Louvren

Louvre ja Notre Dame

Kuka ei olisi joskus unelmoinut matkasta Pariisiin? Vain muutaman tunnin lentomatkan päässä odottaa romantiikan, gastronomian, taiteen ja modernismin keskus. Pariisi on kävely-ystävällinen kaupunki, josta löytyy paljon nähtävää ja tehtävää. Kahvilassa istuskellen voit nauttia kaupungin sykkeestä ja ihailla tyylikkäitä ohikulkevia ihmisiä tai upeaa näkymää Seinelle. Kaupunki on myös täynnä upeita nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Notre Damen katedraali ja Louvren fantastinen taidemuseo. 

Notre Dame

Yksi Pariisin tunnetuimmista historiallisista rakennuksista on Notre Damen katedraali. Notre Dame sijaitsee Île de la Citén saarella, lähellä Seinen jokea. Katedraali on varmasti monille tuttu ''Notre Damen kellonsoittaja'' -elokuvasta, joka perustuu ranskalaisen Victor Hugon kirjoittamaan kirjaan. Notre Dame kuuluu myös Unescon maailmanperintölistalle. 

Notre Dame

Notre Dame

Notre Damen historia

Notre Dame rakennettiin vuosina eri ajanjaksojen aikana vuosina 163-1345 piispa Maurice de Sullyn käskystä, ja katedraali on omistettu neitsyt Marialle. Samaisessa katedraalissa myös Napoleon kruunattiin keisariksi. Notre Dame oli yksi ensimmäisistä goottilaisista katedraaleista Euroopassa. Rakennustyöt kestivät lähes 200 vuotta, jonka aikana rakennusprosessissa oli osallisena monia eri arkkitehteja ja josta johtuen katedraalista löytyykin monia eri tyylejä. Tornien korkeus on myös ilmiselvä merkki tästä. Rakennuksen ulkopuolella ei ollut tarkoituksena olla kaaria, mutta ohuet seinät alkoivat ajanmyötä halkeilla ja rakennus kasvoi yhä korkeammaksi, joten tukikaaret tulivat tarpeeseen. Tämä aiheutti kuitenkin paljon kritiikkiä, sillä monien mielestä rakennus ei näyttänyt valmiilta uudistuksien jälkeen. 

Tänä päivänä mielipiteet ovat muuttuneet, ja tukipilareiden katsotaan sulautuneen jo osaksi katedraalin muita koristeita. Katedraalia koristavat myös useat kellot, jotka kaikki soittavat eri ääntä. Suurin kelloista on nimeltään ''Emmanuel'', ja se painaa 13 tuhatta kiloa. Legenda kertoo, että kun Emmanuelia valettiin, naiset heittivät korujaan massan sekaan, jonka vuoksi kellossa on sen uniikki ääni. 

Vinkkejä ennen käyntiäsi Notre Damessa 

Sisäänkäynti itse kirkkoon on maksuton, mutta ylös torniin on erillinen sisäänpääsymaksu. Kannattaa ottaa huomioon, että päästäksesi ylös asti sinun tulee kiivetä 422 rappusta, ja rappukäytävä on paikoittain todella kapea, mutta matka on todellakin sen arvoinen – ylhäällä sinua odottaa uskomaton näkymä koko Pariisin ylitse. 

Louvre

Haluatko nähdä taideteoksia ympäri maailmaa? Silloun Louvre on itsestäänselvä valinta. Louvre on yksi maailman vierailuimmista museoista, josta löytyy taideteoksia tunnetuilta taiteilijoilta kuten Leonardo da Vinci, Michaelangelo, Rembrandt ja Rubens. Museossa olevat taideteokset ovat tulleet joko lahjoituksina, Ranskan vallankumouksen aikana sotalahjusten vaihtokaupan kautta tai ostettu ranskalaisten retkikuntien kautta. Louvren tunnetuin taulu on varmasti Mona Lisa. Museon kokoelmaan kuuluu yli 380 000 taideteosta, joista 35 000 on esillä. Taulujen lisäksi kokoelmiin kuuluu myös antiikkitavaroita, veistoksia ja paljon muuta. Kokoelman teokset ovat jopa 1300-luvulta 1848-luvulle saakka. 

Louvre

Louvren historia

Vuonna 1190 kuningas Filip II August rakensi Louvren linnan suojelemaan Pariisia viikinkien hyökkäyksiltä. Myöhemmin rakennus muutettiin kuninkaanlinnaksi, jonka seinillä oli kauniita maalauksia, ja rakennuksen kruunasivat kaunis portaikko ja upea, vehreä puutarha. Vuosien varrella Louvre on purettu ja uudelleenrakennettu useaan kertaan, ja eri kuninkaat ovat myös jättäneet jälkeensä taidekokoelmia. Louvren pyramidi, joka on suuri lasipyramidi Louvren puutarhassa, rakennettiin vuonna 1989 presidentti François Mitterrandin toiveesta, ja se on myös yksi museon sisäänkäynneistä. 

Vinkkejä ennen vierailua

Louvre on avoinna joka päivä paitsi tiistaisin klo 9.00-18.00. Keskiviikkoisin ja perjantaisin museo on avoinna myös iltaisin klo 19.45 saakka. Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina lokakuun ja maaliskuun välisenä aikana sisäänpääsy on maksuton. Koska Louvre on niin suuri, et voi nähdä kaikkea yhdellä kertaa, joten suosittelemmekin suunnittelemaan vierailusi tutustumalla Louvren teoksiin etukäteen sen virallisilla kotisivuilla.