Raunioita Siden vanhassa kaupungissa

Siden nähtävyydet

Loma Sidessä on kuin matka ajassa taaksepäin. Kaupunki on pullollaan historiallisia monumentteja, ja Side itsessään on kuin museo. Yksi suosituista aktiviteeteista on lähteä katsomaan auringonlaskua Apollon ja Ateenan temppeleille, mutta jos haluat kokea jotain uutta, voit käydä esimerkiksi Euroopan ensimmäisessä vedenalaisessa museossa. Täältä voit lukea lisää tietoa Siden nähtävyyksistä!

Antiikkinen Side

Antiikin Side sijaitsi Pamfylien alueella, ja oli aikoinaan alueen tärkein paikka strategisen merisijaintinsa vuoksi. Vielä nykyäänkin vanhassa Sidessä on useita mielenkiintoisia paikkoja nähtävänä, kuten esimerkiksi vanha kaupungin muuri, useita temppeleitä, vaikuttava teatteri ja nymfeum. Historiasta kiinnostuneille Side on kuin todellinen paratiisi, josta löytyy lukemattomia paikkoja tutkittavaksi!

Siden vanha kaupunki

Siden vanha kaupunki on yhtä viehättävä miltä kuulostaakin. Katuja reunustavat kauniit kivitalot, pienet ravintolat ja putiikit. Kävelykadulla voit tehdä todellisiä löytöjä, ja muista, että täällä tinkimen on sallittua! Turkissa on myynnissä paljon nahkatuotteita ja koruja, mutta täältä löydät myös kaikkea matoista vaatteisiin ja asusteisiin. Iltaisin kadut suljetaan autoliikenteeltä, jolloin katujen ja raunioiden valot loistavat pimeyden keskellä. Pikkuhiljaa ravintolat, kahvilat ja baarit täyttyvät illasta nauttivista ihmisistä. 

Näkymä Siden ylle
Apollon ja Athenen temppelit Sidessä

Siden arkeologinen museo

Siden arkeologinen museo on mielenkiintoinen paikka monista eri syistä. Museosta löytyy laaja kokoelma esineitä, jotka ovat löytyneet Siden raunioiden kaivausten yhteydessä. Myös museon sijainti on hyvin mielenkiintoinen, sillä se sijaitsee vanhan kylpylän paikalla, joka on rakennettu roomalaisella ajalla 100-luvun puolivälissä. 

Museossa on myös suuri kokoelma kolikoista kreikan, rooman ja bysantin ajoilta, sekä patsaita ja sarkofageja Siden roomalaiselta ajalta. Yksi museon tunnetuimmista asioista on sarake, joka on peräisin 600-luvulta eaa. Museossa pääset ihastelemaan myös aseita, koruja ja työkaluja eri aikakausilta.

Apollon ja Athenen temppeli

Yksi Siden tunnetuimmista ja vanhimmista nähtävyyksistä ovat Apollon ja Athenan temppelien rauniot, jotka muodostavat vaikuttavan ulkoilmamuseon. Paikka on erityisen kaunis iltahämärällä, sillä rauniot on valaistu dramaattisille spottivaloilla. Alue on myös suosittu piknik-paikka, jossa pääset nauttimaan myös upeista maisemista Välimerelle.

Siden nymfaion

Nymfaion oli antiikin Kreikassa tyypillinen hauta- tai pyhäkkö, joka oli omistettu myyttisille nymfeille. Rooman valtakunnan aikana nymfaionit muunnettiin myöhemmin esimerkiksi suihkulähteiksi ja uima-altaiksi. Siden tärkein nymfaion oli aikoinaan kolme kerroksinen, jossa oli kauniisti koristeltu julkisivu. Tänäkin päivänä voit vielä nähdä nymfaionin lattian, ja patsaat jotka olivat sen yhteydessä on siirretty Siden museoon. 

Siden akvedukti

Siden nymfaionin lähettyvillä on myös akvedukti, joka on rakennettu 100-luvun lopussa. Sen tehtävänä oli toimittaa vettä Siden alueelle. Vesi tuli alunperin Taurusvuorilta laskien Melasin jokeen, jota kutsutaan tänä päivänä Manavgat Cayiksi, ja jatkoi sieltä noin 40 kilometrin päähän Siden keskustaan. Nykyään osa akveduktista on vielä näkyvissä, ja kaupungin muurissa voit myös nähdä kohdan josta vesi aikoinaan virtasi Sideen. 

Siden roomalainen teatteri

Vanha roomalainen teatteri on yksi Siden tunnetuimmista historiallisista nähtävyyksistä, ja se on samalla myös yksi koko Turkin hienoimmista roomalaisista teattereista. Teatteri on rakennettu 100-luvun puolivälissä, ja se on tyypillinen roomalainen teatteri, vaikkakin siinä on nähtävissä muutamia kreikkalaisia vaikutteita, kuten sen muoto. Teatteri oli aiemmin kahdessa kerroksessa, mutta nykyään siitä on jäljellä enää yksi kerros. Yli 15 000 katsojaa saattoivat aikoinaan istua täällä katselemassa gladiaattoorien taistoa.

Siden vedenalainen museo

Olit sitten kokenut sukeltaja tai vasta-alkaja, Siden vedenalaisessa museossa pääset sukeltamaan 7-25 metrin syvyyteen ja tutkimaan viidessä eri kerroksessa sijaitsevia patsaita joita on huimat 110 kappaletta. Suosituimpia paikkoja museossa ovat Camel Road 18 metrin syvyydessä, Side Reef 12 metrin syvyydessä sekä Poseidon 25 metrin syvyydessä. 

Amfiteatteri Sidessä