Turkkilaisia herkkuja

Turkkilaisia makuja

Tervetuloa Turkkiin – kebabin kotimaahan! Maa tarjoaa tietysti myös monia muita jännittäviä makuja, joita kannattaa kokeilla. Kokeile esimerkiksi Turkin kansallisruokaa, chee köfteä tai gözlemeä. Täältä löydät vinkkejä turkkilaisen ruoan saloihin, joita et halua jättää välistä!

Kebabin kotimaa

Lomaillessasi Turkissa et voi välttyä maistamasta aitoa, turkkilaista kebabia. Kokeile myös Adana-kebabia (kebab-varras tarjoiltuna pita-leivän, chilin ja persiljan kera, tai Testi-kebabia (kanaa tai lammasta valmistettuna tomaatin, munakoison, perunan, chilipaprikan ja sipulin kanssa savipannussa). Jos haluat ''tavallista'' kebabia, sinun tulee tilata Döner-kebab – ohuita kebab-viipaileita, leipää, salaattia, sipulia ja tomaattia. Yksinkertaista mutta herkullista!

Turkin kansallisjuoma

Turkkilaisille tee on sama asia kuin kahvi pohjoismaalaisille, mutta he juovat teetä kuitenkin paljon enemmän! Usein tee nautitaan tulppaaninmuotoisesta lasista runsaan sokerin kera. Piipahda lähimmässä kahvilassa, ja maista paikallisesti valmisteltua teetä.

Turkkilaista kahvia

Makuelämyksiä

Ruoka Turkissa on usein hyvin maustettua, mutta ei kuitenkaan tulista kuten esimerkiksi Aasiassa. Kebab on klassinen esimerkki, jota voidaan valmistaa ja maustaa eri tavoin, mutta se on silti paljon maukkaampaa ja jännittävämpää kuin perinteinen pikaruoka. 

Parhaat janonsammuttajat

Ayran on paras viilennyskeino lämpimänä kesäpäivänä. Juomassa on jogurttia, vettä ja suolaa, joista muodustuu sekoittamisen jälkeen ilmava lopputulos. Juomaa suositellaan erityisesti mausteisten liha-annosten kanssa nautittaviksi, ja se helpottaa janoa paremmin kuin olut tai vesi. Ayrania löydät ravintoloista ja ruokakaupoista. 

Chee Köfte 

Jos haluat maistaa turkkilaista erikoisuutta, suosittelemme annosta nimeltä Chee Köfte. Raakaan jauhelihaan sekoitetaan mausteita, yrttejä, sipulia ja bulguria. Liharulla tarjoillaan salaatin kanssa – erilaista mutta hyvää!

Pide

Pideä voidaan verrata puolikkaaseen calzoneen, ja se on myös tyypillinen turkkilainen ruoka-annos. Täytteessä voi olla esimerkiksi juustoa, lihaa, kananmunaa ja vihanneksia. Useimmat ravintolat Alanyassa, Sidessä ja Antalyassa tarjoilevat pidejä. 

Muhammara

Turkkilainen keittiö on saanut vaikutteita maailman monista eri osista, ja aivan kuten Kreikassa ja Lähi-Idässä, myös turkissa on tapana syödä pieniä meze-annoksia alkupalana. Usein tarjotaan esimerkiksi pieniä pyöryköitä, joita on helppo dipata erilaisiin kastikkeisiin. Kauniin punainen muhammara valmistetaan paprikoista ja maapähkinöistä, jotka sekoitetaan valkosipulin, sitruunan ja mausteiden kera. Tahnaan saa lisäpotkua lisäämällä ripauksen chiliä. Lomaillessasi Turkissa kannattaa ostaa kotiinvietäväksi kunnollisia mausteita, jotta meze-annoksesi myös kotona maistuisivat yhtä herkullisilta kuin lomalla! 

Manti

Manti

Manti on turkkilainen versio raviolista, joka koostuu pastasta ja lihatäytteestä. Manti tarjoillaan jogurtin, tomaattikastikkeen ja eri mausteiden kera – herkullista ja täyttävää! 

Meze

Mezet ovat pieniä annoksia, joita tarjotaan monissa ravintoloissa.  är ett gäng smårätter som serveras på de flesta restaurangerna. Usein pöytään tilataan useita annoksia jaettavaksi, ja ruoan ympärille kerääntyminen onkin suosittu tapa viettää aikaa ystävien tai perheen kesken. Suosittuja annoksia ovat valkosipulinen hay dari, mausteinen tomaattikastike nimeltään antep ezme, jossa on myös valkosipulia, oliivit, osterit, sienet, kala, simpukat ja vihannekset.

Baklava

Suosittu jälkiruoka Turkissa on baklava. Makea herkku on valmistettu filo-taikinasta, johon on sekoitettu pähkinöitä ja maustettu siirapilla. Sopii erityisesti turkkilaisen kahvin tai teen kanssa nautittavaksi! 

Gözleme

Gözleme on rapea pannukakku, joka valmistetaan avotulella pyöreällä, suurella lautasella. Pannukakut täytetään usein perunalla, pitaanilla ja tuorejuustolla, mutta ne sopivat myös jälkiruoaksi suklaan, hillon tai sokerin kanssa.

Hedelmien maa

Turkin ilmasto on ideaali hedelmien kasvattamiseen, ja se myös näkyy. Voit nauttia paikallisesti kasvatetuista banaaneista, appelsiineista, granaattiomenoista, mansikoita, viikunoista, meloneista, pähkinöistä ja monista muista. Erityinen Alanya-banaani on pienempi ja makeampi kuin tavallinen banaani. Banaanin nopean kypsymisen vuoksi sitä ei voida kuljettaa muualle, joten niitä voi syödä ainoastaan Turkissa.

Turkish delight

Turkish delight on perinteinen turkkilainen makeinen. Tätä herkkua löydät useassa eri maussa, ja erilaisilla lisukkeilla kuten kookoksella tai pähkinöillä. Tätä herkkua voi verrata perinteisiin marmeladikarkkeihin. Nam!

Turkish delight