Bracin satama Kroatiassa

Löydä oma Kroatiasi

Pieniä kalastajakyliä, kilometrien pituisia pikkukivirantoja mukavia salaisia poukamia – Kroatiassa on monia ihania alueita, mutta mikä sopisi juuri sinun lomaasi? Kokosimme yhteen vinkit kaikkiin Kroatian kohteisiin, jotta löydät oman lomahelmesi Adrianmeren ääreltä!

Kaupunkielämää Splitissä

Aurinko paistaa palmun lehtien läpi ja marmoripäällysteinen rantapromenadi kimaltalee valossa. Kahviloiden reunustamalla kadulla, joka tunnetaan myös nimellä Riva, näet ihmisten kävelevän jäätelötötteröt käsissään ja nauttivat lomasta. Tällainen on tavallinen keskikesän päivä Splitin kaupungissa! Splitissa vallitsee tyylikäs tunnelma, ja usein sitä kuullaankin kutsuttavan Kroatian Saint Tropeziksi. Keskellä kapeita kujia, kirkkoja ja kellariholveja sijaitsee Narodni Trag, eli kansalaisten tori.

– Tori on kuin erilaisten arkkitehtuurityylien cocktail, kertoo Sanja -niminen opas, joka johdattaa meitä pitkin Splitiä. Täälle pääset näkemään ja kuulemaan kaupungin historiasta. Jatkamme matkaa markkinoille, jossa vanhat miehet ja naiset myyvät tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. 

– Splitin asukkaat tulevat tänne usein lauantaisin tekemään ostoksia, Sanja kertoo. Mutta viikonloppu alkaa aina kupillisella kahvia yhdessä Rivan kahviloista. Splitistä löytyy myös loistavia ostospaikkoja, moderneja viinibaareja, huippuluokan ravintoloita sekä hyviä uimapaikkoja. 

Splitin kaupunki Kroatiassa
Ranta Promajnassa

Yhdistä kaupunki ja Makarskan riviera

Jos haluat kokea muutakin kuin pelkkää rantaelämää, voit yhdistää lomaasi päivän Splitissä ja nauttia loppuviikon pienistä uimapoukamista Makarskan rivieran varrella. Riviera alkaa Splitin eteläpuolelta, ja jatkuu aina Gradaciin asti. Täällä sijaitsee useita viihtyisiä uimapaikkoja sekä perheystävällisiä hotelleita. Aivan Makarskan kauniin rantapromenadin vieressä sijaitsee esimerkiksi suosittu Apollo Mondo -hotelli Romana Beach Resort.

Korkean Biokovon vuoren ansiosta ympäröivät maisemat ovat melko dramaattiset, ja toisella puolella kimmeltelee kaunis Adrianmeri. Kyseiset merimaisemat ovatkin ehdottomasti Makarskan rivieran suurin valttikortti. Makarskalla ei ole hiekkarantoja, mutta pikkukivirantojensa vuoksi vesi on usein kirkkaampaa kuin Välimerellä. Kun haluat hieman taukoa auringosta, voit mennä vilvoittelemaan kauniiden pinjapuiden varjoon. 

Veneretki Bracille ja Hvariin

Kristallinkirkkaan meren äärellä Kroatian rannikon ulkopuolella sijaitsee kaksi kaunista saarta, joille pääset katamaraani-veneellä Splitistä. Lähimpänä rannikkoa sijaitsee Bračin saari, jossa on kolme satamaan: Bolin satama, Supertarin satama sekä Milnan satama. Bračin korkein kohta, Vidova Goratoppen, kohoaa 778 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle, ja yläilmoista on mahtavat maisemat saaren ylitse ja Kroatian saaristoon. Brač on suurilta osin vehreiden oliivi- ja pinjapuiden peitossa, ja yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä on tunnettu Zlatni Ratin ranta. Kannattaa käydä tutustumassa myös Pučišćan pieneen kalastajakylään, joka hurmaa valkoisiksi kalkituilla punakattoisilla taloillaan.

Toinen saari Kroatian saaristossa on nimeltään Hvar, jonne voit tehdä mukavan kokopäiväretken. Pienestä satamakaupungista tulee usein mieleen pienoiskokoinen Split, josta löytyy suloisia pikkukatuja ja putiikkeja, ja satamakatua reunustavat useat kahvilat ja baarit. Korkeasesongin aikaan Hvar on yksi Kroatian suosituimmista saarista kenties aurinkovarmojen säidensä vuoksi. Täällä voit nauttia ihanasta auringosta, kokeilla leijalautailua tai hypätä suoraan mereen pulikoimaan. Myös auringonlaskut Hvarilla ovat näkemisen arvoisia!

Bol, Brac