Muinainen Rooman valtakunnan Kournion

Historian harrastajille

Kyproksen kylissä ja kaupungeissa on uskomattoman paljon nähtävää ja koettavaa. Vuokraa auto ja tutustu luostareihin ja kaupunkeihin, joissa aika on pysähtynyt, sekä jännittäviin arkeologisiin kohteisiin.

Kykkosin luostari

Stavrovounin luostari

Kukkulan laelta 700 metriä merenpinnan yläpuolella, noin 30 km Larnakasta lounaiseen löydät Stavrovounin luostarin. Legendan mukaan keisari Konstantinuksen äiti Helena pysähtyi Larnakassa purjehtiessaan Jerusalemista. Hänellä oli mukanaan pala Kristuksen ristiä. Yöllä risti alkoi yhtäkkiä loistaa kirkkaasti ja sen valo osoitti suoraan vuorille. Helena ja hänen armeijansa menivät paikalle ja rakensivat sinne luostarin. Kristuksen ristin pyhäinjäännös on edelleen keskeisellä paikalla luostarin kirkossa. Nykyään luostarissa saavat vierailla vain miehet.

Kykkosin luostari

Kykkos sijaitsee Troodos-vuoriston sydämessä ja on saaren tärkein luostari. Luostarialue on laaja, ja siellä on upean, suurelta osin kullasta rakennetun kirkon lisäksi majapaikkoja muista maista saapuvia munkkeja varten. Täällä on myytävänä paljon matkamuistoja, ja pienillä paikallisilla markkinoilla myydään tuoreita hedelmiä, pähkinöitä ja hunajaa. Luostarissa on myös Neitsyt Marian ikoni, jonka sanotaan olevan evankelista Luukkaan maalaama.

Profitis Elias

Profitis Elias

Tämä kirkko on yksi Fig Tree Bayn suosituimmista nähtävyyksistä. Kiipeämällä 196 porrasta ylös saat henkeäsalpaavat näkymät koko Fig Tree Bayn yli. Jos sinulla on salainen toive, kirjoita se paperille ja ripusta se onnenpuuhun toivoen, että se toteutuu. Riippumatta siitä, missä Fig Tree Bayssä majoitut, valaistu kirkko on helppo nähdä. Kirkossa voi vierailla ympäri vuorokauden.

Tunnettu kyltti

Yksi Kyproksen kuvatuimmista kohteista on Dheryneiassa, noin 7 kilometriä Protaraksesta pohjoiseen, Fig Tree Bayssa sijaitseva "No man's land" -kyltti. Täältä avautuu näkymä Famagustan entiseen lomakeskukseen, Varosiaan, joka tunnetaan paremmin aavekaupunkina. Seuraa opasteita, jotka vievät paikkaan "Famagusta Beach View". Muistathan, että valokuvaus on täällä kielletty!

Kourion

Machairan luostari

Machairan luostari sijaitsee Kioniavuoren rinteillä Troodosvuoriston itäpuolella. Luostari rakennettiin sen jälkeen, kun eräästä luolasta löytyi miekka ja Neitsyt Marian ikoni. Miekka on antanut nimensä sekä luostarille että vuorelle; sana macheri tarkoittaa veistä. Luostarissa on reliikkikaappi sekä hopealla ja helmellä kirjaillut kalvosinnapit.

Muinainen valtakunta

Limassolin ulkopuolella sijaitsee Kourion, entinen roomalainen valtakunta, jossa on amfiteatteri ja kylpylä ja upeita mosaiikkeja vuodelta 300 eaa. Kourion on yksi saaren tärkeimmistä arkeologisista kaivauksista. Täältä avautuvat upeat maisemat, sillä paikka sijaitsee korkealla jyrkällä niemekkeellä Episkopinlahden yläpuolella.

Agia Paraskevi

Pafoksen itäpuolella, Geroskipoun kylässä, sijaitsee Agia Paraskevi. Se on yksi Kyproksen vanhimmista basilikoista ja siinä on viisi kupolia. Kirkon sisällä on 1400-luvulta peräisin oleva kaksipuolinen ikoni, jonka toisella puolella on kuvattuna Neitsyt Maria ja lapsi ja toisella puolella Kristuksen ristiinnaulitseminen.