
Turkkilaisia makuja
Tervetuloa Turkkiin - kebabin kotimaahan! Tämän herkullisen ruokalajin lisäksi täältä löytyy useita muita ihania makuja. Mikset kokeilisi Turkin kansallisjuomaa, chee köfteä tai gözlemeä? Täältä voit lukea lisää kaikista herkullisista turkkilaisista ruoista, joita sinun on ehdottomasti kokeiltava!
Kebabin kotimaa
Kun olet lomalla Turkissa, sinun on ehdottomasti kokeiltava aitoa turkkilaista kebabia. Turkkilainen vastine makkaralle ja sitä on saatavilla monissa eri muodoissa ja sitä tarjoillaan lähes kaikkialla. Entäpä jos kokeilisit Adana-kebabia (chilillä maustettua jauhelihaa pitaleivän, paprikan ja persiljan kera) tai Testi-kebabia (kanaa tai lammasta kypsennettynä saviruukussa tomaatin, munakoison, perunoiden, paprikan ja sipulin kera). Jos haluat "tavallisen" kebabin, tilaa döner-kebab – ohuita lihaviipaleita leivässä salaatin, sipulin ja tomaatin kera.
Turkin kansallisjuoma
Turkkilaiset juovat teetä kuten me skandinaavit kahvia, mutta enemmän! Mieluiten tulppaaninmuotoisista laseista ja sokeria kera. Istu alas lähimpään kahvilaan ja kokeile sitä.
Hyvää lattea
Jos kaipaat todella hyvää kansainvälistä kahvia, suuntaa Roberts Coffeeen Manavgatissa tai Alanyassa. Latte, espresso tai mikä tahansa muu kahvi – kaikki on täällä.

Maukas ruoka
Turkin ruoka on yleensä hyvin maustettua, mutta ei yhtä tulista kuin esimerkiksi Aasiassa. Kebab on klassikko, jota valmistetaan monella eri tavalla ja voittaa Suomessa valmistetun kebabin helposti.
Paras janonsammuttaja
Ayran viilentää kuumina kesäpäivinä. Juoma valmistetaan jogurtista, vedestä ja ripauksesta suolaa, jotka sekoitetaan kuohkeaksi. Se sopii täydellisesti mausteisten liharuokien kanssa ja sammuttaa janon paremmin kuin olut tai vesi. Saatavilla ravintoloista ja ruokakaupoista.
Chee Köfte - herkullinen ja mausteinen
Jos haluat maistaa turkkilaista erikoisuutta, sinun kannattaa tilata Chee Köfte. Se on raakaa naudanlihaa, joka sekoitetaan mausteiden, yrttien, sipulin ja bulgurin kanssa ja annetaan sitten seistä ja liota, jotta maut pääsevät rekeytymään. Lihaseos tarjoillaan sitten salaatinlehdissä. Erilaista, mutta erittäin hyvää!

Pide
Pideä voidaan verrata puolivalmiiseen calzoneen, ja se on tyypillinen turkkilainen ruokalaji. Täyte voi koostua esimerkiksi juustosta, lihasta, munista ja kasviksista. Useimmat pienemmät ravintolat Alanyan, Siden ja Antalyan ympäristössä tarjoilevat pideä.
Muhammara
Turkkilaisessa keittiössä on vaikutteita eri puolilta maailmaa, ja aivan kuten Kreikassa ja Lähi-idässä, alkupalaksi tarjoillaan usein useita pieniä ruokia, mezeä. Tarjolla on usein useita erilaisia dippikastikkeita. Kauniin punainen muhammara-dippi valmistetaan paprikoista ja saksanpähkinöistä, joihin on sekoitettu valkosipulia, sitruunaa ja herkullisia mausteita. Pieni polte tulee ripauksesta chiliä. Hyödynnä tilaisuus ostaa mausteita mukaasi Turkin-matkallasi, niin omat meze-annoksesi maistuvat lomalta, kun valmistat ne kotona omassa keittiössäsi.
Manti
Tämä on turkkilainen ravioli-variaatio, joka koostuu pienistä pastatyynyistä, joissa on maukas lihatäyte. Manti tarjoillaan jogurtin, tomaattikastikkeen ja kolmen eri mausteen kanssa. Maistuu herkulliselta ja on erittäin täyttävä.
Meze
Meze on joukko pieniä annoksia, joita tarjoillaan useimmissa ravintoloissa. Useiden ruokien tilaaminen ja niiden jakaminen pöydän ääressä on mukava tapa viettää aikaa. Joitakin suosikkeja ovat valkosipuliwokki nimeltä hay dari, mausteinen tomaattiwokki valkosipulilla nimeltä antep ezme, oliivit, juustot, sienet, kala, simpukat ja kasvisruoat.
Baklava
Suosittu jälkiruoka Turkissa on baklava, makea herkku, joka on valmistettu filotaikinasta, kerrostettu pähkinöillä ja maustettu siirapilla. Täydellinen kupillisen turkkilaisen kahvia tai teen kanssa!

Gözleme
Gözleme on rapea ja maukas pannukakku, joka paistetaan avotulella suurella pyöreällä uunipellillä. Pannukakut täytetään yleensä perunoilla, pinaatilla ja tuorejuustolla, mutta ne sopivat erinomaisesti myös jälkiruoaksi, mieluiten suklaan, hillon tai sokerin kanssa.
Hedelmien maa
Turkissa olosuhteet ovat ihanteelliset hedelmien kasvattamiseen, ja se näkyy. Täällä voit nauttia paikallisesti viljellyistä banaaneista, appelsiineista, granaattiomenoista, mansikoista, viikunoista, meloneista, pähkinöistä ja paljon muusta. Erityinen Alanyan banaani on pienempi, makeampi ja kierompi kuin tavalliset banaanit. Banaanin nopean kypsymisprosessin vuoksi sitä ei voida kuljettaa pitkiä matkoja, joten sitä voidaan syödä vain Turkissa.
Turkish delight
Turkish delight on turkkilaisten omien makeisten nimi. Saatavilla useilla eri mauilla ja täytteillä, kuten kookoksella tai pähkinöillä. Sitä voi verrata kotona tehtyihin marmeladikarkkeihin. Todella hyvä!
Edullinen ruoka
Paljonko ruoka maksaa Turkissa? Yleisesti ottaen hinnat Turkissa ovat alhaisemmat kuin useimmissa muissa Etelä-Euroopan lomamaissa, ja tämä näkyy myös monissa ravintoloissa. Ravintoloissa ja baareissa virvoitusjuoma maksaa noin 1,5 euroa ja paikallinen olut 2,5 euroa. Lasillinen maan viinejä maksaa noin 4 euroa, ja kuppi höyryävän kuumaa teetä (kansallisjuoma ylitse muiden) ei maksa edes euroa. Kebab maksaa noin 5 euroa ja annos kuuluisaa ottomaanien muhennosta noin 6 euroa.
Vinkkejä & Inspiraatiota
Lue lisää Turkin matkavinkeistä, etsi ja varaa matka Turkkiin tai tilaa uutiskirjeemme.