Bosporen

Tekemistä Istanbulin

Miltä kuulostaisi kierros Prinssien saarilla, kävely Galatan sillalla tai kenties haluat tutustua lähemmin Theodosiuksen obeliskiin? Istanbulissa on monia vaihtoehtoja tapahtumarikkaaseen lomaan. Lue lisää ja tutustu vinkkeihimme! 

Risteily Bosporinsalmella

Bosporinsalmi erottaa Euroopan Aasiasta ja Välimeren Mustasta merestä. Matkan Istanbuliin kruunaa risteily Bosporinsalmella. Risteilyn aikana pääset nauttimaan postikorttimaisemista. Salmen varrella on saatavilla monia eri risteilyitä, ja voit varata lippusi joko etukäteen netistä tai paikan päältä. 

Bosporinsalmi tunnetaan myös Kultaisen sarven satamapaikasta, marttyyrien sillasta ja Leanderin tornista. Marttyyrien siltaa kutsutaan myös nimellä ''ensimmäinen Bosporinsalmen silta'', ja se on yksi salmen ylittävistä silloista. Leanderin torni on tunnettu torni, joka sijaitsee Bosporinsaaren ulkopuolella olevalla saarella. Se sai nimensä Heron ja Leanderin legendan mukaan. Torni tunnetaan myös nimellä neitsyidentornina, sillä legendan mukaan sulttaanin tytär lukittiin aikoinaan torniin. 

Hemmottele itseäsi hamamissa

Hamam, eli turkkilainen sauna, on yksi ehdottomasti kokemisen arvoisista asioista Turkissa ja Istanbulissa. Hamam on vanha turkkilainen perinne, jonka historia ulottuu keskiajalle saakka, ja on yhä tänäkin päivänä perinne monille turkkilaisille. 

Prinssien saaret

Kierros Prinssien saarilla

Kun ilmat lämpenevät, monet istanbulilaiset suuntaavat Prinssien saarilla. Saaret sijaitsevat noin kahden tunnin päässä Istanbulista, ja saarilla pääset nauttimaan rauhallisista, autottomista teistä, kauniista puuvilloista ja vehreistä maisemista. Bysantin valtakunnan aikakaudella useat prinssit karkoitettiin näille saarille, josta saarten nimikin tulee. Voit yhä saarilla vieraillessasi tuntea olevasi samalla aikakaudella, sillä suurin osa kuljetuksista tapahtuu hevosten ja kärryjen avulla.

Galatan silta

Kävely Galatan sillalla

Kultaisen sarven lahden yli kulkee tunnettu Galatan silta. Sillan ali kulkee laivoja, jotka kuljettavat ihmisiä Bosporinsalmelle, ja turkkilaiset kalastajat kokeilevat usein onneaan kalasaaliin kanssa sillalta käsin. Jotta pääset kokemaan täysin uuden kaupungin, riittää että kävelet vain sillan toiselle puolelle. Älä unohda kameraasi – saat mukaasi upeat lomakuvat Bosporinsalmelta, Topkapin palatsilta ja Galatan tornilta. 

Galatan torni

Uudessa kaupungissa, Boyoglussa, aivan Galatanin sillan ulkopuolelta löydät Galatanin tornin. Vielä tänäkään päivänä tornin rakennustarkoitusta, mutta on sanottu että torni on rakennettu 1300-luvulla, ja että tornilla oli keskeinen rooli entisen siirtokunnan puolustamisessa. Tornin turkkilainen nimi on Galata kulesi, jonka voit nähdä useissa kylteissä ympäri kaupunkia. Voit tehdä retken tornille ja nauttia upeista maisemista Istanbulin ylitse. 

Beylerbeyin palatsi

Beylerbeyin palatsi on Istanbulin tunnetuin ottomaanien kesäpalatsi, josta on mahtavat maisemat Bosporin salmelle ja vanhaan kaupunkiin. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti hallitsijoiden hallitsijan palatsia, ja sen on rakennuttanut sulttaani Abd ül-Aziz, tarkoituksenaan majoittaa siellä ulkomaalaisia päämiehiä. Tänä päivänä sinun ei tarvitsen olla tärkeä valtion päämies päästäksesi nauttimaan palatsin alueesta. Palatsin takana on suuri pesuallas, jota ympäröi terassi ja tallit. Kun tarvitset levähdystauon, voit nauttia puutarhassa sijaitsevan kahvilan herkuista ja rauhallisesta tunnelmasta. 

Arkeologinen museo

Istanbulin arkeologinen museo oli ensimmäinen turkkilainen museo, ja kyseinen museo on myös palkittu Eurooppa neuvoston ''vuoden museo'' -palkinnolla. Museo koostuu neljästä eri rakennuksesta, ja museosta löytyy taideteoksia monelta eri aikakaudelta. Täällä pääset ihastelemaan mestariteoksia kuten Alexander den Storesin sarkofagia, Mesopotamian ajan taidetta ja 500-luvulta olevia esineitä. 

Konstantinopolin hippodromi

Istanbul oli aikaisemmin nimeltään Konstantinopoli, jolloin se oli myös Bysantin valtakunnan pääkaupunki. Konstantinopolin hippodromi oli Hagia Sofian jälkeen valtakunnan tärkein sosiaalinen keskus. Tänä päivänä areenasta jäljellä enää vain muutamia osia Sultanahmet Meydanin aukion alueella. Vanha ajorata sijaitsee kahden metrin syvyydessä ja se on ollut aikoinaan upeasti koristeltu. 

Theodosiuksen obeliski

Samalla alueella voit tutustua myös toiseen historialliseen nähtävyyteen, nimittäin farao Thutmose III:n obeliskiin, joka on peräisin Egyptin Karnakista. Obeliskin toi alueelle Theodosius I, Rooman valtakunnan viimeinen keisari. Kuljetussyistä obeliski täytyi jakaa kolmeen osaan, joista vain yläosa jäi jäljelle. Alunperin obeliski oli 30 metriä pitkä, mutta tänä päivänä pitutta löytyy ''vain'' 18 metriä. 

Theodosiuksen obeliski