Elämää Naxoksella

Pienellä Naxoksen saarella voit todella tuntea aidon kreikkalaisen elämäntyylin. Tutustut nopeasti niin saareen kuin sen asukkaisiin, ja löydät uusia puolia rantaelämän lisäksi.

Taverna, Naxos

Koko Kreikka tuoksuu oreganolta, mutta tällä pienellä saarella se on vielä huumaavampi, ja siihen sekoittuu myös muita tuoksuja. Tehdäänpä pieni aikamatka. 27 vuotta sitten olin täällä, pienessä Peraman tavernassa Naxoksella. Moni asia on pysynyt samana, mutta moni on myös muuttunut. On helppo ajatella, että muutokset ovat pahasta, mutta asia ei kuitenkaan ole niin. Jos halusit 27 vuotta sitten lähteä rannalle, sinun tuli kävellä - nykyään sinne on bussikuljetus. Ennen kylän ja tavernan välillä oli vain yksi taverna, ja nykyään niitä on useita, ja muutamia jopa ihan rannan tuntumassa. Pienet kreikkalaissaaret ovat aikuistuneet, ja tarjonta on yhä laajempi. Aito kreikkalainen tunnelma on kuitenkin säilynyt, ja sen voi tuntea yhä tänäkin päivänä. On aikainen aamu saaren satamassa. Kylässä vierailevat ihmiset eivät ole vielä edes heränneet. Itse saarelaiset ja tavernat, joita on pitkin rantapromenadia, ovat kuitenkin jo täydessä työn touhussa. Satamassa on saaveja, jotka ovat täynnä jäätä ja tuoretta kalaa. Mustekalat roikkuvat kuivumassa auringossa. Aamuaika saarella on aina erityisen mukava. 

Vanhat miehet ovat kerääntyneet pieneen ouzo-ravintola Balettaan. Aamuisin nautitaan kahvia, mutta iltapäivän tullessa voit olla lähes varma, että kahvin sijaan nautitaan ouzoa. Ei ole epäilystäkään, etteivätkö ravintoloiden omistajat toivottaisivat asiakkaansa lämpimästi tervetulleiksi, ja he ottavat myös aikansa ja juttelevat asiakkaiden kanssa - myös minun. Ravintolaa pyörittää sama perhe kolmessa sukupolvessa. Täältä löydät kaikkea mitä voisit ikinä toivoa, ja kaiken kruunaa upeat näköalat merelle ja vuoristolle. Vihannekset kasvatetaan itse, ja paikalla kasvatetaan myös lampaita ja lehmiä. Saari on lähes omavarainen kun puhutaan raaka-aineista. Lounas- ja illallisvieraiden välissä on muutama tunti, joka on kreikkalaisten omaa aikaa. Asukkaat hoitavat omia asioitaan tai rupattelevat muiden kanssa kahvikupposen äärellä. Ilmassa tuoksuu kahvi ja uunituore leipä. 

Kun aurinko alkaa laskea lähellä satamaa, vanhan kylän pienillä kujilla on silti viileämpää. Matka jatkuu yhä ylemmäs ja ylemmäs. Ilmapiiri täällä on suorastaan epätodellisen rauhallista. Pienet kaupat ovat pullollaan matkamuistoja, sandaaleja, laukkuja ja erilaisia rantaleluja ja ne on pinottu kasoihin vihannes- ja hedelmäkorien väleihin. Pienillä kujilla elämä jatkuu päivästä toiseen. Iltaisin paikallisten joukkoon ilmestyy matkailijoita, jotka tutkivat putiikkien tarjontaa ja etsivät illallispaikkoja. Valinnanvaraa on paljon, ja ympäristöä hallitsevat ihanat postikorttimaisemat ja talojen seiniä pitkin kiipeilevät viiniköynnökset. Jätämme kyläelämän taaksemme, ja suuntaamme kohti rantaa. Minkä rannoista valitsisimme tänään? Lähin ranta sijaitsee vain kivenheiton päässä satamasta. Kreikkalaiset lapset nauttivat uimisesta rantapromenadin lopussa olevien kallioiden läheisyydessä. Mutta se ei ole meidän mieleemme. Me etsimme paikkaa, jossa voimme upottaa varpaat viileään hiekkaan ja nauttia kimaltelevasta, turkoosinsinisestä merestä. Ei liikaa ihmisiä, mutta kuitenkin mukava ja helppo paikka. Aurinkotuolilla on mukavaa istuskella, ja aurinkovarjo tuo paljon kaivattua viileyttä paahtavan auringon alla. Parasta on tietysti se, ettei näitä tarvitse itse kantaa rannalle asti. 

Saarella on yksi ranta, joka sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella, jolla on kolme eri nimeä. Mitä kauemmas kaupungista lähdet, sitä vähemmän ihmisiä on, joten voit rauhassa valita mieluisesi paikan. Samalta rannalta löytyy myös aktiviteetteja niitä kaipaaville. Leijalautailu on yksi suosituimmista lajeista Kreikassa, ja muilla saarilla onkin omat rannat vain sitä varten, ja ne sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin lautailijoille.

Valitsemme aivan keskellä sijaitsevan rannan, jossa on Agia Annan ja Plakan näkymätön raaja - sama ranta, jossa olimme 27 vuotta sitten. Ranta ei ole aivan täysin hiekkaranta, vaan hiekan seassa on pieniä kullanhohtoisia kiviä. Paras ranta, jos minulta kysytään! 

Iltapäivän aurinko on niin mukava ja lämmin, ettemme halua lähteä. Juuri nyt vesi on tyyntä ja aurinko pehmeimmillään. Pian aurinko alkaa jo laskea horisontin alle. Päätämme päivän rannan lähellä olevassa tavernassa. Oli ihanaa nähdä Naxos pitkästä aikaa. Fantastinen pieni saari, joka on kuitenkin Kykladien suurin saari. Olen onnekas, että sain palata tänne 27 vuoden jälkeen – minä olen itsekin aikuistunut ja kasvanut, ja on mukava huomata että saarelle on käynyt samoin.

Aloitamme Naxoksen kaupungista, ja siirrymme rannikkoa pitkin etelään. 

Agios Georgios. Kun satama-alue ja kaupunki loppuvat, käännymme oikealle ja tulemme rannalle, jossa on useita hotelleja. Pitkä, hienohiekkainen ranta sopii täydellisesti lapsiperheille. Rannalla on myös saatavilla kaikki mahdolliset palvelut, esimerkiksi vesiaktiviteetteja, aurinkotuoleja, rantabaareja ja tavernoita. 

Ranta Naxoksella

Agios Prokopios. Seuraava ranta sijaitsee noin viiden kilometrin päässä satamasta, ja se on yksi saaren suosituimmista rannoista. Se on myös nimetty Kreikan kolmanneksi parhaaksi rannaksi! Täällä voit nauttia auringosta joko aurinkotuolilla, tai pehmeällä hiekalla. Kahden kilometrin pituisella rannalla on mahdollisuus kokeilla vesiurheilulajeja, mutta löydät myös rauhallisemman puolen. Agia Anna. Kun jatkat etelään päin, tulet Agia Annan kauniille hiekkarannalle, jossa on hiekkadyynejä ja setripuita, jotka tarjoavat varjoa auringon paahteelta. Pieniä polkuja pitkin pääset kirkolle ja piilossa oleville lahdille - jos olet paikalla aikaisin, voit saada yhden lahdista kokonaan itsellesi. Rannalla olet aina lähellä yhtä pienistä tavernoista, ja täälläkin voit harrastaa erilaisia vesilajeja.

Plaka. Agia Annan jälkeisen rannan nimi on Plaka, joka on vielä leveämpi ja kauniimpi ranta, jossa meri on kirkkaan turkoosi. Ranta on osittain täydellisen pehmeää hiekkaa, ja osittain hiekan seassa on pieniä kiviä. Voit valita vapaasti kumpi sopii juuri sinulle. Rannalla on hyvin tilaa kaikille, vuokraat sitten aurinkotuolin tai nautit päivästä oman viltin tai pyyhkeen päällä. Pitkin rantaa löytyy monia pieniä tavernoita, joilla on pöytiä rannalla.

Mikri Vigla ja Orkos. Nämä ovat todellisia surffareiden unelmarantoja! Dramaattinen kallio erottaa Mikri Vigla ja Orkoksen toisistaan. Monet leijalautailijat kokoontuvat tänne, mutta voit nauttia rannasta muutenkin.