
Hyvää ruokaa Thaimaassa
Yksi Thaimaan loman ehdottomasti parhaista puolista on upea paikallinen ruoka ja kaikki herkulliset eksoottiset raaka-aineet. Älä missaa mahdollisuutta kokeilla tyypillisiä thaimaalaisia erikoisuuksia matka aikana! Auringossa kypsyneiden trooppisten hedelmien syöminen on myös upea makuelämys.
Thaimaalaisia ruokia
Pad Thai on eräänlainen kansallisruoka. Yhtä yksinkertaista kuin herkullistakin – paistettuja nuudeleita kananmunan, kalakastikkeen, tamarindimehun, chilin, papujen ja tofun kera. Pääraaka-aineena voit valita joko kanan, katkaravun tai tavallisen thaimaalaisen keittiön yleisimmän vaihtoehdon – simpukat.
Jos pidät kookosmaidon mausta, sinun kannattaa ehdottomasti tilata Massaman-curry. Se on runsas annos, jota voi syödä lisukkeena riisin kanssa tai ilman. Se on kotoisin Etelä-Thaimaasta, mutta sitä on tarjolla nykyään kaikkialla maassa.
Som Tam -papaijasalaatti yhdistää thaimaalaisen keittiön neljä päämakua: hapanta limeä, vahvaa chiliä, suolaista kalakastiketta ja makeaa palmusokeria. Ainekset ovat samat, mutta mausteet ovat oman makusi mukaan. Annoksen voi tilata kätevästi katukeittiöstä.
Thaimaan suosituin keitto on luultavasti Tom Yam Goong. Ainesosat, kuten sitruunaruoho, herkkusienet, limettimehu, kalakastike ja chili, antavat annokselle sen tunnusomaisen vahvan ja happaman maun. Yleisin pääraaka-aine on katkarapu, mutta voit kokeilla myös "Tom Yam Gai" (kana) tai Tom Yam Plaa (kala). Tarjoillaan usein perinteisessä kiinalaisessa "hot potissa", ja sitä voidaan syödä riisin ja ehkä munakkaan kanssa. Maistuu usein parhaalta katukeittiöstä.

Katuruoka
Ajattele tacoja, niin saat oikeat mielikuvan Kanom Buangin ulkonäöstä, mutta se ei tietenkään maistu niille. Ne ovat pieniä, rapeita pannukakkuja, jotka on tehty riisijauhoista. Makeassa versiossa on kookosta ja kananmunankeltuaista, suolaisemmassa versiossa kookosta ja kevätsipulia. Tarjoillaan katukeittiöissä.
Jos sinun tekee mieli jotain makeaa päivän aikana, kokeile paikallista välipalaa, paistettuja banaaneja, rapeita naposteltavia. Ne pitävät verensokerin korkealla ja ovat myös uskomattoman maukkaita. Rapeita naposteltavia voi ostaa useimmista katukeittiöistä.
Jotain makeaa illallisen jälkeen
Mango ja sticky rice – tuore mango riisin ja kookoskastikkeen kera – on klassinen thaimaalainen jälkiruoka, joka maistuu uskomattoman hyvältä. Tarjoillaan ravintoloissa, mutta myös katukeittiöissä. Thaiksi sen nimi on Khao Niaw Mamuang.
Kanom Krok on eräänlainen kookosvanukas, jota valmistetaan ja myydään pääasiassa vain katukeittiöissä. Noin kymmenen puddingin "annos" maksaa noin 15-20 bahtia. Älä unohda ottaa kuvia mielenkiintoisesta ruoanlaittoprosessista!

Hedelmä on kuin karkkia
Thaimaassa voit ostaa tuoreita hedelmiä pienistä hedelmäkärryistä lähes kaikkialta. Meloni, ananas, mango ja papaija ovat vain muutamia esimerkkejä lajikkeista, joita voit ostaa. Hedelmät tarjoillaan pienissä, 10–20 bahtia maksavissa pusseissa, paloiteltuina ja valmiina nautittaviksi. Joidenkin hedelmien kanssa tarjoillaan lisukkeena sokerin, suolan ja chilin sekoitus.
Markkinoilla käydessäsi törmäät moniin hedelmiin, joiden kaikkien sanotaan olevan hyväksi johonkin. Kaunis vaaleanpunainen omena, joka on muotoiltu munakoison kaltaiseksi, on erityisen jännittävä. Hedelmäliha on erittäin mehukasta ja auttaa ylläpitämään nestetasapainoa kuumuudessa. Sitä voidaan ostaa valmiiksi paloiteltuna kärryistä kaduilla. Karvainen mansikka? No tuskinpa. On hyvin todennäköistä, että olet sen sijaan törmännyt rambutaniin tai ”ngao” -nimiseen hedelmään, kuten sitä thaiksi kutsutaan. Kuorta ei syödä. Painamalla hedelmän keskiosaa peukaloilla se yleensä avautuu ongelmitta. Hedelmälihalla on miellyttävä makea ja hapan maku.

Vinkkejä & inspiraatiota
Katso kaikki Thaimaan matkavinkit, varaa matkasi tai tilaa uutiskirjeemme.