Ruokailu Kreetalla

Herkullista kreikkalaista ruokaa

Kreikkalaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan ja hyvästä ruuastaan. Löydä mukava taverna ja tilaa ihania alkupaloja jaettavaksi! Annokset tulevat pöytiin sitä mukaa kun valmistuvat – mukava tapa seurustella! 

Muutamia ehdottomia kreikkalaisia suosikkejamme ovat:

  • saganaki – friteerattu juusto
  • stifado – maustettu lihapata
  • tzatziki – jugurttia, kurkkua ja valkosipulia
  • dolmadakia – riisillä täytettyjä viininlehtiä
  • tirokriketter – friteerattuja juustokroketteja

Odottamaton makuelämys on yksinkertainen alkuruoka Dakos (paximadia). Annos koostuu kuivatusta leivästä, murskatusta tomaatista ja kreetalaisesta mizitra-juustosta. Dakosta voit tilata kaikkialta, ja perinteiden mukaan se ei koskaan puutu ruokapöydästä.

Kreikkalaista ruokaa

Oliiviöljyä ja yrttisiä makuja

Kreikkalainen tuorepuristettu oliiviöljy on maailmankuulu ihanasta maustaan. Oliiviöljyä käytetään lähes kaikessa ruuanlaitossa, ja joskus myös voin tilalla leivän päällä. Leipäpalat kastetaan öljyyn ja maustetaan suolalla ja pippurilla – yksinkertaista mutta erinomaisen hyvää!

Yrttejä ja mausteita käytetään runsaasti kreikkalaisessa ruuanlaitossa. Oregano, timjami, rosmariini ja basilika ovat yleisimmin käytettyjä. Teen valmistamiseen käytetään ensisijaisesti malotiraa, yrttiä joka kasvaa kuivilla vuoristoilla, sekä kamomillaa jolla sanotaan olevan tulehduksia estävä vaikutus.

Kreikkalaista pikaruokaa

Sovladidiko-baareista saat aitoa kreikkalaista pikaruokaa – grillattuja vartaita, pita-leipiä ja giroa (jonka tunnemme nimellä kebab). Nälän yllättäessä voit ostaa muutamalla eurolla myös täytetyn crêpen omavalintaisilla täytteillä. Makeaan versioon suosittelemme nutellaa ja mansikoita!

Kreetan makeiset 

Kreetalaiset Lichnarakia -piirakat ovat hyviä ja makeita herkkuja. Piiraat täytetään mizitra-juustolla, jonka joukkoon sekoitetaan kananmunaa ja hunajaa, ja höysteeksi tulee kanelia ja seesaminsiemeniä. Iltapäiväkahveille sopivia piiraita voi ostaa useista leipomoista. Toinen kreetalainen erikoisuus on Lokoumades. Donitsin kaltainen friteerattu herkku nautitaan siirapin tai jäätelön kera. Nam!

Paikallisia juomia

Jos olet kiinnostunut viineistä, kannattaa käydä Pezassa, Kreetan suurimmalla viinintuottaja-alueella. Kaunis, vehreä maaseutu ja perinteiset viinitarhat ovat avoinna vierailijoille. Elokuussa kerätään rypäleet, ja silloin on loistava tilaisuus vierailla täällä! Maista eri lajikkeita tai osta jotain kotiin suoraan tilalta. Viinitarhalta löytyy sekä paikallisia lajikkeita kuten Kotsifali, ja kansainvälisiä lajikkeita kuten Merlot. Peza sijaitsee noin 1.5 kilometrin päästä Heraklionista. 


Tyypillinen lomajuoma Kreikassa on jääkahvi frappé. Nykyään sitä on saatavilla kaikissa eri muodoissa kuten cappuccino freddona. Kokeile myös perinteistä kreikkalaista kahvia. Raki on Kreetan kansallisjuoma, ja se juodaan ruuan jälkeen. Se on todella vahva juoma, mutta kreetalaisten mielestä toinen lasillinen on paras!

Raki