Demeterin temppeli, Naxos

Naxoksen historialliset nähtävyydet

Historiasta kiinnostuneille Naxokselta löytyy monia jännittäviä nähtävyyksiä. Vieraile sataman lähistöllä olevalla portilla, upeilla temppeleillä ja huikealla Zeuksen vuorella.

Demeterin temppeli

Demeterin temppeli, joka on omistettu hedelmällisyyden ja metsästyksen jumala Demeterille, sijaitsee kolmen kilometrin päässä Ano Sagrin kylästä. Temppeli rakennettiin 600-luvulla eaa., ja kreikkalaiset arkeologit löysivät sen vuonna 1949. ''Saarikierros - Naxoksen kohokohdat'' -retkellämme vierailemme Demeterin temppelillä, Kouroksen patsaalla sekä Apiranthoksen kylässä. 

Vaikuttavat louhokset

Naxoksen marmorilouhokset ovat todella vaikuttava näky. Alueella on kaksi suurta ja valkoista marmorilouhosta. Louhokset ovat kalliita iltaisin pimeyden laskeutuessa, jolloin valkoiset louhokset suorastaan hohtavat valoa! 

Portara, Naxos

Portara - vanhin portti

Heti saapuessasi Naxokselle näet suuren portin, joka sijaitsee kalliolla sataman ulkopuolella: Portara, joka on omistettu auringonjumala Apollolle. 530 eaa Lygdamis rakensi portin, ja hänen tavoitteenaan oli saada siitä isompi kuin Zeuksen temppeli Akropoliksessa. Tavoite ei kuitenkaan toteutunut, sillä porttia ei koskaan saatu valmiiksi Samoksen sodan vuoksi. Nykyään portti on yksi Naxoksen tunnetuimmista maamerkeistä, ja täällä voit nauttia fantastisista auringonlaskuista, maisemista sataman ja kaupungin ylitse ja häivähdyksiä naapurisaari Paroksesta, joka näkyy horisontissa.

Dionysoksen temppeli

Iriassa sijaitsee kaunis temppeli, joka on omistettu Zeuksen pojalle ja viininjumala Dionysokselle. Temppelin juuret juontuvat jopa 1400-eaa. luvulle asti.

Zeuksen vuori

Zeuksen vuori sijaitsee Filotin kaupungin lähellä, 1004 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Jos haluat, voit kiivetä ylös asti vuoren rinnettä pitkin, mutta pääset huipulle myös autolla. Legendan mukaan Zeus syntyi Kreetalla, mutta kasvoi Naxoksella. Saarelaiset jumaloivat häntä, ja rakensivat temppelin hänen kunniakseen vuoren päälle. Zeuksen vaimo Ariadne tuli raskaaksi, mutta kuoli ennen lapsen syntymää, mutta Zeus pelasti poikansa ja kiinnitti sen omaan reiteensä. Lapsi joka syntyi oli viininjumala Dionysos. Siinä selitys siitä miksi Naxos on niin vehreä ja tunnettu hyvistä viineistään!

Kouros I

Aivan Apollonaksen ulkopuolella, Naxoksen kaupungin pohjoispuolella, sijaitsee noin 10 metriä pitkä kivipatsas, jota kutsutaan nimellä ''kouros". 600 eaa-luvulta oleva patsas on tehty marmorista, ja se edustaa luultavasti Apollonin jumalaa tai viininjumala Dionysosta.

Kouros II

Melaneksen kouros on pienempi, lähes kuusi metriä korkea patsas 700-luvulta eaa, ja jonka toinen jalka on katkaistu. Noin 15 minuutin kävelymatkan päässä kalliolla on kivilouhos, jossa sijaitsee vielä yksi kouros – ”Kouros of Potamia".