Ensi kertaa risteilyllä – 10 parasta vinkkiämme

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa risteilylle ja mielesi on pullollaan kysymyksiä tulevasta lomastasi? Risteily on siitä helppo ja rentouttava matkavaihtoehto, että hotellihuoneesi on aina lähellä, matkalaukku tulee purkaa vain kerran ja samalla pääset tutustumaan useisiin maihin ja kohteisiin saman reissun aikana. Mutta mitä ottaa huomioon ennen ensimmäistä risteilyäsi? Täältä löydät kymmenen parasta vinkkiämme! 

10 vinkkiä tulevalle risteilyllesi

Hyvä alku matkan suunnittelussa on miettiä majoitusta. Aivan kuten tavallisillakin lomilla, hotelleissa on eroa, ja sama päätee myös merellä. Mitä toivot ja tarvitset majoitukseltasi? Mieti ainakin seuraavia asioita ennen risteilyn varaamista: 

1) Laivalla olevat tilat
Millaiset tilat laivalla on, esimerkiksi allasalueella tai ravintoloissa? Kuinka monta matkustajaa laivalle mahtuu? Vertaile matkustajien maksimimäärää ja myös itse laivan kokoa. 

2) Tunnelma laivalla
Kaipaatko eläväistä tunnelmaa vai rauhaa ja hiljaisuutta? Onko laivalla mahdollisuus molempiin? Miten eri tilat on jaettu - onko lapsille omia alueita ja löytyykö vain aikuisille tarkoitettuja alueita? Ja sisältyvätkö esimerkiksi aikuisten alueet kaikkiin hyttiluokkiin? 

3) Mitä risteilyn hintaan sisältyy?
Mitä risteilyn hintaan sisältyy ja mitä palveluita on saatavilla lisämaksusta - esimerkiksi juomapaketit, aktiviteetit ja viihde. Jos tippi ei sisälly hintaan, kannattaa siihen lisätä noin 10 €/aikuinen. 

4) Ruoat ja juomat laivalla
Hyvä ruoka on monille tärkeä tekijä lomalla. Onko ruoka laadukasta ja millainen valikoima löytyy? Kun varaat risteilyn Apollomatkojen kautta, sisältyvät kaikki normaalit ateriat risteilyn hintaan (poikkeuksena Kroatian saaristoristeily). Risteilyillä panostetaan ruokaan ja juomaan.  Ruokatarjontaan kuuluu buffet-ravintoloita, a la Carte – ravintoloita, pikaruokaa, baareja, kahviloita, ruokaa lapsille ja erityisruokavaliovaihtoehtoja. Riippumatta kellonajasta voit aina löytää jotain syötävää. Kasvisruokailijoiden ei tarvitse tyytyä salaattibuffeseen, sillä tarjolla on myös useita kasvisruokavaihtoehtoja. Gluteenittomia ja laktoosittomia ruoka-aineita säilytetään erillisissä tiloissa, ja ruoka valmistetaan erityisessä keittiössä koulutetun henkilökunnan voimin. Ilmoitathan varauksen yhteydessä mahdollisesta erityisruokavaliosta; aluksella saat oman menun, jossa on otettu tarpeesi huomioon. All Inclusive -risteily on mukava ja huoleton tapa matkustaa! 

5) Valmis matka vai pelkkä risteily?
Miksi varata valmis matkapaketti, joka sisältää kaiken itse risteilyistä lentoihin, eikä järjestää matkaa omatoimisesti? Kun varaat risteilypakettisi Apollomatkojen kautta, olet valmismatkain suojassa, jos esimerkiksi lentosi viivästyy tai peruuntuu. Tämä on erityisen tärkeää seikka huomioida, jos matkustat kauemmas, esimerkiksi Karibialle?

6) Lähtöselvitys verkossa
Säästä aikaa ja helpota matkan alkua - tee lähtöselvitys verkossa hyvissä ajoin ennen lähtöä! Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat tiedot valmiina, kuten valokuva ja luottokorttisi tiedot lähtöselvitystä varten. 

7) Käsimatkatavarat
Hyvin pakattu matkalaukku on risteilyllä vielä tärkeämpi kuin hotellilomalla. Koska laukkusi toimitetaan laivaan, pääset käsiksi matkalaukkuusi vasta muutaman tunnin päästä. On hyvä muistaa ottaa käsimatkatavaroihin tärkeimmät henkilökohtaiset tavarat kuten lääkkeet, passi, matkaliput ja vaikkapa vaihtovaatteet.

8) Saapuminen ja kuljetus
On tärkeää huomioida kuljetukset lentokentän ja sataman välillä - pystytkö varaamaan esimerkiksi kuljetuksen kentältä satamaan ennakkoon? Kuinka pitkä matka näiden välillä on ja varaathan varmasti tarpeeksi aikaa kuljetuksiin. Muista, että sinun tulee olla alaivalla vähintään 90 minuuttia ennen lähtöaikaa. Tarkista tarkat tiedot laivayhtiöltä. Jätä siis tilaa aikatauluusi mahdollisille lentojen viivästyksille ja esimerkiksi ruuhkasta johtuville viivästyksille.

9) Lähtöselvitys laivalla
Jos olet tehnyt lähtöselvityksen ennakkoon verkossa, tarvitset vain passin ja lähtöselvityksen vahvistuksen saapuessasi risteilyterminaaliin. Terminaalissa luovutat matkatavarasi ja teet turvatarkastuksen. Huomioithan, että pääset hyttiisi vasta noin klo 13.00, mutta kaikki muut laivan tilat ovat käytettävissä. 

10) Uloskirjautuminen
Muutama päivä ennen risteilyn päättymistä saat tiedon siitä, mihin aikaan matkatavarat tulee jättää odottamaan hytin ulkopuolelle. Kaikista kustannuksista, joita on kertynyt matkan aikana (esimerkiksi erikoisravintolat, retket, juomat yms.), tulee tieto päivää ennen paluumatkaa. Tarkista, että laskussasi on kaikki oikein, sillä maksu otetaan automaattisesti määrittämältäsi luottokortilta. Matkatavarat noudetaan satamaterminaalista kun poistut laivasta.

Tervetuloa risteilemään!