Pietarinkirkko

Pietarinkirkko / Basilica di San Pietro

Tämä kirkko on yksi maailman suurimmista, ja yksi ehdottomasti tärkeimmistä nähtävyyksistä Roomassa. Pietarinkirkko on katolisen uskonnon pyhä paikka, joka on nimetty Apostoli Pietarin mukaan, jonka sanotaan olevan myös haudattuna kirkon alle. 

Pietarinkirkon rakennus alkoi jo vuonna 1506, mutta rakennusprosessi kesti kokonaiset 120 vuottai, sillä väittelyt sen muotoilusta kestivät kauan. Toise halusivat kirkon pohjapiirroksen muistuttavan kreikkalaista ristiä, ja toiset halusivat sen näyttävän latinalaiselta ristiltä. Pietarinkirkko valmistui vuonna 1626, joka oli muodoltaan latinalaisen ristin muotoinen. Useat tunnetut arkkitehdit kuten Donato Bramante, Rafael ja Michelangelo osallistuivat suunnittelutyöhön mutta viimeisen suunnitelman takana oli suunnittelija nimeltä Carlo Maderno.

Pieta Michelangelo

Vieraillessasi Pietarin kirkossa suosittelemme menemään myös ylös suurelle kupolille. Voit joko kävellä ylös, tai maksaa muutaman euron ja mennä paikalle mukavasti hissillä. Jos et pidä ahtaista paikoista, voi hissiajelu olla parempi vaihtoehto, sillä ylös menevät portaat ovat todella kapeat ja jyrkät. Matka on kuitenkin todella sen arvoinen, ja kupolilta pääset ihastelemaan maisemia koko Rooman ylitse! Maatasolla voit ihastella kauniita taideteoksia, ja paikalta löydät myös Michelangelon tunnetun taideteoksen nimeltä Pietà. Se on veistos Neitsyt  Mariasta, joka pitää kuollutta Jeesusta polvellaan. Tämä on myös ainoa Michelangelon töistä, jonka hän on allekirjoittanut omalla nimellään. Kupolin alla seisoo Berninin alttari, jonka päällä on valtava pronssinen alttarikatos. Vain paavilla on oikeus pitää messu tällä alttarilla. 

Tietoa ennen vierailua

Vieraillessasi vatikaanissa kannattaa muistaa kiinnittää huomiota pukeutumiseesi. On tärkeää pitää olkapäät ja polvet peitettynä lämpötilasta huolimatta, ja tämä koskee niin miehiä kuin naisiakin. Myöskään päähineitä tai hattuja ei tule pitää. Pietarinkirkko on todella suosittu nähtävyys matkailijoiden keskuudessa, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa jonojen välttämiseksi, ja suosittelemmekin menemään paikalle jo ennen kirkon avaamista. Jos olet ostanut opastetun kierroksen tai lipun joka oikeuttaa jonon ohittamiseen, pääset myös jonojen ohi. 

Joskus myös paavi vierailee Pietarinkirkossa, jonka takia ihmisiä on paikalla erityisen paljon. Sunnuntaisin kello 12 Paavi pitää puheen yleisölle Pietarinaukiolla, joka sijaitsee aivan Pietarinkirkon vieressä. Paavi on paikalla myös keskiviikkoaamujen messussa.

Hinnat ja aukioloajat 

Pietarinkirkkoon ei ole sisäänpääsymaksua, ja jonot koostuvatkin suurimmilta osin turvatarkastuksesta, josta kaikkien kävijöiden on päästävä läpi. Jos haluat päästä jonojen ohitse, voit ostaa opastetun kierroksen tai liput etukäteen. Pietarinkirkko on avoinna klo 7.00-19.00 huhtikuusta syyskuuhun, joka on korkeasesonkia. Lokakuusta maaliskuuhun kirkko on avoinna klo 7.00-18.00. Lisätietoa löydät Vatikaanin kotisivuilta.  

Pietarinaukio

Näin pääset perille

Pietarinkirkolle pääset ainoastaan metrolla. Ota metrolinja A ja lähde kohti Ottaviano-S. Pietro-Musei Vaticania, ja kävele sen jälkeen noin 10 minuuttia. Paikalle voi olla vaikea löytää, joten kannattaa ottaa varmuuden vuoksi mukaan esimerkiksi kartta.