Sikstuksen kappeli

Sikstuksen kappeli

Käynti Sikstuksen kappelissa on yksi Rooman loman ehdottomista kohokohdista. Sikstuksen kappeli onn paavin yksityinen kappeli Vatikaanin kaupungissa, ja kyseisessä paikassa valitaan myös uusi paavi. Kappeli on yksi osa Vatikaanin museokompleksia. Täällä pääset näkemään Rooman fantastisimpia taideteoksia, esimerkiksi Michelangelon teoksia. 

Sikstuksen kappeli rakennettiin vuosien 1473-1481 välissä Paavi Sixtus IV:n toiveesta, ja kappeli onkin nimetty hänen mukaansa. Hän myös kutsui taiteilijoita maalaamaan kappelin seinät ja katon. Michelangelo ja Rafael olivat kaksi paikalle kutsutuista taiteilijoista. Michelangelon kattomaalaus kuvastaa luomiskertomusta. Taideteos on uskomaton, sillä katto on lähes 800 neliömetriä ja maalauksen tekoprosessi kesti neljä vuotta. 

Sikstuksen kappelin katto

Hyvä tietää ennen vierailua

Koska Vatikaani on oma mikrovaltionsa ja erityisen uskonnollinen paikka, on hyvä tietää muutamia sääntöjä, joita paikalla kannattaa noudattaa. Kiinnitä huomiota esimerkiksi pukeutumiseesi, kun vierailet Vatikaanimuseossa, puutarhoissa tai Pietarinkirkossa. Olkapäät ja polvet tulee olla peitettynä, eikä päässä saa pitää päähineitä tai hattuja. 

Ruoat ja juomat voit jättää lokerikkoon ennen sisäänpääsyä, mutta älä ota mukaasi alkoholituotteita, sillä alkoholituotteet eivät ole sallittuja ja ne tullaan takavarikoimaan. Pukukoppeihin voit jättää myös suuret laukut ja ylimääräiset tavarat.

Sikstuksen kappelissa ei saa ottaa valokuvia. Vatikaanimuseossa valokuvien ottaminen on sallittua ilman salamaa.

Kuinka pääset perille 

Vatikaanimuseon alue on melko suuri, joten alueelle kannattaa ottaa mukaan kaupungin kartta. Päästäksesi museolle voit ottaa bussin numero 49, joka pysähtyy aivan sisäänkäynnin ulkopuolelle. Jos pieni kävelymatka ei haittaa sinua, voit ottaa myös bussin numero 492 ja jäädä pois Via Leone IV -nimisellä pysäkiläl, josta on museolle noin viiden minuutin kävelymatka. Myös linjoilla numero 32, 81 ja 982 pääset melko lähelle, ja voit jäädä pois Piazza del Risorgimenton pysäkillä, josta on museolle noin viisi minuuttia.

Metron A-linjalla pääset myös perille, kun jäät pois Ottaviano-S. Pietro-Musei Vaticanin tai Cipron pysäkillä, josta on museolle kävellen noin 10 minuuttia. 

Liput ja aukioloajat

Vatikaanimuseo on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9.00-18.00. Museon huoneet sulkeutuvat kuitenkin jo klo 17.30, ja lipunmyynti sulkeutuu klo 16.00. Tule paikalle mahdollisimman aikaisin, jotta ehdit tutkia paikkoja rauhassa! 

Poikkeusaukioloajoista voit lukea lisää täältä. Jos satut olemaan Roomassa kuun ensimmäisenä sunnuntaina, sisäänpääsy Vatikaanimuseoon ja Sikstuksen kappeliin on maksuton. 

Suosittelemme ostamaan liput etukäteen pitkien jonojen välttämiseksi. Etukäteen ostetut liput ovat samanhintaiset kuin normaalit liput, ja voit ostaa myös audio-opastuksen, jonka avulla voit oppia lisää esimerkiksi Michelangelon taideteoksista Sikstuksen kappelista. Etukäteislippuja voit ostaa täältä.