Manhattan

Manhattan

Manhattan on New York Cityn sydän, jossa riittää nähtävää ja tehtävää. Äläkä ihmettele, jos osa tunnetuimmista paikoista näyttäisivät tutuilta vaikka vierailisit kaupunginosassa ensimmäistä kertaa, sillä monet tunnetut tv-ohjelmat ja elokuvat on kuvattu täällä! Tätä kokemusta et halua jättää välistä missään nimessä!

New York koostuu viidestä eri kaupunginosasta, joista Manhattan on kaiken perusta. Se on myös koko New York Cityn alkuperäinen alue, joka oli aiemmin nimeltään New York County. Manhattan on yksi maailman tiheimpään asutetuista alueista, ja koska ihmisiä on niin paljon, alueella on luonnollisesti myös paljon tehtävää ja nähtävää. 

Chelsea

Tämä kaupunginosa sijaitsee Manhattanin länsipuolella. Alue on tunnettu modernista taiteestaan, joten löydät takuulla monia upeita sienämaalauksia ja taidegallerioita kävellesäsi Chelsean kaduilla. Tämä osa Manhattania on myös tunnettu HBTQ-ystävällisyydestään, ja öisin täältä löydät kaupungin villeimmät juhlat. Juhlien ja street-artin lisäksi löydät täältä myös monia muita kokemuksia: 

High Line Manhattan

High Line Manhattanilla.

Chelsea flea market
Chelsea Flea Market on yksi New Yorkin tunnetuimmista markkinoista. Täältä löydät paikallisia suunnittelijoita, ja myös antiikkitavaraa, vaatteita ja koruja. Markkinoille on yhden dollarin sisäänpääsymaksu, mutta paikalla odottaa 135 erilaista näytteilleasettajaa. Markkinat ovat avoinna joka lauantai ja sunnuntai sään salliessa kello 9.00-18.00.

High Line
Yksi upeimmista kokemuksista Chelseassa on High Line -kävelykatu. 1900-luvun alussa se oli maanpinnan yläpuolella kulkevan junaradan osa, jonka kautta kuljetettiin teollisuustavaraa Manhattanin läpi. Linja suljettiin rautatiekuljetuksilta 1980-luvulla, ja se avattiin uudelleen osissa vuosina 2009, 2011 ja 2014, jolloin siitä muodostui tunnettu kävelykatu. Rehevä väylä on täynnä ravintoloita, näköalatasanteita ja taidegallerioita. Voit tulla tänne joko itseksesi, tai osallistua opastetulle kierrokselle tiistaisin ja sunnuntaisin. Täältä löydät lisää tietoa High Linesta.  

Flatiron Building
Alueen itäpuolelta löydät Flatiron Building -nimisen rakennuksen, joka on rakennettu silitysrautan muotoon. Rakennus sai erikoisen muotonsa, koska sen tontti oli kolmion muotoinen, ja valmistuttuaan vuonna 1902 se oli yksi New Yorkin korkeimmista rakennuksista. Jos jatkat Flatiron Buildingilta 5th Avenueta pitkin, tulet pian Empire State Buildingille, joka on yksi maailman ikonisimmista rakennuksista. Täältä löydät lisää tietoa Empire State Buildingista. 

Hell's Kitchen

Chelsean pohjoispuolella sijaitsee Manhattanin osuus Hell's Kitchenistä. Alue tunnettaan myös nimellä Clinton tai Midtown West, ja sen läheisyydessä sijaitsee Broadwayn teatterit ja teatterikoulut, joissa monet näyttelijät yrittävät onneaan vaativalla alalla. Alueella on melko huono historia, sillä 1900-luvun alussa se oli tunnettu aktiivisista jengeistä, joten alue sopiikin täydellisesti jännittävälle kävelyretkelle.
Chelseassa sijaitsee myös suosittu kirpputori, joka on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9.00-17.00. Iltaisin kabareebaari ”Don’t tell mama” täyttyy ihmisistä jotka haluavat nauttia mukavasta illallisesta livepianistin ja laulavan henkilökunnan seurassa. Ravintolassa on ohjelmaa joka ilta, ja voit lukea niistä lisää täältä

Central Park

Keskeltä Manhatatnia löydät maailman tunnetuimman kaupunginpuiston – Central Parkin. Olet varmasti nähnyt puiston useasti erilaisissa elokuvissa ja tv-ohjelmissa, mutta 3,4 neliökilometrin kokoinen alue on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Vuodenajasta riippumatta voit nauttia puiston ihanasta ilmapiiristä. Syksyisin puiston puut hohtavat oranssinpunaisina, talvisin se on kauniisti valaistu, keväällä sen täyttävät ihanat kirsikkapuut ja kesäisin puisto on upean vehreä. 

Central Parkista löytyy myös paljon tekemistä. Kesäisin voit osallistua opastetulle kierrokselle, pelata jalkapalloa, koripalloa tai lentopalloa, soutaa veneellä, ratsastaa tai pyöräiläl. Talvisin puistosta löytyy hiihtoladut sekä suuri luistinrata.

Central Park

Tavallisten puistoaktiviteettien lisäksi voit vierailla myös Central Park Zoo -eläintarhassa. Puistossa asuu esimerkiksi pingviinejä, harmaakarhuja ja lumileopardeja. Voin myös seurata lumileijonien ruokailua joka päivä klo 11.30, 13.30 ja 15.30. Myös pingvineiden ruokailua pääset seuraamaan klo 10.30 tai 14.30. Central Park Zoo on avoinna joka päivä klo 10.00-17.00.

Harlem

1900-luvun alussa Harlem oli afro-amerikkalaisten keskus, joka vaikutti ja vaikuttaa alueen kulttuuriin yhä tänäkin päivänä. Alue sijaitsee Manhattanin pohjoispuolella, ja 1930-luvulla se oli jazzin ja swingin keskus. Jos vierailet joissakin alueen kirkoista, pääset todennäköisesti seuraamaan gospel-kuoron esiintymistä. Voit myös varata opastetut gospel-kierroksen ja kokea ihanan ilmapiirin. 

Suosittelemme myös tutustumaan Apollo Theatren amatööri-iltaan, joka järjestetään joka keskiviikko klo 19.30. Illan yleisö päättää voittajan joko buuamalla tai taputtamalla, ja illan aikana voit nähdä kaikkea tanssista lauluun ja runonlausunnasta stand-up komediaan. Tapahtumasta voit lukea lisää täältä. 

Nälän yllättäessä alueelta löytyy myös monia ihania ruokapaikkoja kokeiltavaksi. Soul Food -nimisestä ravintolasta saat maukasta ja perinteistä afro-amerikkalaista ruokaa. Miss Mamies Spoonbread Too taas tarjoaa Harlemin parasta paistettua kanaa, jaMelba’s on tunnettu perinteisistä ruoistaan – maista ainakin klassista Ma and Cheese -annosta.