Italialaisia erikoisuuksia

Italialaisia erikoisuuksia

Venetsiassa voit olettaa saavasi maukasta ja klassista italialaista ruokaa. Monet annokset ovat saaneet inspiraatiota kaupungin maantieteellisestä sijainnista meren äärellä – ruokalistalta löytyy usein paljon kalaa ja mereneläviä. Kuten muuallakin Italiassa, annosten perustana on usein pasta tai riisi. Klassiset pasta-annokset sisältävät usein sardiineja tai sardellaja.

Italialaisen keittiön salat 

Olet ehkä huomannut syödessäsi italialaisessa ravintolossa, että italialainen ruokakulttuuri eroaa melkoisesti suomalaisesta kulttuurista. Italialaisissa ravintoloissa on usein monta eri vaihetta: aperitivo, antipasto, primo piatto, secondo piatto ja formaggio e frutta.

Aperitivo

Aperitivo on pieni alkudrinkki ennen alkuruokaa. Tyypillisiä drinkkejä ovat esimerkiksi Aperol Spritz tai pieni lasi vermouthia. 

Antipasto

Aika herätellä ruokahalua! Antipasto on pieni ruoka ennen alkuruokaa, ja usein se tarkoittaa esimerkiksi meloniviipaleita prosciutton kanssa, carpacciota tai grillattuja vihanneksia. 

Primo Piatto

Ensimmäinen lämmin ateria on nimeltään primo piatto. Se on usein pastaa, gnocchia, keittoa tai risottoa, ja se tarjoillaan usein ilman lihaa tai kalaa.

Secondo Piatto

Toinen lämmin ateria sisältää lihaa, kalaa tai lintua valitsemallasi lisukkeella. 

Formaggio e frutta

Toivottavasti sinulla on vielä tilaa vatsassasi, sillä nyt on jälkiruoan vuoro! Nimi formaggio e frutta tarkoittaa juustoa ja hedelmiä, joka on italialaisten mielestä erinomainen jälkiruoka. Lisää jotain makeaa eli il dolce ja espresso, ja illallinen on täydellinen! 

Venetsian paikallisia annoksia 

Venetsiassa lomaillessasi sinun tulee maistaa muutamia kaupungille perinteisiä annoksia. 

Bigoli, joka on eräänlainen pasta, tarjoillaan anjoviksista ja sienistä tehdyn kastikkee, artisokan ja parmesaanijuuston kanssa. Tämä annos on erittäin tyypillinen Venetsiassa! 

Tramezzini on pieni kolmioleipä, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi tonnikalaa, oliiveja ja kinkkua. 

Cicchetti on venetsialainen erikoisuus, joka muistuttaa espanjalaisia tapaksia. Näitä tarjotaan usein esimerkiksi juoman kanssa, ja ne voivat olla mitä tahansa voileivistä oliiveihin ja sipseihin. 

Venetsialaisia juomia 

Jos haluat maistaa paikallisia juomia, kokeile ainakin juomia nimeltä Bellini ja Aperol Spritz. Belliini koostuu proseccosta ja persikkasoseesta, ja Aperol Spritzissä on proseccoa, spritziä (soodavettä) sekä Aperolia.  

Jos kaipaat ekstraenergiaa, kokeile ehdottomasti myös herkullista espressoa. 

Ruokaa Venetsiassa
Cicchetti, Venetsia