Kroatian ruoka- ja viinivinkit

Shoppaile markkinoilla ja pidä kahvipaussi Splitissä, maistele viinejä Makarskassa ja kalapataa Hvarissa – Kroatia on täynnä toinen toistaan ihanampia makuelämyksiä. Täältä löydät neljä parasta vinkkiämme, jotta saat kaiken irti Kroatian kulinaristisesta puolesta!

Katso lisää vinkkejä Kroatiaan

Marknad i Split, Kroatien

Tuoretta kalaa Hvarissa

Hvarin tunnetuin kulinaristinen elämys on kalapata nimeltä Gregada. Se on klassinen, jaetuksi tarkoitettu ruoka-annos, jota on tarjoiltu saarella vuosisatojen ajan. Lähes kaikista saaren ravintoloista löytyy kyseistä ruokaa. Resepti vaihtelee, mutta ruokalajin perustana on aina päivän saalis, ja kala kokataan perunoiden, mustapippurin, sellerin ja sipulin kera. Yksinkertaista, hyvää ja edullista! Muista, että Gregadan valmistus kestää lähes 40 minuuttia, joten alkupala voi olla paikallaan! Vinkki! Kokeile ravintola Luvijilia, joka sijaitsee pikkukujalla kirkon takana. 

 

Perinteinen Peka

Peka on perinteinen dalmatialainen ruoka-annos, joka saattaa vaihdella, mutta koostuu usein lihasta ja vihanneksista, joita on kypsytetty useiden tuntien ajan hehkuvankuumien hiilien päällä. Pitkän valmistusajan takia liha on todella mureaa, mutta myös sen vuoksi annos kannattaa tilata etukäteen. 

Splitin markkinat

Maukkaita persikoita, makeita viinirypäleitä ja tuoreita pähkinöitä - Splitin hedelmä- ja vihannesmarkkinoilta löydät täydelliset eväät rantapäivälle. Lähialueiden viljelijät tulevat tänne myymään tuoreita hedelmiä ja vihanneksia joka päivä. Vinkki! Osta tuoreita taateleita niiden sesonkiaikana. Parempia kuin karkit!

Kahvitauko Splitissä

Splitin satamakadulla, Rivan kansanmuseon lähellä, on paras paikka pienelle kahvitauolle. Tänne paikalliset kokoontuvat usein seurustelemaan kahvikupposen äärelle. Kahvilat sijaitsevat peräkkäin, joten valitse vapaa paikka, rentoudu ja tilaa kupponen kahvia tai raikasta lemonadia.

Kokeile viinejä Makarskassa

Kroatia on aliarvioitu viinimaa. Kroatian viineistä voit oppia lisää viinibaari Grabovačissa, joka sijaitsee Makarskan torin lähellä. Täältä saat myös paikallisia juustoja ja leikkeleitä. Jos nälkä yllättää, jatka Kalalargan kävelykadulle vanhaan kaupunkiin, jossa sijaitsee kaupungin paras ravintola nimentään Konoba Stari Grad.

Jos halut oppia lisää viineistä, suosittelemme osallistumaan ''Viininmaistelua Imotskissa'' -retkellemme, jossa vierailemme Grabovačin perheen viinitilalla.

Kroatia - Crni rižot

Jos halut kokeilla jotain erilaista, suosittelemme tilaamaan crni rižot -nimisen annoksen. Risototto on valmistettu sepia-nimisestä mustekalasta, joita elää Välimeren alueella. Riisi on värjätty mustekalan musteella, joka antaa annokselle tyypillisen maun. Mustan riisiannoksen kruunaa ripaus eleganttia parmesaanijuustoa. 

Perhe Grabovacin viinitila Imotskin kylässä