Tulivuori Teide
- dramaattisissa korkeuksissa

Teide – dramaattisissa korkeuksissa

Espanjan korkein vuori ja maailman kolmanneksi suurin tulivuori sijaitsee Teneriffalla. Kävely Teiden kansallispuistossa on kuin pitäisi picknickin kuun pinnalla. Täällä voit ihailla upeita luonnonveistoksista kuten ''Kuningattaren kenkä'' ja ''Madonna'', ja nauttia kauniista meri- ja saarimaisemista. 

Tulivuori Teide on 3718 metriä korkea, ja se onkin Espanjan korkein vuori ja upea näky lumivuoreisen huippunsa kanssa. Se on epäaktiivinen tulivuori, joka on purkautunut viimeksi vuonna 1909. Kolumbuksen on kerrottu todistavan viimeisintä purkausta matkallaan Uuteen maailmaan yli 500 vuotta sitten – mikä aloitus matkalle! 

Mikä Teidessä houkuttelee? Dramaattisten laavamaisemien ja vuosien aikana muodostuneiden kivimuodostelmien lisäksi vuorella on myös jännittävä historia kerrottavanaan.  

Teneriffan alkuperäisväestö, guancherna, uskoi Teiden olevan portti helvettiin ja että itse paholainen asui siellä. Hänen on kerrottu siepanneen valon jumalan ja lukitsevan valon vuoren sisään, jolloin pimeys saapui maailmaan. Lopulta hyvä jumala onnistui heittämään paholaisen tulivuoren sisään sulkien kraaterin ja vapauttaneen valon takaisin maailmaan. Pitääkseen paholaisen vuoren sisällä, guanchernat sytyttivät suuria tulipaloja ympäri saarta – sen on täytynyt olla jännittävää aikaa! 

Teide Teneriffalla

Miten pääset vuoren huipulle?

Takaisin nykyaikaan – mietit varmasti miten pääset vuoren huipulle. Helpoin tapa on osallistua valmisretkelle. Jos haluat mennä vuorelle omin päin, voit vuokrata auton tai hypätä numero 342 bussiin Playa de las Americaksesta, tai bussiin numero 348 Puerto de la Cruzista köysiradalle asti, jolla pääset (säävarauksella) 2000-400 metrin korkeuteen ja matka kestää noin 8 minuuttia. Täältä voit lukea lisää köysiradasta.

Näköala on uskomaton – kirkkaana päivänä voit nähdä La Gomeran saarelle tai jopa Gran Canarialle saakka! Jos kaipaat haastetta, voit myös kävellä ylös. Alueelta löytyy monia vaellusreittejä. Huomioithan, että ilma on ohutta ja se voi muuttua kylmäksi. Jos mietit vaeltamista, voi olla hyviä idea yöpyä yksi yö ensin viihtyisässä hotelli Las Cañadas del Teidessä, joka sijaitsee samannimisessä kansallispuistossa 2000 metrin korkeudessa. Näin ehdit tottua ohuempaan ilmaan, ja vaellus sujuu paremmin. 

Jos haluat jatkaa viimeiset 163 metriä köysiradan viimeisen pysäkin jälkeen, täytyy sinun anoa lupa kansallispuiston kotisivuilta – vuoren huippua yritetään tällä tavoin suojella, sillä Teidellä käy vuosittain lähemmäs 3 miljoonaa vierailijaa. Lupa on maksuton, mutta sitä kannattaa hakea hyvissä ajoin. 

Teiden köysirata

 

Pieni Teide -sanakirja

  • Cañadas del Teide – kansallispuisto Teiden vieressä, jossa on valtava kraateri.
  • Roques de García – kivialue Cañadas del Teidessä, josta löytyy upeita kivimuodostelmia.
  • Selkärangattomat eläimet – kansallispuiston tärkein eläinlaji, joita löytyy useita erilaisia ja joitain lajeja esiintyy vain Teidellä.
  • Linnut – ota mukaan kiikarit ja ihaile korppikotkia, haukkoja, sinisiipisiä kanarianpeippoja. 
  • Maailmanperintökohteet – Teide ja sen ympäristö ovat kuuluneet Espanjan 44 maailmanperintökohteen joukkoon vuodesta 2007 lähtien.
  • Starwars – Apornan planeettaa on kuvattu täällä.
  • Teiden orvokit – kasvitieteellinen harvinaisuus, joita kasvaa 3200 metrin korkeudessa. Alueelta löytyy myös muita harvinaisia kasvilajeja. 
  • Echeide – Teiden alkuperäinen nimi, joka tarkoittaa guanchernan kielellä ''helvettiä''. 
  • Köysirata – köysiradan avulla pääset helposti huipulle, osta liput hyvissä ajoin. 

Lue lisää matkavinkkejä Teneriffalle