Kreikka
Katso kaikki maat
5 parasta kohdetta Kreikassa ruoan ystäville
Riippumatta siitä, missä päin Kreikkaa lomailet, voit odottaa upeita ruokaelämyksiä. Mutta kuten useimmissa maissa, muutamat maat erottuvat edukseen. Pyysimme kreikkalaista keittiömestari Mirsini Lamprakia nimeämään viisi parasta matkakohdetta ruoan ystäville. Se ei ollut helppoa, mutta harkinnan jälkeen oikeat kohteet löytyivät. Nämä ovat Kreikan parhaat ruokasaaret:
1. Kreeta - perinteisen ruoan ystäville
Kreetan monimuotoisuus heijastuu luonnollisesti sen ruoasta. Perinteitä arvostetaan kovasti, mutta saari tarjoaa myös ainutlaatuisia paikallisia erikoisuuksia. Boumpouristoí tai choclioi (paistetut etanat) ovat ehkä arvostetuimpia ja tunnetuimpia, mutta myös tsigariasto (hidastettu lammas) ja kaltsounia (paistettu juusto hunajalla ja kanelilla) kannattaa syödä ainakin kerran Kreetan loman aikana.
2. Korfu - kreikkalaista fuusiota
Korfun paikallinen keittiö yhdistää välimerellisiä makuja italialaiseen, ranskalaiseen ja englantilaiseen – tarjoten kreikkalaista fuusiota parhaimmillaan! Perinteisiä erikoisuuksia ovat sofrito-liharuoat (paistettu naudanliha valkosipulilla ja sipulilla), pastitsada (pasta marinoidulla naudanlihalla tai kanalla) ja porpetat (punakastike lihapullia). Tyydyttääksesi makeanhimoasi kokeile paikallisia suosikki "mandoleja", jotka tunnetaan myös karamellisoituina manteleina ja marenki.

Kreetalla perinteitä säilytetään, mutta älä missaa paikallisia erikoisuuksia
3. Santorini - uusimmat trendit
Santorinin keittiö perustuu suurelta osin perinteisiin kreikkalaisiin makuihin, mutta usein modernilla otteella. Täältä löydät lukemattomia ravintoloita (joista on hämmästyttävän kauniit näkymät!), jotka vangitsevat monia gastronomisia suuntauksia. On kuitenkin olemassa kaksi paikallista erikoisuutta, joita et voi jättää väliin lomaillessaan saarella: maailmankuulu fava (kreikkalaisten vastaus keltaherneistä valmistettuun hummukseen) - ja tietysti viini.
4. Naxos - paikallisesti tuotea ruokaa
Jos rakastat ruokaa, rakastat Naxosta. Täällä valmistetaan paljon paikallisia herkullisen makuisia tuotteita, kuten vihanneksia, erikoisjuustoja, leivonnaisia ja maailmankuuluja naxoslaisia perunoita! Täällä ei voi lomailla maistelematta giachnadaa (munakoisopata perunalla), provatseria (sianlihafricassee sipulilla ja tillillä) tai ihanaa graviera-juustoa.
5. Skopelos - tasapainoa varten
Yksi Skopeloksen parhaista ruoista on kalapata, täytetyt mustekalat – ja tietysti perinteinen juustopiirakka. Muista myös avgato – saarella valmistettu kreikkalainen siirappimainen luumusäilyke. Tietenkin lasillinen Peparithios-viiniä on myös pakollinen osa lomaa! Se on ollut suosittua muinaisista ajoista lähtien.

Santorini tarjoaa kreikkalaisia makuja moderneilla vivahteilla.
Kolme ruokaa, joita jokaisen tulisi kokeilla!
Mirsini myös kehottaa elämään hieman enemmän – ja astumaan useammin pois mukavuusalueeltamme. Eli; tilata joskus jotain muuta kuin tzatzikia, gyroksia ja saganakia. Kokeile esimerkiksi näitä:
1. Piirakka kasvisten ja fetajuuston kanssa kaikessa yksinkertaisuudessaan. Puhtaat maut ovat kaikki kaikessa!
2. Kreetalaiset dakot. Kyllä, kreikkalaisten vastaus bruschettaan. Kun tomaatin happamuus on täydellisesti tasapainossa merisuolan kanssa muodostaen lyömättömän yhdistelmän tuoreiden Kalamata-oliivien kanssa.
3. Täytetyt tomaatit, paprikat ja kesäkurpitsa riisillä, mausteilla ja yrteillä – ilman lihaa! Puhtaita makuja, tiedäthän.

Dakos - Kreikan vastaus bruschettalle
Ajatus upeasta ruokailukokemuksesta Kreikassa ei toisaalta ole vain paikallisten erikoisuuksien kokeilemista. Esimerkiksi ei ole mikään salaisuus, että usein pienet, perheomisteiset tavernat sivukaduilla suosittujen reittien takana tarjoavat usein suurimmat kulinaariset elämykset. Jos istut perheravintolassa meren rannalla, jossa isän ylpeä saalis roikkuu kuivumassa viileässä tuulessa ja suurin osa ruokalista koostuu meren antimista, tässä kannattaa luonnollisesti sukeltaa syvälle meren makuihin. Älä tilaa lammaspataa.
Vinkkejä & Inspiraatiota
Katso kaikki Kreikan matkavinkit, varaa matkasi tai tilaa uutiskirjeemme.