Ihana Istria

Kumpuilevaa vehreää maisemaa, viiniviljelmiä, roomalainen amfiteatteti ja kauniita keskiaikaisia kaupunkeja – Istrian niemimaa Kroatian pohjoisosassa muistuttaa paljon Adrianmeren toisella puolella olevaa naapuriaan Italiaa. Erojakin toki löytyy, esimerkiksi hinnoissa jotka Kroatiassa ovat Italiaa edullisemmat ja matkailijoita on vähemmän. Luonnonkaunista Istrian niemimaata kutsutaan joskus myös uudeksi Toscanaksi, ja siitä onkin viime vuosina tullut suosittu matkakohde. Kun haluat nauttia hyvästaä ruoasta, kulttuurista historiallisista nähtävyyksistä, kristallinkirkkaista uimavesistä ja satumaisista maisemista, Istrian niemimaa on lomakohde juuri sinulle.

Upeaa luontoa ja mielenkiintoisia retkiä

Istrian kauniit maisemat tarjoavat loistavat mahdollisuudet vaelluksiin ja pyöräilyyn. Löydä pieniä pittoreskeja kyliä, maistele viiniä viinitiloilla ja vieraile Motuvun vuoristokylässä, josta on huikeat näköalat ympäristöön. Kylässä on myös 1200-luvulta peräsin oleva linnake. Motuvussa järjestetään joka kesä filmifestivaalit.

Istrian rannikolla sijaitsee Brijuni-saarten kansallispuisto. Pienen saariryhmän luonto on erikoislaatuinen ja historia kiinnostava. Pikkuinen juna kuljettaa katsomaan nähtävyyksia, saarella on muun muassa safaripuisto, museo, bysantin- ja roomanaikaiset rauniot, dinosauruksen jalanjälkifossiili sekä suuria huviloita, jotka aikanaan kuuluivat Jugoslavian diktaattori Titolle. Kap Kamenjak on Istrian toinen kansallispuisto, ja se sijaitsee aivan niemimaan kärjessä. Luonto on karua, mutta täältä löytyy pieniä ja suojaisia uimapoukamia. Älä unohda uimatossuja, sillä kalliot voivat olla teräviä.

Loma Istriassa on täynnä retkimahdollisuuksia. Maan alla on yli 1000 luolaa, joista jokunen on avoinna vierailijoille. Suurin ja tunnetuin Istrian luolista on nimeltään Baredine-luola. Luolassa on viisi salia, jossa voi ihastella stalagmiittien ja stalagtiittien muodostamia patsaita. Naapurimaa Slovenian Postojna-luolat ovat myös suosittu vierailukohde. Jos kuitenkin teet mieluummin retkiä maanpinnan yläpuolella, voit tehdä retken Adrianmeren yli Venetsiaan.

Rannikkokaupunkeja ja ihania uimahetkiä

Pitkin rannikkoa on viihtyisiä kaupunkeja ja pieniä rantalomakohteita. Uimapaikkoja riittää – pieniä pyörökivirantoja, kalliorantoja ja uimalaitureita rantapromenadien varrella. Cresin saarella, joka silaitsee Pulan eteläpuolella, on useita ihania rantoja.

Istrian suurin kaupunki Pula voi ylpeillä maailman seitsämänneksi suurimmalla amfiteatterilla. Arena, kuten amfiteatteria kutsutaam, on erittäin hyvin säilynyt ja sitä käytetään edelleen konserttien ja kulttuuritapahtumien areenana. Muita historiallisia nähtävyyksiä ovat roomalainen Augustuksen temppeli, riemukaari sekä katedraali. Leveiden kävelyteiden ja pienten kujien varsilla on ravintoloita, kahviloita ja kauppoja.

Keskiaikaisesta Porecista on tullut Istrian suosituin lomakohde, joka hurmaa postikorttimaisen kauniilla kaupungin keskustalla, viihtyisillä mukulakivikujilla ja ihanilla pinjapuiden varjostamilla uimapaikoillaan. Vanhassa kaupungissa on maailmanperintökohde, 500-luvulta peräisin oleva Eurfasiuksen basilika, joka tunnetaan erityisesti bysanttilaisista mosaiikeistaan. Mukava retkikohde on myös Rovinjin pittoreski rannikkokaupunki keskiaikaisine rakennuksineen, kaupungista löytyy myös 1700-luvulta peräisin oleva Satn Eufemian katedraali.

Istrialainen keittiö

Italian vaikutus näkyy paikallisessa keittiössä, tarjolla on pastaa, pizzaa sekä paljon tuoretta kalaa ja äyriäisiä. Istrian oliiviöljyn sanotaa olevan Kroatian parasta, joten muista ostaa tuliaiseksi pullo tai kaksi! Istria tunnetaan myös "valkoisesta kullasta", eli ylellisestä valkoisesta tryffelistä, jota kasvaa vain täällä. Lautasellinen tryffelipastaa ja lasillinen lähellä tuotettua viiniä on yksi niistä kulinaarisista elämyksistä, joita täällä kannattaa kokea.