Vuoristo Turkissa

Luontoelämyksiä Turkissa

Turkista pääset kokemaan ihanien rantojen ja auringonpaisteen lisäksi myös paljon muuta. Vieraile tippukiviluolissa, syvissä jokilaaksoissa, näe uhanalaisia kilpikonnia ja kuohuvia vesiputouksia – nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Turkin luontotarjonnasta. Täältä löydät parhaat vinkkimme – lue lisää ja inspiroidu ennen lomaasi! 

Manavgat Green Canyon

Green Canyonin vuoristoalueella Manavgatissa odottavat upeat luontoelämykset. Korkealta pääset ihastelemaan jokilaakson mahtavia maisemia. Henkeäsalpaavien maisemien välissä voit napata syötävää pienistä ravintoloista kadun varrelta. Green Canyonille pääset ainoastaan autolla. Aja kohti Manavgatia, ja seuraa kylttejä jotka ohjaavat kohti Selalea ja Oymapinaria. 

Dim Cave

Vain pienen matkan päässä Alanyasta sijaitsee Dim Cave, joka on maan toisiksi suurin tippukiviluola. Luolassa pääset kulkemaan kävelysiltaa ja rappusia pitkin, ja matkalla sinua ympäröivät fantastiset kivimuodostelmat. Luolan sisällä 17 metrin syvyydessä on myös järvi. Luola on avoinna klo 9.00-18.30 ja sisäänpääsy on 9,50 liiraa/hlö.

Dim Cave Alanyan ulkopuolella

Damlatanin luola

Alanyan Kleopatran rannalla sijaitsee Damlatasin luola, joka löydettiin sataman rakennuksen aikaan 1948. 15 000 vuotta vanhassa luolassa odottavat tippukivimuodostelmat, ja luolan viileä ilma tuntuu mukavalta kuumina lomapäivinä. Lämpötila luolassa on jatkuvasti noin 22 astetta, ja ilman on sanottu tekevän hyvää esimerkiksi astmaatikoille. Luola on avoinna 10.00-19.00 ja sisäänpääsymaksu on 4,50 liiraa/hlö. 

Luonnonsuojelualueita ja dramaattisia maisemia

Noin 40 kilometrin päässä Alanyasta sijaitsee Sapadere Canyonin luonnonsuojelualue. Täällä voit viettää ihanan päivän ja kävellä veden äärellä nauttien kauniista luonnosta. Jos olosi käy liian tukalaksi, voit tehdä myös pulahduksen virkistävässä joessa.

Mount Tahtali Turkissa

Merikilpikonnia

Jos olet Belekissä touko-syyskuun aikana, saatat hyvällä tuurilla nähdä Caretta caretta -merikilpikonnia. Kyseisen ajanjakson aikana nämä mahtavat eläimet tulevat nimittäin munimaan Belekin rannoille, samoille paikoille joissa ne itse ovat syntyneet. Caretta caretta kilpikonna voi olla jopa 2 metriä pitkä ja painaa 150 kiloa. 

Köysiradalla kohti korkeuksia

Mount Tahtalin vuorella Beydaglari Coast Natinal Parkissa sijaitsee köysirata, jonka avulla pääset 2365 metriä korkean vuoren huipulle. Matka huipulle kestää noin 15 minuuttia, ja perillä odottavat upeat maisemat vuoristoon. Vuoren huipulla on mukava ravintola, jossa voit nauttia pientä purtavaa, sekä baari ja aurinkotuoleja. Alue sijaitsee viiden kilometrin päässä Antalyasta Finiken suuntaan. Çamyuvan jälkeen näet kylttejä, jotka osoittavat köysiradan suuntaan. Köysirata on avoinna 9.30-18.00 ja maksaa 206 liiraa aikuiselta, ja 137 liiraa lapselta. 

Mukava päiväretki koko perheelle 

Vanha karavaaniasema nimeltään Alarahan Karavansaray sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Alanyasta. Mukava paikka sijaitsee Alara-joen varrella, jonka viileä vesi virtaa Tauruksen vuorelta. 1200-luvulla alueelle rakennettiin suoja, jossa myyntimiehet kameleineen pystyivät yöpymään maksutta kolmen päivän ajan. Valtio oli vastuussa maan kaupan harjoittamisesta. Nykyään paikalla on mukava picnik-alue, uimapaikka sekä aurinkotuoleja. Alue sopii hyvin myös lapsiperheiden retkikohteeksi, sillä alueella on myös leikkialue ja erilaisia eläimiä. Pääset tervehtimään hevosia, hanhia ja koiria. Jos jatkat matkaa Alaran vuorelle, pääset myös ihastelemaan upeita maisemia.

Kursunlu selalesienin vesiputous

Retki vesiputoukselle

Vain 7 kilometrin päässä Antalyan keskustasta sijaitsee Duden Selalesin vesiputous. Joki virtaa rauhallisesti eteenpäin, kunnes se yhtäkkiä tulee jyrkän pudotuksen kohdalle, joka on 20 metriä korkea. Paikalla olevasta luolasta voit nähdä vesiputouksen uudenlaisesta kuvakulmasta. Paikalle ei kannata tulla sunnuntaina, sillä se on viikon kiireisin päivä. Kursunlu Selalesien vesiputous sijaitsee 20 kilometrin päässä Antalyasta, ja kyseinen vesiputous on kuin pieni vehreä keidas. Voit seikkailla vesiputouksen ympärillä sijaitsevilla poluilla, ja nauttia kauniista ja rehevästä luonnosta. Vesistössä voit nähdä myös esimerkiksi kilpikonnia, erilaisia kaloja ja lintuja. 

Mukavaa puistoelämää

Karaaligolu Park, joka on mukava, vehreä keidas, sijaitsee Antalyassa. Paikalta on mahtavat näkymät kallioiden ylitse ja merelle, ja täällä voitkin viettää mukavia lomahetkiä. Sunnuntaisin paikalla on usein paljon ihmisiä, jotka saapuvat paikalle omien eväidensä kanssa nauttimaan päivästä. 

Pamukkalen vuoristoterassit

Pamukkale on luonnonsuojelualue, joka sijaitsee Denizlin ulkopuolella jossa on upeita, valkeita luonnonvesialtaita. Lämmin vesi virtaa hitaasti alas pitkin kalkkikivikerroksia. Nimi Pamukkale tarkoittaa puuvillalinnaa, ja nimen alkuperän voikin huomata katsoessa valkeita kalkkikivimuodostelmia. Alue pääse Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1988. 

Tauruksen vuori

Taurus-vuoret suorastaan huokuvat luonnollista kauneutta. Vesiputoukset virtaavat kallionrinteitä pitkin, ja syvät laaksot tarjoavat erilaisia luontoelämyksiä. Vuoret ulottuvat Eğridirin joelta Eufratiin saakka, ja vuorten korkein huippu kohoaa 3700 metrin korkeuteen. Alue sopii loistavasti esimerkiksi vaeltamiseen ja pyöräilemiseen, jos haluat kokea Taurus-vuorten luonnon unohtumattomalla tavalla. 

Upeita kalliomuodostelmia Pamukkalessa