Ruokamatka läpi Kroatian

RUOKAMATKA LÄPI KROATIAN

Kroatia on erinomainen ruoka- ja viinimaa. Lähde mukaan ruokamatkalle läpi Kroatian – matka alkaa Splitin vihannesmarkkinoilta ja päättyy huikeaan mustekalapataan Makarskassa.

Pulleita persikoita, makeita viinirypäleitä, tuoreita pähkinoitä ja vastapoimituja viikunoita, jotka suorastaan sulavat suuhun. Ruokamatkamme läpi Kroatian alkaa hedelmä- ja vihannesmarkkinoita Splitin kaupunginmuurin kupeesta. Tänne tulevat maaseudun mummot ja papat myymään vastapoimittuja hedelmiä ja vihanneksia, oliiviöljyä, juustoja sekä muutamia pullollisia rakia – paikallista paloviinaa, joka maistiaisen perusteella on melkoisen vahvaa tavaraa.

Markkinakierroksen jälkeen on kahvitauon aika. Splitin rantakatu, Riva, on paras paikka kahvittelulle. Tänne tulevat paikallisetkin näyttäytymään ja näkemään. Kahviloita ja jäätelöbaareja on pitkä rivi – istahdamme sopivalta näyttävälle terassille ja tilaamme "velika kava sa mlijekom" , suuren maitokahvin, jonka äärellä istumme pitkään katsellen ohikulkijoita.

Kroatiassa kannattaa maistella kalaruokia

Aamulla lähdemme katamaraanilla kohti Hvarin saarta. Matkaamme noin tunnin kristallinkirkkaalla Adrianmerellä, läpi Kroatian vehreän saariston. Hvarin tunnetuin ruokalaji lienee Gregada -kalapata. Se on klassista maalaisruokaa, jollaista saarella on tarjoiltu jo vuosisatojen ajan. Annos löytyy lähes kaikkien saaren ravintoloiden listalta. Reseptit vaihtelevat hieman tekijän mukaan, mutta perusaineina ovat päivän saalis jota keitetään perunan, mustapippurin, sellerin ja sipulin kanssa. Yksinkertaista, maukasta ja edullista. Pieneltä hiljaiselta kujalta kirkon takaa löytyy vierailun arvoinen perinteinen krouvi nimeltään Luviji. Menulla ei ole kovin montaa annosta, suosittelemme maistamaan kalapataa ja ottamaan sen seuraksi lasillisen paikallista viiniä. Makuelämys!

Viinin ystävien kannattaa muistaa, että Kroatia on erinomainen viinimaa. Päätämme ruokamatkamme Makarskaan, Grabovacin viinibaariin, joka löytyy Makarskan torin laidalta, aivan kirkon kupeesta. Täällä voit osallistua viininmaistiaisiin, joissa kuulet lisää Kroatialaisista viineistä. Viinin kanssa on saatavilla pientä syötävää, kuten voimakasta salamia, kurkkuja, lampaanmaitojuusto sekä ilmakuivattua kinkkua, prsutia. Viinibaarissa nautittujen alkupalojen ja viinin jälkeen, jatkamme Kalalargalle, vanhaa kaupunkia kiertävälle kävelykadulle. Kadun varrelta löytyy ylso kaupungin parhaista ravintoloista, Konoba Stari Grad, jossa tarjoillaan uskomattoman hyvää mustekalapataa. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

.