Pantheon, Rooma

Pantheon

Tämä hulppea rakennus keskellä Rooman keskustaa on yksi niistä nähtävyyksistä, joita et voi jättää välistä vieraillessasi kaupungissa. Pantheon on antiikkinen temppeli, joka rakennettiin eräänlaiseksi kokoontumispaikaksi, jonne ihmiset tulivat palvomaan seitsemää jumalaa joiden patsaat löytyivät rakennuksen sisältä. Pantheon oli myös maailman suurin betonirakennus. 600-luvulla kristinusko oli tullut Roomaan jäädäkseen, joten temppelissä palvottiin siitä lähtien enää yhtä jumalaa seitsemän sijaan.

Pantheon

Pantheonin historia

Pantheon rakennettiin ensimmäisen kerran noin 27-25 eaa, mutta se uudelleenrakennettiin 120-125 jaa. Rakennus on tunnettu arkkitehtuuristaan. Pantheon on erityinen rakennus siitä syystä, että se on ollut käytössä sen rakentamisesta lähtien, jonka vuoksi rakennus onkin pysynyt hyvässä kunnossa. Rakennus näyttää sen sisäänkäynniltä katsoen vain suurelta rakennukselta, mutta sen takana onkin suuri pyöreä rakennus, joka yllättää vierailijat. Rakennuksen arkkitehtuuri on inspiroinut monia arkkitehtuureja, ja rakennuksen suuret pylväät ja pylväiden päällä lepäävä päätykolmio ovat maailmantunnettuja. Rakennuksen muotoilua onkin jäljitelty useissa paikoissa maailmalla. Kun astut sisään Pantheoniin, tulet varmasti häkyltymään väreistä, jotka ovat säilyneet kiviseinillä, ja sen suuresta holvikatosta. Rakennuksen katolla on suurikokoinen kupoli ja yhdeksän metriä leveä aukko, joka on myös Pantheonin ainoa valonlähde. 

Miten päästä Pantheonille

Koska Pantheonille johtavat kadut ovat todella kapeita, paikalle pääseminen on hieman hankalaa. Paikalle ei pääse bussilla, eikä sen lähellä myöskään ole metropysäkkiä. Helpoin tapa tulla Pantheonille on lävellä Trevin suihkulähteelle ja jatkaa kohti Piazza Navonaa, jossa sijaitsee Fontana dei Quattro Fiumin suihkulähde. Jos kuitenkin haluat tulla lähemmäs bussilla, voit jäädä pois Piazza Argentinan bussipysäkillä. Useimmiten kulkevat linjat ovat numero 40, 60 ja 64.

Hinnasto

Vierailu Pantheonissa on täysin maksutonta, jonka vuoksi paikalla ei myöskään ole jonoja. Vierailu Pantheonissa sopii siis täydellisesti esimerkiksi budjettimatkailijoille!

Rakennuksen historian vuoksi voi olla mielenkiintoista osallistua myös opastetulle kierrokselle, jossa opit lisää Pantheonin arkkitehtuurista, milloin se on rakannettu ja millaisessa käytössä rakennus on vuosien saatossa ollut. 

Pantheon, Rooma

Aukioloajat

Pantheon on avoinna joka päivä vuoden ympäri paitsi tammikuun 1. päivä, toukokuun 1. päivä sekä joulukuun 25. päivä. Useimpina päivinä aukioloajat ovat: maanantaista lauantaihin klo 8.30-19.30 ja sunnuntaisin klo 9.00-18.00. Arkipyhinä Pantheon on avoinna klo 9.00-13.00. Koska Pantheon on kirkko, siellä pidetään myös messuja joka lauantai klo 17.00, jolloin sisäänpääsy on rajattu. Pyhäpäivinä messut järjestetään klo 13.30. 

Lisää matkavinkkejä Rooman