Kroatia
Katso kaikki maat
Kulinaarisinen matka Kroatian halki
Kroatia on fantastinen maa ruoan ja viinin suhteen. Lähde kanssamme kulinaariselle matkalle Kroatian halki, joka alkaa Splitin vihannesmarkkinoilta ja päättyy mustekalamuhennukseen Makarskassa.
Kroatian makuja
Persikoita, makeita viinirypäleitä, tuoreita pähkinöitä ja juuri poimittuja viikunoita, jotka sulavan suussa. Kulinaarinen matka Kroatian halki alkaa Splitin kaupungin muurien ulkopuolella olevilta hedelmä- ja vihannesmarkkinoilta, maaseudulta kotoisin olevien tätien ja sedien keskuudessa, jotka ovat tulleet tänne myymään juuri korjattuja hedelmiä ja vihanneksia, oliiviöljyä, juustoja ja satunnaista rakijapulloa – paikallista konjakkia, joka maistuessa osoittautuu hieman vahvemmiksi.
Markkinoilla hetken käveltyä kahvi alkaa maistua. Splitin satamapromenadi, joka tunnetaan myös nimellä Riva, on paras paikka nauttia kupillinen. Tänne Splitin asukkaat tulevat katsomaan ja näyttäytymään. Kahvilat ja jäätelöbaarit sijaitsevat rivissä, ja istumme ensimmäiseen sopivaan, tilaamme ”velika kava sa mlijekom” – ison kahvin maidon kera – ja istumme pitkään katselemassa ihmismassaa.

Hvarista Makarskaan
Seuraavana aamuna lähdemme katamaraanilla Hvariin, tunnin mittaiselle veneretkelle kristallinkirkkaalla merellä Kroatian saariston halki pinjapuiden peittämien lahtiin ja luotoihin. Hvarin pääruokaerikoisuutena on kalapata gregada – klassinen talonpoikaruoka, jota on tarjottu saarella vuosisatoja. Se on edullinen ruokalaji, joka on ruokalistalla lähes kaikissa saaren ravintoloissa. Reseptit vaihtelevat, mutta pohjana on aina päivän saalis, joka on keitetty perunoiden, mustapippurin, sellerin ja sipulin kanssa. Kirkon takana olevalla kujalla on perinteinen taverna Luviji. Valittavana on vain muutama ruokalaji, joten päätämme kokeilla kalapataa ja paikallista viiniä. Todellinen makuelämys!
Kannattaa muistaa, että Kroatia on fantastinen viinimaa. Päätämme pienen kulinaarisen matka Makarskassa, Grabovacin viinibaarissa, Makarskan pääaukiolla. Täältä voit oppia kaiken kroatialaisista viineistä. Välipalana tarjoillaan voimakasta salamikuutioita, vihannespikkelsejä, vuohenjuustoa ja ilmakuivattua kinkkua, prsutia. Viinibaarissa ruokahalun jälkeen jatkamme Kalalargaan, vanhankaupungin halki kiemurtelevalle kävelykadulle ja Konoba Stari Gradiin, kaupungin parhaaseen ravintolaan, jonka ruokalistalla on jumalallinen mustekalapata. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Lue lisää ruoasta ja juomasta Kroatiassa
Suosituimmat hotellimme Kroatiassa
Villa Boric
Kroatia, Makarskan Riviera, Tucepi
Per hlö alk 639 €

Amfora Makarska
Kroatia, Makarskan Riviera, Makarska
Lue lisää
Tamaris
Kroatia, Makarskan Riviera, Tucepi
Per hlö alk 736 €

Lucija
Kroatia, Makarskan Riviera, Makarska
Lue lisää
Vinkkejä & Inspiraatiota
Katso kaikki Kroatian matkavinkit, varaa lomasi tai tilaa uutiskirjeemme.