Empire State Building

Empire State Building

Yksi New Yorkin tunnetuimmista maamerkeistä on Empire State Building, joka kohoaa 449 metrin korkeuteen. Rakennus jakautuu 102 kerrokseen, ja 39 vuoden ajan se oli maailman korkein rakennus. Pääset hissille ylös 86. kerrokseen, jossa sinua odottavat henkeäsalpaavat maisemat New Yorkin kaupungin ja pilvenpiirtäjien ylitse.

Matkusta taksilla pitkin New Yorkin katuja

Löytääksesi Empire State Buildingin suuntaa kohti 5th Avenueta ja katso ylös - tätä rakennusta et voi olla näkemättä! Jos et ole täysin varma mihin mennä, voit aina napata klassisen keltaisen taksin ja hurauttaa paikalle helposti autokyydillä. Vapaana olevat taksit tunnistat niiden katolla olevasta valosta, jos valo on päällä, taksi on vapaa. Vinkki! Älä kerro mihin olet menossa, ennen kuin istut jo taksin kyydissä, sillä muuten kuski voi jopa kieltäytyä viemästä sinua paikkaan johon haluat mennä. 

New Yorkin taksihinnasto on hieman edullisempi kuin Pohjoismaissa, Aloitusmaksu on n. 1,5 euroa. 

Vierailu Empire State Buildingissä

Rakennus on avoinna joka päivä, vuoden ympäri klo 8.00-02.00. Jos haluat jättää välistä pitkät jonot, kannattaa paikalle tulla jo heti aamukahdeksalta, ja aloittaa päivä fantastisella kokemuksella. Jos tulet paikalle iltapäivällä, kannattaa se ajoittaa noin lounasaikaan, sillä ihmiset syövät usein samaan aikaan ja jonot voivat tällöin olla hieman lyhyempiä. Jonotukset aikana voit kuitenkin ihailla hienoja taideteoksia ja näyttelyitä. Viimeinen hissi ylös lähtee klo 01.15, jolloin näet New Yorkin siluetin upeasti valaistuna.

Jos haluat välttää jonottamisen kokonaan, voit myös ostaa express-lipun, joka on hieman kalliimpi kuin normaalilippu. 

Empire State Building

Kokemuksia Empire State Buildingissa

Kaupat ja ravintolat

Empire State Building kaikinpuolin unohtumaton kokemus. Ennen tai jälkeen vierailun voit nauttia pohjakerroksessa sijaitsevan State Grill and Bar:in herkuista. Rakennuksesta löytyy myös kahvila Starbucks, sekä muutamia kauppoja kuten Bolton's ja Walgreens. Näiden lisäksi rakennuksessa on myös esimerkiksi pankki ja matkapuhelinkauppa.

Näyttely Empire State Buildingin historiasta

Jos jonot ovat kovin pitkiä, voit käydä kurkkaamassa myös toisessa kerroksessa sijaitsevan näyttelyn nimeltä: ”Sustainability Exhibition”, jossa opit lisää rakennusten kunnostuksesta ja kuinka ne ovat muuttuneet vuosien saatossa. 80. kerroksessa olevassa ”Dare to Dream” -näyttelyssä taas opit Empire State Buildingin historiasta, ja minkälaista tekniikkaa tämän amerikkalaisen unelman symbolin rakentaminen on vaatinut.

Empire State Building yöllä

Hämmästyttäviä maisemia

Vuodesta 2012 lähtien rakennuksessa on ollu LED-valosysteemi, jonka avulla rakennuksen seinissä on nähtävillä samanaikaisesti jopa 16 miljoona eri sävyä. Vaikka et pääsisikään käymään itse rakennuksessa, jo pelkkä valoshow on kokemus itsestään! 

Suurimmilta osin valoshowssa on päävärinä Empire State Buildingin klassinen valkoinen väri, mutta tietyissä erityistilanteissa ja tapahtumissa käytetään myös värillisiä valoja. Valoshown aikataulut näet täältä.

Liput ja hinnasto

Empire State Buildingin huipulle on saatavilla erilaisia lippuja ja paketteja. Yleisin paketti on lippu 86. kerrokseen, joka kustantaa aikuisilta $32 ja eläkeläisiltä $29 (yli 62 vuotiaat). Lastenlippu (6-12v) maksaa $26, ja alle 6-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi. Voit ostaa liput myös etukäteen, sillä ne ovat voimassa yhden päivän ostohetkestä lähtien, joten voit helposti suunnitella käyntisi etukäteen. 

Erikoispakettiin kuuluu pääsy jonon ohitse, sekä pääsy 86. kerroksen lisäksi ylimpään 102. kerrokseen. Lisäksi voit halutessasi ostaa passin, jolla saat alennuksia muista New Yorkin nähtävyyksistä kuten Vapaudenpatsaasta, Ellis Islandista, 9/11 Memorial Museumista, The Metropolitan Museum of Artista, American Museum of Natural Historystä ja monista muista. Lisätietoa lipuista löydät Empire State Buildingin viralliselta kotisivulta.