Thaimaalaista ruokaa

Yksi parhaista asioista Thaimaassa on maan fantastinen ruoka ja eksoottiset raaka-aineet. Kokeile thaimaalaisia erikoisuuksia ja nauti trooppisista hedelmistä lämpimän auringon alla. 

Thaimaalaisia ruoka-annoksia

Pad thai on yksi maan kansallisruoista. Helppoa ja hyvää – paistettuja nuudeleita kananmunan, chilin, kalakastikkeen ja tofun kanssa. Pääraaka-aineeksi voit valita kanaa, katkarapuja tai simpukoita. 

Jos pidät kookosmaidon mausta, kokeile ehdottomasti Massaman currya. Tätä voit syödä joko riisin kanssa tai ilman, ja annos on alunperin kotoisin Thaimaan eteläpuolelta, mutta nykyään sitä on saatavilla kaikkilla maassa. 

Papayasalaatti Som Tam yhdistää neljä thaimaalaisessa keittiössä käytettyä pääraaka-ainetta: hapan lime, voimakas chili, suolainen kalakastike ja makea palmusokeri. Ainesosat ovat samat, mutta maun saat päättää itse. Tätä on saatavilla myös katukeittiöistä.

Thaimaan suosituin keitto on luultavasti Tom Yam Goong. Ainesosat kuten sitruuna, sienet, limemeuhu ja chili antavat keitolle oikean maun. Tavallisin pääraaka-aine on katkarapu, mutta voit kokeilla myös ”Tom Yam Gaita” (kana) tai Tom Yam Plaata (kala). Keitto tarjotaan usein perinteisestä kiinalaisesta ''hot potistaää, ja voit syödä samalla myös riisiä tai ehkä hieman munakasta. Keitto maistuu usein parhaalta katukeittiöissä.

Street food

Kanom Buang muistuttaa tacoa, mutta maistuu aivan muulta. Pieni, rapea pannukakku on tehty riisimaidosta. Makea versio sisältää kookosta ja kananmunan keltuaista ja suolainen versio kookosta ja vihersipulia. Tarjotaan katukeittiöissä.

Jos kaipaat jotakin makeaa päivän aikana, kokeile paikallisia friteerattuja banaaneja, jotka maistuvat erinomaiselta ja ovat hyviä välipaloja. Näitä löydät useimmista katukeittiöistä. 

Jotain makeaa ruokailun jälkeen

Mangoa ja sticky -riisi – tuoretta mangoa, riisiä ja kookoskastiketta – on klassinen thaimaalainen jälkiruoka, jota tarjotaan ravintoloissa ja katukeittiöissä. Thaiksi annoksen nimi on Khao Niaw Mamuang.

Kanom Krok on eräänlainen kookosvanukas, jota valmistetaan ja myydään vain katukeittiössä. Annos vanukasta maksaa noin 10-20 bahtia. Muista ottaa myös kuva sen valmistusprosessista! 

Eksoottisia hedelmiä

Tuoreet hedelmät ovat Thaimaan erikoisuus, ja niitä myydään pienissä hedelmäkärryissä ympäri maata. Melonit, ananas, mango ja papaya ovat muutamia esimerkkejä. Hedelmiä myydään pienissä erissä, ja ne maksavat noin 10-20 bahtia. Joidenkin hedelmien mukaan saat sekoituksen sokeria, suolaa ja chiliä. 

Markkinoilla törmäät varmasti moniin erilaisiin hedelmiin. Vaaleanpunainen, omenan muotoinen hedelmä on erityisen jännittävä. Hedelmäliha on mehukasta, ja auttaa ylläpitämään nestetasapainooa lämmössä. Näitäkin hedelmiä löydät pienistä hedelmäkojuista – osta, viipaloi ja nauti! 

Karvapeitteinen mansikka? No, tuskin. Suurella todennäköisyydellä törmäät hedelmään nimeltä, ''ngå'', joka on sen thaimaalainen nimi. Hedelmän kuorta ei saa syödä. Kun painat peukaloillasi hedelmän keskeltä, saat sen auki helposti. Hedelmäliha on makeaa ja hapanta.