oikeuttaa pääsyn jalustan näköalatasanteelle. Lipputyyppi on suosittu, joten suosittelemme varaamista etukäteen, lippuja voit ostaa täältä. Lippuun sisältyy myös pääsy aulassa olevaan museoon, jossa pääset tutustumaan Vapaudenpatsaan historiaan ja siihen, miten patsas on muuttunut vuoden 1886 jälkeen. 

Reserve with crown access -lippu

Myös tämä lipputyyppi on ostettava etukäteen, sillä lippuja on tarjolla vain muutamia jokaiselle päivälle. Liput voi joutua ostamaan jopa kuusi kuukautta ennen matkaa, joten pidä huoli, että ostat liput heti kun olet varannut matkasi New Yorkiin! Tämä lipputyyppi oikeuttaa pääsyn jyrkkää portaikkoa pitkin Vapaudenpatsaan huipulle saakka, josta on upeat näkymät Manhattanin ylitse. 

New Yorkin Vapaudenpatsas

Huimat rappuset

Heti kun astut monumentin sisään, näet huikaisevan korkeat portaat, jotka johdattavat sinut ylös asti – yhteensä rappusia on 377. Paikkaa ei suositella ahtaanpaikan- tai korkeanpaikankammosta tai helposti huimauksesta kärsiville. Matka ylös asti on fyysisesti vaativa, joten jos sinulla on historiaa sydän- tai hengitysongelmista, on suositeltua ettet kävele ylös asti. Ongelmien sattuessa voit aina palata alas ja ihastella upeita näköaloja sieltä käsin. 

Jos olet jo aiemmin käynyt New Yorkissa, mutta et Vapaudenpatsaalla, suosittelemme sitä lämpimästi, sillä tätä kokemusta et varmasti unohda koskaan! 

Huomioita ennen Vapaudenpatsaalle lähtöä

Ennen Vapaudenpatsaalle pääsyä on monia asioita, joita sinun tulisi ottaa huomioon. Matkalla on kaksi passin tarkastusta, yksi ennen lauttaan astumista ja yksi ennen monumentin sisäänpääsyä. 

Nämä asiat ovat kiellettyjä:

Lauttamatkalla:      

 • Aseet/terävät esineet
 • Suurikokoiset laukut/reput
 • Lemmikkieläimet (opaskoirat ovat tervetulleita)

Maatasolla: 

 • Ruoka ja juoma (vesi on sallittua)
 • Laukut
 • Lastenrattaat
 • Tietokoneet, langattomat näppäimistöt
 • Kameran jalustat
 • Taskuveitset

Kruunussa:

 • Kaikki yllämainitut
 • Avaimet
 • Kirjoitusvälineet

Ylimälle tasolle saat viedä ainoastaan yhden kameran/hlö, matkapuhelimen, vesipullon (läpinäkyvässä astiassa) ja henkilökohtaiset lääkkeet.