Albanialaiset rauniot

Albanian viisi parasta nähtävyyttä

Pidä huoli, että ehdit tutustua Albanian upeisiin nähtävyyksiin lomasi aikana! Antiikkiset rauniot, viihtyisä vanha kaupunki, keskiaikaiset linnat ja maaginen luonto ovat esimerkkejä maan jännittävistä nähtävyyksistä. Täältä löydät parhaat vinkkimme!

Gjirokastra

Gjirokastran historiallinen kaupunki on yksi Albanian suosituimpia nähtävyyksiä, ja se sijaitsee kauniilla paikalla rinteessä, josta on suorat näkymät upealle Drinan joelle. Vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintölistalle, ja se onkin yksi maailman harvoista jäljellä olevista paikoista, joissa voit nähdä ottomaanien tyyliä. Suuret kivtalot ovat antaneet Gjirokansterille sen lempinimen ''kivikaupunki''. 

Lue lisää

Korkealla kukkulan päällä kohoaa upea linna, josta on upeat näkymät alla olevaan kaupunkiin ja sen lähiympäristöön. Vanha kivilinna on peräisin 1100-luvulta. Tänä päivänä linnan yhteydessä on myös sotamuseo. Matka ylös on melko jyrkkä, mutta täysin sen arvoinen! 

Blue Eye

Matkalla Gjirokasteriin tai sieltä pois lähdettäessä suosittelemme vierailemaan maagisella Blue Eye:llä. Sininen silmä, tai ''Syri i Kaltër'', kuten sitä kutsutaan albaniaksi, koostuu 18 lähteestä, ja jotka muodostavat virratessaan silmän muotoisen kuvion. Vesi on kristallinkirkasta ja viileää. Voit tehdä virkistävän pulahduksen veteen, mutta muista varoa voimakkaita virtauksia! Apollomatkat järjestää retkiä Grijokasteriin ja Siniselle silmälle Sarandasta. Nämä nähtävyydet sijaitsevat myös lyhyen matkan päässä Dhermin ja Himaran lomakohteista. 

Butrint Albaniassa

Butrint

Toinen tunnettu matkakohde Albaniassa on Butrintin historialliset rauniot. Ne sijaitsevat kauniissa ympäristössä noin 18 kilometrin päässä Sarandan eteläpuolella. Rauniot ovat lähes 2500 vuotta vanhoja – vanhimmat ovat ajaltaa 800 eaa. Kaupunki hylättiin keskiajalla tuhoisan maanjäristyksen jälkeen, jolloin se oli myös Venetsian vallan alaisena, kaupunki hylättiin.

Butrintissa voit tuntea historian havinan, jolloin kaupunki on ollut kreikkalaisten, roomalaisten ja ottomaanien vallan alaisena. Raunioiden kohokohtina ovat kreikkalainen amfiteatteri, roomalainen kylpy sekä kappeli. Voit myös tutkia kaupungin muurin jäännöksiä, jotka ovat 400-luvulta eaa, ja kaunista lattiamosaiikkia.

Berat

Berat

Berat, ”tuhannen ikkunan kaupunki'', on yksi Albanian maailmanperintökohteista. Albanian vanhin kaupunki on tunnettu erityisestä arkkitehtuuristaan, josta myös sen lempinimi tulee. Kaupungin vanhassa osassa valkoiset talot monine ikkunoineen levittäytyvät pitkin rinnettä. Kauniit näkymät täydentyvät upeilla maisemilla Tomorrin vuorelle ja Osumin joelle, jotka luovat Beratiin maagisen tunnelman. 

Vaellusretki keskiaikaiselle linnalle on erittäin suotavaa, sillä perillä sinua odottavat mitä upeammat näköalat. Kaupungin toinen nähtävyys on 1400-luvulta peräisin oleva vanha moskeija, ja useat vanhat kirkot. Käy myös tutkimassa Gorican ja Mangalemin vanhoja kortteleita. Apollomatkat järjestää retkiä Beratiin Durresin rivieralta. 

Theth

Theth

Albanian pohjoispuolella sijaitsee pieni ja ihana Thethin kylä, joka sijaitsee keskellä samannimistä luonnonpuistoa. Täällä ''Albanian alpeilla'', jota kutsutaan myös kirotuksi vuoreksi, aika tuntuu pysähtyneen. Thethin eristäytynyttä kylää ympäröivätkin upeat vuoristomaisemat. 

Yksi Thethin nähtävyyksistä on vanha kivitorni, joka on peräisin ottomaanien aikakaudelta. Sitä käytettiin ennen suoja- ja turvapaikkana miehille, jotka olivat olleet osana sodassa. Veriset sukuriidat olivat aiemmin tavallisia täällä päin Albaniaa. Torneja oli maaseudulla useita, mutta Thethin torni on yksi harvoista, joka on säilynyt. Kylästä löytyy myös pieni kirkko ja etnograafinen museo. 

Alueella on useita vaellusreittejä, jotka ovat erittäin suosittuja vaeltajien keskuudessa. Thethin ympäristössä on hiekkadyynejä ja kauniita vesiputouksia sekä pieniä laguuneja. Jos suunnittelet vierailua Thethin kylässä, kannattaa huomioida että se sijaitsee melko kaukana. Helpointa on vuokrata auto, joka selviää kovasta maastosta, ja voit myös yöpyä yhdessä kylän pienistä vierastaloista.