Ruokaa Roomassa

Ruokavinkkejä Roomaan

Roomassa illallinen syödään tyypillisesti kahdeksan ja yhdeksän välillä illalla. Ruokailu on tärkeä osa roomalaisten päivää, jolloin usein yhdistetään perheen kanssa olo sekä hauskanpito. Tie italialaisten onnellisuuteen käy todellakin vatsan kautta! Täältä löydät parhaat ruokavinkit Roomaan. 

 

Italialainen ruokakulttuuri

Italialaiset syövät enemmän kuin vain alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Illallinen koostuu aperitivosta, antipastosta, primo piattosta, secondo piattosta ja dolcesta. 

Aperitivo

Aperitivo on pieni alkudrinkki ennen ruokaa. 

Antipasto

Antipasto on pieni alkupala ennen itse alkuruokaa. Se voi sisältää esimerkiksi erilaisia leikkeleitä, juustoa, oliiveja tai leipää. 

Primo Piatto

Primo Piatto on ensimmäinen lämmin ateria. Se on usein pieni pasta tai keitto. 

Secondo Piatto

Secondo Piatto on toinen lämmin ruoka. Se sisältää usein lihaa, kalaa tai lintua ja tarjoillaan lisukkeiden kera, joka on yleensä perunaa, salaattia tai riisiä.

Dolce

Dolce on piste i:n päälle, eli tietysti jälkiruoka! Jälkiruokana tarjoillaan usein juustoa tai hedelmiä.

Kokeilemisen arvoiset ruoat ja juomat Roomassa

Pasta maistuu parhaalta Roomassa 

Kun lomailet Roomassa, pidä huoli että maistat jotakin klassista pasta-annosta, mieluiten yksinkertaisessa trattoriassa. Pasta voi tuntua kovin tavalliselta, mutta odota kun olet maistaunut aitoa italialaista pasta Carbonaraa. Toinen tunnettu pasta-annos Roomassa on pasta Arrabbiata, jonka perustana on kuuma tomaattikastike. Kun pastaan lisätään hieman porsaanlihaa, syötkin pastaa nimeltä bucatini Amatriciana. 

Kahvi á la Rooma

Toinen asia joka tehdään eri tavalla Roomassa kuin kotimaassa on kahvinjuonti. Kahvi juodaan seisten baaritiskillä, eikä suinkaan pöydässä tai mukaan otettuna. Suomalaisille tunnetuin kahvimuoto on varmasti Americano. 

Loputtomat jäätelövalikoimat

Monien mielestä maailman parhaat jäätelöt saat Roomasta. Kaupungissa löydät uuden jäätelökojun jokaisen kulman takaa. Täällä myydään italialaista jäätelöä – gelatoa – kaikissa mahdollisissa mauissa ja muodoissa. Kokeile esimerkiksi jäätelöketju San Crispinoa, tai jäätelöbaari Giolittia, joka sijaitsee lähellä espanjalaisia portaita. Kuumina päivinä voit kokeilla Roomalaista juomaa, grattacheccaa, joka on jäämurskaa hedelmäsiirapin tai hedelmämehun kera. 

Hyvää viiniä

Jos haluat kokea aitoa italialaista elämää Roomassa, voit mennä viinilasilliselle ''fraschettaan''. Frashetta on eräänlainen viinibaari, joka ei ole kuitenkaan baari. Aikaisemmin, kun fraschettoja oli enemmän, ihmiset ottivat ravintolaan omat ruokansa ja maksoivat vain viinistä. Nykyisin fraschettoissa pääset maistelemaan erilaisia perinteisiä ruokia. 

Ruokavinkit Roomaan