Lontoo lasten kanssa

Lapsiperheiden Lontoo

Lontoo ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun mietitään lomaa perheen kesken, varsinkin jos lapset ovat vielä pieniä. Lontoo on kuitenkin loistava lomakohde jopa perheille, joissa on pieniä lapsia. Jos kaipaat vaihtelua rantalomista ja lastenkerhoista, ota lapset mukaan ja suuntaa lomallasi kohti suurkaupunkia!

Selviytyminen suurkaupungissa

Lontoolla on paljon tarjottavaa niin pienille kuin isoillekin lapsille. Matkustaminen perheen pienempien kanssa saattaa kuitenkin olla haastavaa, joten tässä on muutamia selviytymisvinkkejä jotka on todettu toimiviksi, sillä vein 2-vuotiaan ja 4-vuotiaan (ja heidän isänsä) pitkäksi viikonlopuksi lontooseen. Ja meillä oli niin hauskaa! Kaikki vanhemmat tietävät, että lähtiessä matkalle lasten kanssa suunnitteluun kuluu paljon enemmän aikaa. Ja kaikki jotka ovat olleen Lontoossa, tietävät kuinka suuri kaupunki on ja että sen kiertämisessä kuluu paljon aikaa. Joten vinkki numero yksi on olla laittamatta liikaa ohjelmaa yhdelle päivälle. Muista myös jättää aikaa säännöllisille ruokatauoille – niin kaikki jaksavat paremmin!

Perinteinen punainen bussi

Suunnistaminen Lontoon ruuhkassa lasten kanssa

Pienet lapset pitävät yleensä kulkuvälineistä, ja eritysesti julkisesta liikenteestä. Lasten mielestä Lontoon-matkamme kohokohta oli kaksikerroksinen bussi, ''ylhäälle ja etupenkille''. Tämä on todella hintansa arvoinen kokemus, sillä bussin kyydissä on loistavat näkymät. Lisäksi lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla – näet upeita maisemia ja liikut paikasta A paikkaan B. Muista opetella bussireitit hyvin! Vältä myös ruuhka-aikoja viimeiseen asti – varsinkin metroissa. Lastenrattaat ovat suurin haaste Lontoossa. Vain muutamilla metroasemilla on esteetön kulku, joten vaunujen kanssa aikuisia pitäisi olla vähintään kaksi – yksi ottaa lapset ja toinen raahaa rattaita ylös alas portaita.

Kivaa tekemistä lapsille

Kävimme London Eyessä, joka oli lasten mielestä todella jännittävää. Lapset eivät voineet uskoa silmään, kun näkivät kuinka iso maailmanpyörä Thamesilla oikeasti on. Muista varata liput etukäteen välttääksesi jonotuksen. Voit ostaa myös yhdistelmälipun, jolla pääset esimerkiksi venekierrokselle Thames-järvelle, tai johonkin muuhun suosittuun nähtävyyteen maailmanpyörän lisäksi. Aivan lähettyvillä sijaitsee myös London Aquarium, joka on loistava vierailukohde sateisina päivinä. Pigviinit ovat varmasti suosittuja lasten keskuudessa! Samalta alueelta, South Bankista, löytyy myös monia katuesiintyjiä sekä mukavia kahviloita. Monissa museoissa on usein aktiviteetteja ja näyttelyitä lapsille, esimerkiksi Natural History Museumissa ja Science Museumissa South Kensingtonissa. 

Chacing of the Guards, Lontoo

Maksuttomat aktiviteetit

Lontoossa on monia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, joihin on sisäänpääsymaksu, mutta niiden lisäksi kaupungista löytyy myös paljon maksuttomia aktiviteetteja. Odotimme innolla näkevämme Changing of the Guards – vartijoiden vaihdon – Whitehllin kadulla lähellä Trafagar Squarea. Jos jatkat Whitehallilta eteenpäin, näet myös parlamenttitalon, Big Benin ja Westminister Abbeyn. Voit myös kävellä St Jame's Parkin läpi Buckinghamin palatsiin nähdäksesi toisen osan vartijanvaihtoseremoniasta, joka tapahtuu palatsin edessä. Puistossa voi pitää myös leikkitauon. Esimerkiksi prinsessa Dianan puistossa Kensingtonin puutarhassa (Hyde Parkin naapurissa) on hieno leikkipaikka. Coram's Fieldsissä on valtava leikkialue, jossa on jopa pieni eläintarha kotieläimineen, joita lapset voivat käydä katsomassa. Tänne puistoon aikuiset pääsevät vain lapsen kanssa, mutta muuten se on täysin maksuton. 

Shoppailu

Lasten kanssa ei välttämättä tehdä paljoa ostoksia, mutta Hamleysin lelukaupassa kannattaa ehdottomasti käydä. Viisikerroksinen lelukauppa löytyy Regent's Streetiltä, Oxford Circuksen läheltä. Muista pitää huoli arvotavaroistasi, sillä taskuvarkaita saattaa olla liikenteessä. Vierailua ei kannata ajoittaa viikonloppuun, sillä silloin ruuhkat ovat pahimpia. Paras aika ostostentekoon Lontoossa on arkiaamuisin, jolloin on yleensä melko rauhallista.

Lapsiystävälliset ravintolat

Lasten kanssa kannattaa ehkä unohtaa gourmee-ravintolat, ja suunnata mielummin ravintoiloihin, jotka toivottavat lapset tervetulleiksi. Onneksi Lontoosta löytyy paljon ruokapaikkoja, joista löytyy vaihtoehtoja jokaiselle perheenjäsenelle. Pizza Express, joka on tavallista hienompi pizzaravintola, tarjoaa erinomaisen menun lapsille väriliitujen, tarrojen ja piirustuspaperien kera. Jos et halua pizzaa, saa täältä myös kohtuuhintaisia salaatteja. Intialainen ruoka on suosittua Englannissa – Masala Zonesta löytyy lasten menu sekä hyvää ruokaa myös aikuisille. Ravintola Covent Gardenissa on hauska kokemus lapsille, sillä sen katosta roikkuu satoja perinteisiä intialaisia nukkeja.