Naxoksen ruokavinkkejä

Naxoksella voit nauttia aidoista kreikkalaisen keittiön herkuista. Kokeile joitakin saaren erikoisuuksia kuten Kitron-likööriä, Gravieran -juustoa ja hyviä viinejä, joita valmistetaan niin tummista kuin vihreistäkin rypäleistä. 

Gyros

Pikaruokaa

Gyros on eräänlainen kreikkalainen versio kebabista. Pitaleivän väliin voit valita joko kanaa tai lihaa, ja se tarjotaan tsatsikin, tomaatin ja ranskalaisten kera. Yksinkertaista ja hyvää edulliseen hintaan. 

Hyviä juustoja

Naxos on tunnettu juustovalikoimastaan, joiden joukosta löytyy monia eri vaihtoehtoja. Maista esimerkiksi Naxoksen omaa versiota Gruyère -juustosta, jota kutsutaan nimellä Graviera. Mukavasta putiikista nimeltä Naxos Cheese löydät suuren valikoiman paikallisia ja herkullisia juustoja. Täältä löydät myös muita perinteisiä tuotteita, kuten kitron-likööriä ja erilaisia marmeladeja. Osoite: Papavassiliou Str. 18. 

Kitron -likööri

Älä jätä välistä mahdollisuutta maistaa Naxoksen omaa Kitron -likööriä. Liköörin raikas maku tulee sitrushedelmästä, jota kasvaa vain tällä saarella. Likööri valmistetaan kyseisen hedelmän lehdistä, ja sitä tarjotaan usein ruoan jälkeen. Likööristä valmistetaan kolmea erilaista versiota: kuiva valkoinen, puolimakea vihreä ja supermakea punainen. Pullollinen likööriä maksaa 10 euroa. Naxoksen kaupungissa sijaitsee Kitron Café, jossa tarjotaan erilaisia drinkkejä, jotka on tehty kitron-likööristä, ja kitron-putiikista voit ostaa pullollisen myös kotiinvietäväksi. Chalkin saarella on jopa Kitron-tislaamo, jossa voit käydä vierailemassa.

Mustekaloja torilla

Torien ruokavalikoima

Torilla auringossa roikkuvat mustekalat ovat klassinen näky Kreikassa. Mustekalat kuivatetaan oikean koostumuksen saamiseksi, ennen kuin ne tarjotaan alkupaloina illallisen aikana.

Välipalaa 

Fetajuusto-piirakka tuoreena suoraan leipomosta: se tarjoillaan lämpimänä, ja sopii hyvin niin aamiaiselle kuin lounaallekin. Piiras maksaa noin 1,60 euroa.

Oyzeri

Iltaisin kreikkalaiset kerääntyvät kantabaareihinsa, joita kutsutaan Ouzerieksi, ja joissa tarjotaan ouzoa ja grillattua mustekalaa. Täällä voit vierailla myös aamulla kahvikupposella. Baletta on klassinen Oyzeri Naxoksen satamassa, joka on ollut saman perheen omistuksessa vuodesta1952 lähtien.

Paikallisia viinejä

Naxos on viinijumala Dionysoksen synnyinpaikka, joten ei varmastikaan tule yllätyksenä että saarelta saa todella hyviä viinejä. Viinit valmistetaan niin tummista kuin vihreistäkin rypäleistä, ja siinä on erityinen ja tyypillinen maku.