Eiffeltori Pariisissa

Eiffel-torni

Eiffel-torni on yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista, ja upea Pariisin kaupungin symboli kohoaa hulppeana 324 metrin korkeuteen. Huolimatta siitä, oletko Pariisissa yksin, perheen, ystävien tai elämäsi rakkauden kanssa, Eiffel-torni on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Hissillä tai portaita pitkin pääset ihastelemaan ihanaa Pariisia yläilmoista. 

Eiffel-tornin historiaa

Tämän fantastisen rakennuksen on suunnitellut Gustave Eiffel yhdessä insinöörien Maurice Koechlin ja Émile Nouguierin kanssa 1800-luvun lopulla, ja rakennus olikin sinä aikana maailman korkein rakennus. 1930-luvulla rakennettiin Chrysler Building, jolle Eiffel-torni hävisi korkeudessa 19 metrillä. 

Eiffel-torni rakennettiin Champ de Marsin suurelle viheralueelle maailmannäyttely Exposition Universellen sisäänkäynniksi, joka juhlisti sitä että Ranskan vallankumouksestä oli kulunut jo 100-vuotta. Torni oli tarkoitus purkaa maailmannäyttelyn jälkeen, mutta 20-vuotta myöhemmin sen huipulle päätettiin rakentaakin vielä 24-metriä korkea TV-torni. 

Kuinka päästä Eiffel-tornille

Eiffel-tornille pääset monin eri tavoin. Jos kuljet metrolla, ota linja 6 ''Bir-Hakeim''. Linja kulkee osittain myös maan päällä, joten näet varmasti vilauksia tornista jo ennen sinne saapumista. Myös linjalla numero 9 pääset helposti perille. 

Eiffel-torni

Jos taas matkustat bussille, seuraavilla linjoilla pääset perille Eiffel-tornin lähellä. Suurin osa bussipysäkeistä ovat nimeltään ''Tour Eiffel'' tai ''Champ de Mars''.

  • Bussi 42: Tour Eiffel
  • Bussi 69: Champ de Mars
  • Bussi 82: Tour Eiffel eller Champ de Mars
  • Bussi 87: Champ de Mars

Jos haluat nähdä Eiffel-tornin hieman erilaisella tavalla, voit myös tehdä veneretken Seinelle ja nähdä Pariisin joelta käsin. Veneestä voit hypätä pois myös Louvren, Notre Namen ja Champs Elyséen kohdalla. Veneretken voit varata täältä.

Voit myös tulla paikalle omalla autolla, sillä Eiffel-tornin lähellä on maanalainen parkkitalo. Täältä voit varata parkkipaikan etukäteen.

Kuinka pääset ylös torniin

Eiffel-tornin huipulle pääset joko hissillä tai portaita pitkin. Tornissa on kolme hissiä, joilla pääset joko ensimmäiseen tai toiseen kerrokseen. Toisesta kerroksesta voit jatkaa kävellen, jos tahdot huipulle saakka. Huomioithan, että sinulla tulee ostaa tietty lipputyyppi, jotta pääset tornin huipulle asti. Jonot saattavat olla pitkiä, ja hektisimpinä aikoina voit joutua odottamaan jopa 60-120 minuuttia. Jos haluat saada päivän urheilusuorituksen täyteen, voit myös kävellä kaikki 704 ylös asti. 

Tekemistä Eiffel-tornilla

Uskomattoman näköalan lisäksi voit myös nauttia maukkaita herkkuja 85 Tour Eiffel -nimisessä ravintolassa. Täällä pääset maistelemaan klassisia ranskalaisia annoksia kuten fois gras, höystettynä näköalalla Pariisin kattojen ylitse.

Jos halut kokeilla jotain uutta, voit kokeilla Eiffel-tornin toisessa kerroksessa sijaitsevaa ravintolaa nimeltä Jules Verne. Ravintolan annokset ovat Alain Ducassen käsialaa, joka on yksi maailman tunnetuimmista kokeista ja monen Michelin-tähden haltija. Myös ravintola Jules Vernellä on Michelin-tähti, joten muista varata pöytä etukäteen. Näissä ravintoloissa voit luottaa siihen, että saat parasta mahdollista ranskalaista ruokaa ja erinomaisia viinejä maisteltavaksesi! 

Keväinen Eiffel-torni

Hinnasto ja aukioloajat

Eiffel-torniin pääset vuoden ympäri, joka päivä. Kesäkuun puolivälistä syyskuuhun asti torni on avoinna 9.00-00.45, ja lokakuusta marraskuuhun aukioloajat ovat 9.30-23.45. Ajat vaihtelevat siitä riippuen, valitsetko portaat vai hissin. Aikataulut näet tarkemmin varaamistasi lipuista. Korkeasesonki on kevään ja kesän aikana, joten jos haluat ajoittaa matkasi hieman rauhallisempaan ajankohtaan, suosittelemme syys-marraskuun välistä aikaa.

Hinnat vaihtelevat iän ja seurueen jäsenten määrän mukaan, ja lipun hinta riippuu myös siitä kuinka korkealle torniin tahdot mennä. Aikuisten (yli 24-vuotiaiden) halvin lipputyyppi kustantaa 7 euroa, ja kallein 17 euroa. Lasten (4-24 vuotiaiden) halvin lipputyyppi maksaa 5 euroa ja kallein 14,50 euroa. Alle 4-vuotiaat lapset pääsevät sisään maksutta. Lisätietoa hinnoista ja lipuista löydät täältä.

Paikalle kannattaa tulla jo aikaisin aamusta, jos haluat välttää pitkät jonot. Iltaisin Eiffel-tornia valaisevat tuhannet pienet valot, ja tasatunnein paikalla on myös maaginen valoshow – tätä et halua jättää välistä!